Dostupni linkovi

Oslobođen Predrag Bubalo za Luku Beograd


Predrag Bubalo (u sredini) ispred suda u Beogradu
Predrag Bubalo (u sredini) ispred suda u Beogradu

Predrag Bubalo, bivši ministar privrede i privatizacije u vladi Vojislava Koštunice, oslobođen je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu (Posebno odeljenje za krivična dela organizovanog kriminala) optužbi za zloupotrebu prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Vorldfin iz Luksembruga 2005 godine. Sudsko veće donelo je jednoglasnu da Bubalo i ostali optuženi nisu oštetili Luku Beograd i nisu pribavili 14,3 miliona evra preduzeću Vorldfin u vlasništvu Milana Beka.

Osim Predraga Bubala, optužbi su oslobođeni bivši izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Sud je, između ostalog, utvrdio da tužilaštvo nije obezbedilo dovoljno dokaza da potkrepi tvrdnje iz optužnice. Takođe, Sudsko veće navelo je i da smatra da su optuženi u privatizaciji Luke Beograd pirmenjivali zakon o hartijama od vrednosti i zakon o privatizaciji, a da za eventualne nedostatke zakona nisu mogli da odgovaraju.

S obzirom na to da je reč o prvostepenoj presudi Tužilaštvo za organizovani kriminal pred sobom ima mogućnost da uloži žalbu Apelacionom sudu Beogradu. Kako je rečeno agenciji Beta, po prijemu i analizi presude Tužilaštvo će uložiti žalbu na prvostepenu presudu Predragu Bubalu i ostalim optuženima.

Inače, Tužilaštvo je u završnim rečima na tom suđenju predložilo da Bubala i još pet okrivljenih budu osuđeni na kazne zatvora "ne manje" od pet godina, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu "ne manju" od tri godine zatvora.

Istovremeno, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca, koji su takođe prvostepeno oslobođeni.

Odbrana je, sa druge strane, tražila oslobađanje optuženih.

“U ovom trenutku je, da kažem, okončano prvo poluvereme. Tužilaštvo će se sigurno žaliti i imaćemo drugostepeni postupak. Videćemo kako će se ta stvar na kraju završiti pravosnažno. Odbrana je zadovoljna i nadamo se da ćemo uspeti da održimo oslobađajuću presudu”, rekao je Vladimir Gajić, jedan od advokata odbrane.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga čiji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok.

Bio je prisutan izricanju presude pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda. Po okončanju prvostepenog postupka nije davao izjave za medije

Slučaj Luke Beograda je, po ranije više puta izrečenim ocenama Evropske unije i Saveta za borbu protiv korupcije, jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG