Dostupni linkovi

Bivši ministar privrede oslobođen optužbi za zloupotrebe u prodaji Luke Beograd


Predrag Bubalo (u sredini) ispred suda u Beogradu
Predrag Bubalo (u sredini) ispred suda u Beogradu

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je danas oslobađajuću presudu bivšem ministru privrede i privatizacije Srbije Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje Luke Beograd.

To je druga prvostepena presuda u tom postupku pošto su prvom, koju je u aprilu ukinuo Apelacioni sud, Bubalo i ostali bili oslobođeni optužbi.

Apelacioni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je "nejasan i neprihvatljiv" zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slučaju "Luke Beograd", pa da nema ni odgovornosti Bubala.

Luka Beograd je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije.

Bubalo, ministar privrede i privatizacije u Vladi Vojislava Koštunice uhapšen je u junu 2013. a slučaj Luke Beograda je, po ranije više puta izrečenim ocenama Evrpske unije i Saveta za borbu protiv korupcije, jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

Suđenje pred Specijalnim sudom počelo je u julu 2014.

Tužilaštvo Bubala tereti da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kao ministar propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija Luke Beograd koje su prodate za manju vrednost od ekonomske, pa je država oštećena za više miliona evra.

Predrag Bubalo je sa druge strane na suđenju negirao optužbe uz tvrdnju da je slučaj isceniran kako bi se na nekoga svalilo nezadovoljstvo rezultatima privatizacije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je ranije da Bubalo, bude osuđen na "ne manje od pet godina" zbog zloupotreba u prodaji državnih akcija u Luci Beograd, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

XS
SM
MD
LG