Dostupni linkovi

Haradinaj u Prištini, Srbija protestuje, Kosovo slavi


Haradinaj se od 4. januara nalazio u Francuskoj, nakon što je na aerodromu u Bazelu uhapšen po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina
Haradinaj se od 4. januara nalazio u Francuskoj, nakon što je na aerodromu u Bazelu uhapšen po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj stigao je u Prištinu u četvrtak uveče, oko 19:30 časova. Na prištinskom aerodromu dočekala ga je najuža porodica, njegova supruga Anita sa decom i njegovi najbliži saradnici, dok mu je u centru grada priređen svečani doček na kom se okupio veliki broj građana u iščekivanju njegovog dolaska i obraćanja.

"Ideja moje ekstradicije Srbiji značilo bi poziv na rat i nisam se šalio kad sam to rekao", kazao je Haradinaj na aerodromu.

"Albanci ne da su hrabri, već je pravda na našoj strani i mi ćemo ostati verni našoj pravdi", dodao je.

Haradinaj se zahvalio svim građanima na podršci, a institucije kritikovao da nisu bile na nivou svog zadatka.

On je kazao da su oni koji su na čelu Srbije danas, oni koji su ratovali na Kosovu.

"Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Albanac ne zaboravlja i mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mesto neprijatelju Srbiji, i trebamo da uradimo onako kako je uradio Hrvat", kazao je Haradinaj okupljenima.

"Ko god je živeo sa Albancima, taj nikada nije patio. Albanci su poštovan narod, volimo one koji nas vole, poštujemo one koji nas poštuju i pomažemo one koji nam pomažu, ali se uvek branimo od onoga ko nas napada", dodao je Haradinaj.

Nakon njegovog kratkog govora, sa krova hotela Grand ispaljen je vetromet.

Iz Alijanse za budućnost Kosova su prethodno odbili da državne institucije učestvuju u pripremi dočeka.

U vreme kada je Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, stigao na Kosovo, građani Severne Mitrovice protestvovali su zbog odluke francuskog suda da ga ne izruči Srbiji. Uz parole "Srbija Rusija", "UCK teroristi", "Haradinaj zločinac", građani Severne Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, održali su protestnu šetnju.

Protest u Severnoj Mitrovici zbog Haradinaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Francuski sud u Kolmaru je u četvrtak prepodne doneo odluku da Srbiji ne izruči lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Vlada Srbije je najavila da će na kosultacije u Beograd pozvati ambasadora u Francuskoj, a Ambasadi Francuske će tokom dana, povodom sudske odluke, biti upućena protestna nota.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog pravosuđa i naglasila da EU treba da izvrši pritisak na Srbiju da povuče sve zastarele poternice. Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, kao i vlade država članica, da Srbiji jasno stave do znanja da te poternice moraju da se povuku.

"Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Prištine i Beograda u kojem posreduje EU, a na osnovu principa dobrosusedskih odnosa", dodala je ona u saopštenju.

Ispred suda u Francuskoj velikim aplauzom i povicima 'srećno' članovi Alijanse za budućnost Kosova, kao i veliki broj Albanaca iz dijaspore dočekao je Haradinaja.

"Procedura je okončana, zahtev je odbijen. Od sada sam slobodan. Idem po pasoš u Strazbur. Ako postoji mogućnost, vraćam se danas na Kosovo", izjavio je Haradinaj.

"Izgubljena četiri meseca nisu malo, ali Albanci su pobedili", dodao je.

Advokat Haradinaja Rachel Lindon rekla je novinarima da je francuski sud odbio da izruči Haradinaja zato što njen klijent ne bi imao fer suđenje u Srbiji.

Proslava oslobađanja Haradinaja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00


Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe. No, Vlada Srbije održala je posebnu sednicu nakon odluke suda, a premijer Aleksandar Vučić je nakon sednice rekao da je odluka suda "skandalozna, nepravična i politička".

Prema odluci Vlade Srbije na kosultacije će biti pozvan ambasador Srbije u Francuskoj, a Ambasadi Francuske u Beogradu će tokom dana biti upućena protesna note.

Vučić je rekao u vanrednom obraćanju da je odluka suda u Kolmaru zasnovana isključivo na tački 4, koja, kako je naveo, kaže da bi izručenje imalo izuzetno teške posledice po Haradinaja.

U prvim reakcijama oglasio se predsednik Kosova Hašim Tači koji je kazao da je odluka suda dobra vest za Haradinaja, njegovu porodicu i saradnike.

"Još jednom je potvrđeno da klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova ne stoje", napisao je on na Fejsbuku.


I Vlada Kosova pozdravila je odluku suda, te dodala da "s obzirom da su poternice Srbije nezakonske i nepravedne, Vlada Kosova smatra da je odluka francuskog suda potvrda da je pravda na strani Haradinaja i da su poternice Srbije protiv bivših boraca OVK političke".

Predsednik Skupštine Kadri Veselji poželeo je Haradinaju srećan povratak, i dodao da je njegovo zadržavanje bilo neprihvatljivo te, kako je napisao na svojoj Fejsbuk stranici, da "takvi slučajevi ne smeju da se ponove".


Haradinaj se od 4. januara nalazi u Francuskoj, nakon što je na aerodromu u Bazelu uhapšen po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

On je u nekoliko navrata izjavio da je proces protiv njega neosnovan i politički motivisan, da će na kraju pobediti pravda, i da ne priznaje srpsku jurisdikciju.

Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

Skupština Kosova je 9. marta usvojila rezoluciju kojom se zahteva bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja ali i suspenzija dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije do njegovog oslobođenja, što se i desilo. Poslanici Skupštine zatražili su i da se ponište sve poternice Srbije protiv državljana Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG