Dostupni linkovi

Još uvek bez odgovornih za spornu privatizaciju 'Luke Beograd'


Luka Beograd
Luka Beograd

Da li će neko biti odgovoran za spornu privatizaciju 'Luke Beograd' zavisi od toga da li će biti uložena žalba na presudu kojom su 10. januara ove godine Predrag Bubalo, bivši ministar privrede i privatizacije u vladi premijera Vojislava Koštunice (od 2004. do 2007.) i drugi državni službenici ponovo oslobođeni optužbe za zloupotrebe prilikom prodaje ovog preduzeća.

Ukoliko Tužilaštvo, koje se o ovom pitanju još ne izjašnjava, uloži žalbu na odluku Specijalnog suda u naredne tri sedmice, predmet će ponovo razmatrati Apelacioni sud, koji će i doneti konačnu presudu u ovom slučaju.

Tužilaštvo Bubala tereti da je zloupotrebio službeni položaj time što, iako je znao da su akcije 'Luke' potcenjene, nije učinio ništa da se ta prodaja spreči, što nije vršio nadzor nad Agencijom za privatizaciju i Akcijskim fondom prilikom prodaje državnog paketa akcija ovog preduzeća.

Tužilaštvo je navelo da su akcije prodate po ceni od 800 dinara (oko 6,7 evra), dok je njihova realna vrednost bila 1.450 dinara (oko 12 evra), čime je luksemburškoj kompaniji omogućeno da stekne 14 miliona evra, za koliko je oštećena država.

Žalbe i ponavljanje postupka

Pored Bubala, presudom Specijalnog suda oslobođeni su i i bivši direktori Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i 'Luke Beograd' – Miodrag Đorđević, Goran Mrđa, Aleksej Misailović, Aleksandar Gračanac, Jasmina Dragutinović, Miroslava Drobac i Dušan Kosovac.

U ponovljenom postupku sud je doneo odluku da tužilaštvo nije dokazalo izvršenje krivičnog dela za koje je podiglo optužnicu.

Bivši ministar Predrag Bubalo uhapšen je sredinom 2013., a suđenje pred Specijalnim sudom počelo je u julu 2014. godine.

Krajem 2017. godine doneta je oslobađajuća presuda, ali je Tužilaštvo za organizovani kriminal uložilo žalbu, pa je Apelacioni sud krajem aprila prošle godine naložio ponovni postupak.

Sporna prodaja paketa državnih akcija i akcija malih akcionara u 'Luci Beograd' preduzeću 'Vorldfin' iz Luksemburga, čiji je vlasnik biznismen Milan Beko odigrala se 2005. godine. Bekov 'Vorldfin' i danas vlasnik 93 odsto akcija 'Luke'.

U martu 2015. godine Beko je saslušan kao svedok u Specijalnom sudu na suđenju Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u 'Luci Beograd', kada je rekao da mu je kupovina 'Luke' bila "najgora poslovna odluka jer mu je taj posao doneo samo probleme i na privatnom i na poslovnom planu".

Biznismen Milan Beko je, uz 'Luku Beograd', direktno ili posredno učestvovao u nekoliko privatizacija u Srbiji, poput kupovine najvećih srpskih mlekara ili kompanije 'Knjaz Miloš' koja proizvodi mineralnu vodu i druga pića.

Beko je teško ranjen u novembru 2014. godine, kada je na njega pucano ispred porodične kuće u beogradskom naselju Senjak. Za ovo delo na 10 godina zatvora osuđen je bivši član zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Zdravković.

Koliko je privatizacija sporno?

Slučaj 'Luke Beograd' je prema ranije više puta izrečenim ocenama Evropske unije i Saveta za borbu protiv korupcije (savetodavnog tela Vlade Srbije), jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

"Ova presuda je pokazatelj da ne treba dirati u grehe prošlosti. Ne znam nijedan slučaj od te 24 sporne privatizacije koje je pripremio Savet za borbu protiv korupcije na čelu sa (tadašnjom predsednicom) Vericom Barać koji je rešen. Niko ni za šta nije odgovarao. Dakle, ovo je vreme oprosta grehova i niko ne želi da isteruje na čistac sve nepravilnosti do kojih je u prošlosti došlo", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Radojka Nikolić, glavna urednica časopisa 'Biznis' i 'Ekonometar'.

Savet za borbu protiv korupcije na čelu sa Vericom Barać (koja je preminula 2012.) izveštaj o prodaji državnog paketa akcija 'Luke Beograd' firmi Milana Beka sačinio je još 2008. godine.

"Taj izveštaj iz doba Verice Barać predstavlja opis društvenog propadanja i udžbeničkog primera korupcije. To je jedan od najkvalitetnijih i najvrednijih izveštaja koji je ostao iza nje i koji je trebalo da posluži kao osnova za procesuiranje pojedinaca koji su učestvovali u privatizaciji 'Luke Beograd'", kaže za RSE Ivan Ninić, iz nevladinog Centra za vladavinu prava i nekadašnji pravni saradnik Saveta za borbu protiv korupcije.

Cilj biznismena Milana Beka i Miroslava Miškovića (predsednik kompanije 'Delta holding') prilikom koncentracije vlasništva u 'Luci Beograd' nije bila lučka delatnost nego zemljište tog preduzeća na kojem bi gradili poslovno-stambeni kompleks.

"Uprkos tome što je prema zakonu zemljište u državnom, a ne u vlasništvu tog preduzeća", kaže Ivan Ninić.

"Oni sigurno ne bi obavljali lučku delatnost i ne bi dolazili u posed 'Luke Beograd' bez tog zemljišta. Dakle, oni ne bi dopustili da im se to zemljište izmigolji iz ruku nakon privatizacije", kaže Ninić.

'Grad na vodi' na zemljištu 'Luke Beograd'

Grad Beograd i 'Luka Beograd' godinama su u sudskom sporu zbog vlasništva nad delom zemljišta te firme. Spor je okončan tek 2010. godine, time što je 'Luka' postala jedini nosilac prava korišćenja zemljišta tog preduzeća, koje se inače prostire na 220 hektara na luksuznoj lokaciji u centru Beograda.

Grad Beograd međutim navodi da slučaj ovom odlukom nije zatvoren i počinje novi spor sa 'Lukom', koji traje do danas.

'Luka' je 2010. nakon odluke suda najavila da će podneti zahtev za konverziju u pravo svojine i graditi stambeno-poslovni kompleks 'Grad na vodi'. Tadašnja vlada je, naime, donela uredbu o konverziji prava korišćenja zemljišta u privatno vlasništvo, što je Savet za borbu protiv korupcije smatrao neustavnim.

Plan tog budućeg 'Grada na vodi', koji bi nikao na zemljištu 'Luke Beograd', uprkos sporu sa gradskom vlašću, vlasnici te kompanije su, u ime Grada Beograda, predstavili na sajmu nekretnina i investicija u Kanu 2009. godine, čemu je prisustvovao i tadašnji gradonačelnik iz redova Demokratske stranke, danas lider opozicione Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas.

Od tada najavljenog projekta 'Grad na vodi' ništa nije bilo, a od tada je 'Luka Beograd' u više navrata oglašavala prodaju imovine.

"Na sudskom predmetu oko 'Luke Beograd' imamo poraz i slom pravne države, svih institucija, vladavine prava, zato što imamo jedan školski primer burazerske ekonomije koja nije dobila svoj sudski epilog i verovatno neće ni dobiti. Nezahvalno je prejudicirati odluku apelacije, ali verovatno niko nikada neće odgovarati za takvu privatizaciju 'Luke Beograd', odnosno, pljačku javnog dobra", uveren je Ivan Ninić.

Slična očekivanja ima i Radojka Nikolić.

"Mislim da je ovim praktično stavljena tačka na taj slučaj, a proces će se nastaviti samo formalno i na kraju će se završiti istim".

Nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je privatizaciju 'Luke Beograd' označila kao "veliku pljačku države u kojoj su učestvovale i državne institucije", navodeći da je država prodajom tog preduzeća oštećena za 21 milion evra.

Ona je bila prva koja je podnela krivičnu prijavu zbog zloupotreba protiv vlasnika 'Luke' Milana Beka, ministra Predraga Bubala i grupe drugih državnih službenika, ali Tužilaštvo u vreme mandata vlade Mirka Cvetkovića (2008-2012) nije podiglo optužnicu protiv njih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG