Dostupni linkovi

Srbija i korupcija: Nema više nekažnjivosti za političare


Luka Beograd
Luka Beograd
Nakon hapšenja bivšeg ministra privrede Predraga Bubala i još šestoro bivših funkcionera Agencije za privatizaciju i Akcionog fonda zbog sumnje da su prilikom prodaje akcija LUKE BEOGRAD oštetili državni budžet za nekoliko miliona evra, stiče se utisak da odgovornost za pljačkašku srpsku privatizaciju neće snositi samo tajkunska nego i politička klasa.

U borbi protiv korupcije Srbija, istini za volju, još nije smogla snagu da prepozna svog Sanadera, ili svoje sanadere, a da li će i kada će – još ne znamo. Prvi put je, međutim, pravosudno priznala ono što i vrapci na grani pevaju – da nema korupcije, divlje pljačke zemlje, monopola i tajkunizacije bez vlasti koja to sve omogućava.

Još uvek je, doduše, reč o moćnicima iz bivše vlasti. Nju je prethodnog vikenda otelovio uhapšeni Predrag Bubalo, ministar privrede i privatizacije u nekadašnjoj vladi Vojislava Koštunice, koji se, uz još sedmoro funkcionera državnih agencija, sumnjiči da je prodajom akcija LUKE BEOGRAD ispod realne cene oštetio budžet zemlje za najmanje 5,7 miliona evra.

Predrag Bubalo, Miodrag Đorđević, direktor Agencije za privatizaciju i Aleksandar Gračanac, čelnik Akcijskog fonda, ali, razume se, ne samo oni, prodali su, najčešće u bescenje, kapital i akcije više od hiljadu i po društvenih preduzeća, koja su sumnjivi vlasnici sumnjivog novca brzopotezno opljačkali, rastrgli na komade, rasprodali i upropastili uz neviđenu socijalnu agoniju radnika.

Iz redova Srpske napredne stranke, stožerne partije vladajuće koalicije, uveravaju da je praksi nekažnjivosti političara došao kraj. Hapšenje ministra Bubala je i dokaz i poruka da u borbi protiv korupcije i kriminala niko neće biti pošteđen – bilo da je tajkun ili političar, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadao ili pripada. To za Radio Slobodna Evropa kaže Zoran Babić, poslanik Srpske napredne stranke, naglašavajući da je politika aktuelne vlade koju predvodi njegova partija nulta tolerancija za kriminal i korupciju.

“Retko kada postoji mogućnost da je samo jedna strana kriva, da je samo investitor kriv, ali je praksa do sada bila da oni koji su mu omogućili da tako nešto radi ostanu zaštićeni partijskom pripadnošću. Takve, selektivne, pravde, neće biti. To aktuelna vlada Srbije, pre svih oni u njoj koji su nosioci takve politike, a pri tome prvenstveno mislim na gospodina Vučića, koji je personifikacija borbe protiv korupcije i kriminala, neće dozvoliti. On upozorava i članove Srpske napredne stranke: neka neko uradi slično nešto za šta je osumnjičen gospodin Bubalo – neka bude i po sto puta član Srpske napredne stranke biće procesuiran. Samo tako možemo da očistimo Srbiju od tog korova koji se zove korupcija i kriminal, samo na taj način što ćemo pokazati da u toj borbi nema zaštićenih; kao što nema ni političkih meta u smislu političkog obračuna iako bi mnogi voleli da se ta borba prebaci u polje politike. Nema u tome politike, u tome ima samo: kršio si zakon, odgovaraćeš, nisi kršio zakon, neće ti faliti ni dlaka s glave”, ističe Babić.

Dobar znak

Čitavu deceniju i više, međutim, nije tako bilo, što je dovelo do toga da su resursi zemlje, nekažnjeno, divljački devastirani. Nije naodmet podsetiti da je Verica Barać, bivša čelnica Saveta za borbu protiv korupcije, još pre tri godine podnela krivičnu prijavu protiv Bubala i još 16 lica zbog zloupotreba u prodaji LUKE BEOGRAD Worldfinu, luksemburškoj školjka-firmi biznismena Milana Beka, koja je sa osnivačkim kapitalom od svega 30000 evra preuzela ovo preduzeće za 40 miliona evra. Umrla je, ali nije dočekala da se tužilaštvo prihvati svog posla. Taj predmet je, kao i mnogi drugi, tokom vlasti Tadićevih demokrata – praktično stavljen ad acta jer je konstantno držan u fazi predistražnog postupka koji se nije pomakao s mesta.
Jelisaveta Vasilić
Jelisaveta Vasilić

Zato Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da je hapšenje Predraga Bubala i drugih zastupnika države u preuzimanju Luke Beograd znak da će borba protiv korupcije zahvatiti ne samo domaće privredne mešetare nego i moćne ljude iz vlasti.

Ona naglašava da je činjenica da je prvi put da priveden i vladin ministar, iako bivši, dokaz i da je država odgovorna za pljačkašku privatizaciju i da je pao tabu nedodirljivosti političke klase.

“U ovom momentu veoma smo zadovoljni što je počelo hapšenje i druge strane. Do sada su samo hapšeni ovi koji su sticali bogatstvo, dakle, investitori. Prvi put sada uhapšeni su ljudi iz vlasti koji su omogućili da dođe do enormnog, neosnovanog, bogaćenja. To je prvi put i mi smatramo da je to dobar znak da je počela neselektivna borba protiv korupcije jer smo do sada imali utisak – ja sam ga bar imala – selektivnosti. To znači – hapse investitore, a ne hapse vlast. Ovo je prvi put da u slučaju sumnjive privatizacije hapse političare, one koji su, u stvari, omogućili takve korupcionaške prodaje društvenog kapitala”, kaže Jelisaveta Vasilić.
XS
SM
MD
LG