Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pet ministara za četiri poslanika


Bedžet Pacoli

Bedžet Pacoli je okončao politički zastoj na Kosovu. Njegova partija, Alijansa novo Kosovo, u ponedeljak uveče pridružila se pobedničkoj koaliciji PAN, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.Time će se omogućiti okončanje konstituisanja Skupštine Kosova i izbor nove vlade Kosova.

Četiri poslanika iz Pacolijeve partije podržaće najverovatnije kandidata PAN-a za predsednika Skupštine Kadrija Veseljija, a potom i Ramuša Haradinaja za premijera Kosova, za šta je potreban 61 glas.

Za uzvrat, Pacoli će dobiti poziciju prvog zamenika premijera, pet ministarstva, među kojima je Ministarstvo spoljnih te unutrašnjih poslova, zatim ministarstva diplomatije, ekonomskog razvoja, trgovine i industrije.

Takođe, Pacoli se nada izboru za predsednika Kosova po isteku mandata Hašima Tačija, a uz podršku partija iz koalicije PAN.

Izbor predsednika Skupštine i nove vlade takođe zavisi od glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, uključujući devet poslanika iz Srpske liste, a koji su inače do sada izrazili podršku koaliciji PAN.

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji ocenio je da je sporazum sa Pacolijem u korist građana Kosova i u korist perspektive, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta za mlade.

Formiranje institucija sada je pitanje dana, dodao je Veselji.

Pacoli je istakao da je interes ovog sporazuma izlaz iz institucionalne krize, dok je Ramuš Haradinaj istakao da će ovaj sporazum omogućiti Kosovu da se suoči sa izazovima.

"Čestitam građanima Kosova, svima onima koji žive na Kosovu, čestitam svim Albancima gde god da su, zato što će Kosovo konačno imati institucije", naveo je Haradinaj.

Pacoli je pre pridruživanju PAN-u napustio predizbornu koaliciju Demokratskog saveza Kosova i Alternative.

Kosovski analitičar Ramuš Tahiri u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da Pacoli, osim što je dobar biznismen, dobar je i političar jer "zna da poveća svoj rezultat".

"On je dobio više ministarskih mesta nego što je dobila sama Demokratska partija koja ima desetak puta više poslanika od Pacolijeve stranke. Međutim, to je politika i to su interesi u politici. Za Kosovo je važno da je prekinuta institucionalna i politička kriza, te da sada postoje brojevi za izbor predsedništva Skupštine i nove Vlade na čelu sa Ramušem Haradinajem", kazao je Tahiri.

Skupština Kosova, Priština
Skupština Kosova, Priština

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, inače kandidat ove partije za premijera, kazao je da nakon jučerašnjeg sporazuma, da je konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade u rukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, aludirajući na to da će ono zavisiti od glasova poslanika iz Srpske liste iza koje stoji Beograd.

Analitičar Tahiri navodi da budućnost vlade zavisi od pozicije partija na vlasti po ključnim pitanjima kao što su demarkacija sa Crnom Gorom, Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom, dijalog za Beogradom, ekonomske reforme i borba protiv korupcije i kriminala.

"Dobro je da (vlada) zavisi od Srpske liste i dobro je da zavisi od bilo koje grupacije, zato što će ova vlada imati samo 62 poslanika. Na Pacolijevo poslaničko mesto doćiće poslanik iz Demokratskog saveza Kosova, s obzirom da su oni bili u predizbornoj koaliciji. Buduća vlada će morati da usaglašava bilo koju odluku ili bilo koji zakon koji se bude našao pred poslanicima", navodi Tahiri.

"Srpska lista, iako ima devet poslanika, ima manje ministarstava od Pacolijeve stranke. Izgleda da ova lista računa na dugoročne procese, da se formira vlada i da ona bude faktor, a verovatno će kasnije uslovljavati vladu za konkretne odluke", ističe Ramuš Tahiri.

Konstituisanje Skupštine počelo je 3. avgusta i nije se završilo jer pobednička koalicija nije imala dovoljan broj glasova za izbor njihovog kandidata za predsednika Skupštine, kao ni za novu vladu.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG