Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj: Pokušaj za formiranje nove Vlade Kosova sutra poslijepodne


Ramush Haradinaj

Mandatar za formiranje nove Vlade Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je u petak da se vrše pripreme da se sednica Skupštine o izboru nove vlade održi u subotu posle podne.

On je dodao da još uvek radi izboru vladinog kabineta, te istakao da je za saradnju sa Srpskom listom, kao i sa ostalim zajednicama.

„Imamo korektnu komunikaciju ali ne mogu reći da još uvek ima nekog epiloga“, kazao je Haradinaj.

Na pitanje novinara o njegovom stavo o demarkaciji sa Crnom Gorom, čija je ratifikacija neophodna za viznu liberalizaciju Kosova, Haradinaj je rekao da su se tokom tog procesa desile „neke greške“ i da se one trebaju ispraviti.

„Granica Kosova i Crne Gore je na Čakoru i Kuli, ali nećemo gubiti vremena zemlji. Doći ćemo do pravednog rešenja i verujem da ovo pitanje ubrzo neće biti ometnja“, kazao je Haradinaj.

Predsednik Kosova Hašim Tači dodelio je mandat Ramušu Haradinaju da sastavi novu vladu, na osnovu predloga pobedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo).

To nakon što je u četvrtak konstituisana Skupština Kosova, Haradinajeva vlada može se izglasati samo uz glasove poslanika iz redova manjinskih zajednica, uključujući one iz srpske zajednice.

Poslanici Srpske liste najavili su da će se pre formiranje vlade konsultovati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i direktorom Kancelarije za Kosovo, Markom Đurićem.

XS
SM
MD
LG