Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afera Luka Beograd: Da li će Beko ostati van domašaja


Ilustracija
Viši sud odredio je u nedelju pritvor od 30 dana bivšem ministru Predragu Bubalu kao i grupi od sedmoro osumnjičenih zbog malverzacija prilikom privatizacije Luke Beograd, koji su zajedno sa njim uhapšeni.

Povodom hapšenja osumnjičenih u aferi Luke Beograd, postavlja se pitanje šta je sa biznismenom Milanom Bekom koji u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać figurira kao jedna od ključnih ličnosti, uz Bubala, uhapšenog bivšeg ministra u Vladi Vojislava Koštunice.

Podsetimo, biznismen Milan Beko preuzeo je "Luku Beograd" 2005. godine, kupovinom 93 odsto akcija tog preduzeća čime je oštećena država za, kako je utvrdio savet, najmanje 21 milion evra.

Savet je još 2010. godine podneo krivične prijave protiv 17 osoba, između ostalih i Milana Beka zbog, kako su naveli, zloupotrebe položaja prilikom privatizacije "Luke Beograd" 2005. godine.

Zorana Stojiljkovića, predsednika Odobra Agencije za borbu protiv korupcije pitali smo da li je moguće da Beko ostane van ovog procesa.

Milan Beko
Milan Beko
"Da li će to doći do Beka, kao što je došlo svojevremeno do Miškovića, to je sada veliko pitanje - jer oni su to radili, donoseći odgovarajući zakonik, procedure pred kojima su to svojim miljenicima koji su se bogatili uz pomoć i prisustvo vlasti, i omogućavali. Da li tu može da se nađe nekakvog prostora za osude nekoga ko je vešto koristio norme i pravila koja su bili na snazi, to ćemo još videti", rekao je Stojiljković.

"Jednostavno su doneli zakon, to je jedan otvoreni liberalizovani model u vreme kada je opšte siromaštvo u društvu post-konfliktnog stanja i rekli 'svaka investicija koja dođe - dobrodošla', da bi tek nakon šest, sedam, osam godina, da tako uslovno kažem, dok su benefite podelili sebi i svojim prijateljima, počeli da razmišljaju o nameni i vrlo lako su zamenjivali namenu onog prostora do koga su došli ili su to davali pod jako povoljnim uslovima kad se radi o zemljištu. Prosto su u zakon pretvorili svoje norme. Ako je Beko bio toliko vešt da se koristio time i da nije ostavljao druge tragove, a da su informacije dobavljali ljudi koji su bili u političkom vrhu onda će to biti jako teško procesuirati", kaže za RSE profesor Stojiljković odgovarajući na pitanje da li se može očekivati privođenje i Milana Beka koji je dva puta bio kao građanin na saslušanju u vezi sa aferom Luka Beograd.

Inače, pritvor je u nedelju, osim Bubalu, određen i bivšem direktoru Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju Alekseju Misailoviću, bivšem direktoru Akcijskog fonda Srbije Aleksandru Gračancu, bivšoj direktorki Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmini Dragutinović i bivšoj direktorki Luke Beograd Miroslavi Drobac.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG