Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mišković osuđen na dve i po godine zatvora


Miroslav ​​Mišković (na fotografiji) je jedan od srpskih tajkuna čija je imperija začeta u vreme međunarodne izolacije Srbije pod Slobodanom Miloševićem, fotoarhiv

Predsednik kompanije "Delta holding" Miroslav Mišković i njegov sin Marko proglašeni su krivima za poresku utaju, u ponovljenom postupku, šest godina od početka suđenja. Miroslav Mišković je osuđen na dve i po godine zatvora, dok je Marku određeno godinu dana kućnog pritvora uz nošenje nanogice.

To je upravo saopšteno na izricanju presude Veća specijalnog suda koje je ovu odluku donelo većinom glasova.

Krivim je proglašen i vlasnik "Nibens korporacije" Milo Đurašković, koji je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora.

Za razliku od Đuraškovića i Marka Miškovića, Miroslav Mišković se nije pojavio na izricanju presude.

Marko Mišković napušta zgradu suda, 8. mart
Marko Mišković napušta zgradu suda, 8. mart

Od ostalih saučesnika u ovom krivičnom delu, odlukom suda, zatvorske kazne su izrečene: Dejanu Jevtiću (dve godine zatvora), Risti Ristiću (tri godine zatvora), Bori Jeliću (dve godine zatvora), Branislavu Jovanoviću (dve godine zatvora), Ljiljani Kostić (dve godine zatvora) i Srđanu Filipoviću (Godinu i šest meseci zatvora).

Pobrojani, zajedno sa Đuraškovćem zajedno moraju uplatiti i 2,871 milijarde dinara (oko 24 miliona evra) odštete.

Osuđeni na presudu imaju prava žalbe.

Đurašković: Nisam kriv

Biznismen Milo Đurašković, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon izricanja presude, da je razočaran presudom jer se ne oseća krivim.

“Ne, ne, nisam kriv. U šali rečeno, kunem se da nisam kriv. Ali i uistinu, stvarno nisam kriv i osećam se jako relaksirano što se toga tiče, bez imalo griže savesti. Očekujem pravdu pred Apelacionim sudom i mislim da će konačna odluka ipak biti oslobađajuća”, izjavio je Đurašković za RSE.

On je po izlasku sa izrucanja presude, pred zgradom Specijalnog suda u Beogradu, rekao da nije očekivao osuđujuću presudu.

“Toliko su bili ubedljivi dokazi odbrane, da smo svi očekivali da danas budemo oslobođeni. Pre svega sam razočaran zato što još uvek ne može da se računa na odvažnost sudskih veća da odluče onako kako bi trebalo da bude zadovoljena i pravda”, naveo je Đurašković.

On je, komentarišući navode optužnice koja ga kao prvooptuženog tereti za utaju poreza i malverzacije, naveo da nije ni pomislio da učini krivično delo.

“Naročito nisam razmišljao o tome da ja, kao vlasnik svog kapitala, urušavam svoj kapital i time maltene urušavam i samog sebe. Tu nema zdrave logike i, prosto rečeno, to je nemoguće dokazati”, rekao je Milo Đurašković.

Šta je ostalo od "Procesa veka"

Specijalni sud u Beogradu izrekao je odluku danas, umesto pre tri dana, kako je bilo najavljeno, drugu prvostepenu presudu vlasniku Miroslavu i Marku (vlasniku firme "Mera Investment B.V. Fund"), Đuraškoviću, kao i ostalim optuženima kojima se sudi samo zbog utaje poreza i malverzacija, s obzirom na to da su optužbe zbog malverzacija sa putarskim preduzećima na sudu odmah pale.

"Proces veka", kako je odmah označen, počeo je u novembru 2013. godine, a tri godine kasnije Miroslav Mišković prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza, dok je za optužbe da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća oslobođen.

Njegov sin Marko osuđen je tada na tri i po godine, a Milo Đurašković, vlasnik "Nibens korporacije" zbog utaje poreza na sedam godina i šest miliona dinara.

Milo Đurašković (desno) napušta sud, 8. mart
Milo Đurašković (desno) napušta sud, 8. mart

Nakon žalbe, Apelacioni sud je ukinuo presudu Miškoviću na pet godina zatvora i prihvatio oslobađajući deo prvostepene presude za malverzacije sa putnim preduzećima, što je bio glavni deo optužnice, i naložio ponovno suđenje za presude kojima su osuđeni za utaju poreza.

Taj ponovni sudski proces počeo je u decembru 2017, a glavni pretres završen je početkom februara ove godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči da Veće osudi Miroslava Miškovića na pet godina, na koliko mu je izrečena kazna na prvobitnom suđenju, a njegovog sina Marka na četiri godine, pola godine više nego u prethodnoj presudi, dok je za Đuraškovića predložilo kaznu od 10 godina zatvora.

"Kako je suđenje Miroslavu Miškoviću odmicalo, sve se više nametao utisak da je ta optužnica bila na staklenim nogama i da je, zapravo, sve to bila jedna predstava da bi se najpoznatijem, kako su ga već prozvali pežorativno, tajkunu u Srbiji pokazalo da on nije najmoćniji i da tu ima neko jači od njega, da je to država", tačnije vlast, kaže za RSE analitičar Mijat Lakićević.

"Videlo se, naime, da je glavna ideja sa tim hapšenjem bila u tome da se dobiju neki politički poeni, što se zaista i desilo jer su istraživanja javnog mnjenja pokazala da je Vučiću naglo porastao rejting posle tog hapšenja", dodaje Lakićević.

Mišković, koji je jedan od srpskih tajkuna čija je imperija začeta u vreme međunarodne izolacije Srbije pod Slobodanom Miloševićem, da bi i po njegovom padu nastavila vrtoglavi rast, uhapšen je 12. decembra 2012. godine, u akciji policije u Beogradu.

Potom su po istom nalogu uhapšeni i njegov sin Marko, te direktor “Nibens grupe” Milo Đurašković i njegovi saradnici.

Nakon sedmomesečnog pritvora, Mišković je pušten da se brani sa slobode, uz rekordno jemstvo od 12 miliona evra.

Sa državom se niko neće igrati - poručio je na javnom servisu u danu hapšenja Miškovića Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije, na čijem čelu je bio premijer Ivica Dačić.

Par dana kasnije izjaviće da ima saznanja da je bilo više političara koji su od Miškovića mesečno primali od 30.000 do 50.000 evra. Nikada, međutim, nije ta svoja saznanja predočio pravosuđu.

Udarni deo optužnice protiv Miškovića o izvlačenju novca iz putarskih preduzeća sud je morao da ukine, ali pokazalo se da je tužilaštvo bilo spremno i na drugu tešku blamažu. Naime, Miroslava Miškovića je optužilo kao vlasnika firme.

Na obećanju građanima da će pobediti korupciju i na hapšenju Miroslava Miškovića, rejting tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića izuzetno je porastao
Na obećanju građanima da će pobediti korupciju i na hapšenju Miroslava Miškovića, rejting tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića izuzetno je porastao

"Za poslovanje preduzeća, za sve radnje koje preduzeće učini, ne odgovara vlasnik, što je Mišković bio, a u nekim slučajevima nije bio ni vlasnik; dakle, ne odgovara vlasnik nego odgovaraju direktori, a ovde je optužen vlasnik Mišković, što je od početka bilo u čitavom ovom sporu najproblematičnije, da bi na kraju spalo na to da ga optuže da je nagovarao svog sina na utaju poreza", kaže Mijat Lakićević i ocenjuje da se tokom procesa videlo da je u optužnici bilo mnogo stvari koje nisu bile ni na čemu utemeljene, što je u dobroj meri, navodi, taj sudski proces pretvorilo u farsu.

Na obećanju građanima da će pobediti korupciju i na hapšenju Miroslava Miškovića, rejting tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića izuzetno je porastao, ali njegova tadašnja obećanja o borbi protiv korupcije nisu se materijalizovala.

Srbija je u izveštaju Evropske komisije o napretku u evrointegracijama označena polovinom 2018. godine kao jedna od država "zarobljenih" u sistemskoj korupciji, dok je prema podacima međunarodne organizacije Transpanercy international u istoj godini po indeksu korupcije pala za deset mesta u odnosu na 2017, pa je završila na 87. mestu od ukupno 180 država sveta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG