Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade


Ramuš Haradinaj

Sa 62 glasa "za" i 52 "protiv" lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je izabran za predsednika Skupštine Kosova. U međuvremenu, predsednik Kosova Hašim Tači je dodelio mandat Ramušu Haradinaju da sastavi novu vladu, na osnovu predloga pobedničke koalicije PAN.

Izbor vlade očekuje se u subotu.

Za tri potpredsednika Skupštine iz redova albanske zajednice izabrani su Džavit Haljiti iz Demokratske partije Kosova, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova, Aida Durguti iz pokreta Samoopredeljenje.

Za potpredsednika Skupštine iz redova srpske zajednice izabran je Slavko Simić, a iz redova ostalih zajednica Mufera Šinik.

Izborom predsednika i pet podpredsednika Skupština se smatra konstituisanom.

Iz Brisela je pozdravljen izbor predsednika Skupštine Kosova.

"Ovo je prvi korak u uspostavi institucija nakon izbora u junu. EU poziva novu parlamentarnu većinu da što pre formira novu vladu kako bi se sprovele neophodne reforme, potrebne Kosovu zbog napretka u procesu pridruživanja EU", izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

U trenutku kada je Kadri Veselji prešao na stolicu predsednika Skupštine, salu su napustili poslanici iz redova pokreta Samoopredeljenje i iz Demokratskog saveza Kosova. Tim činom su bojkotovali njegovo prvo obraćanje u svojstvu predsednika Skupštine.

Veselji je, pak, pozvao na saradnju svih partija.

"Političke razlike ne mogu da opravdaju blokadu u zemlji. Izabrani smo da rešimo probleme građana, a ne da ih još više stvaramo", kazao je Veselji.

Kadri Veselji je istakao da se Kosovo mora orjentisati unutrašnjem ojačavanju, rešavanju državnih pitanja kao što je problem demarkacije sa Crnom Gorom, te razvoju ekonomske agende.

Veselji je pozvao na jedinstvo, imajući u vidu pet glavnih pitanja kao što su reforme za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, reforme zdravstvenog i obrazovanog sistema, jedinstven stav po pitanju Oružanih snaga, dobijanje vizne liberalizacije i euroatlantske integracije, kao i dijalog sa Srbijom.

Iz Srpske liste su naveli da su podržali izbor skupštinskih organa, te da će odluka o podršci Haradinaja za premijera biti doneta nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom za Kosovo Markom Đurićem. Još nije poznato kad će se te konsultacije održati.

"Ono što želim da poručim svim građanima, a posebno Srbima i nealbancima, je to da mi ćemo se i dalje bespoštedno boriti za unapređenje njihovog položaja na ovim prostorima i ovi politički potezi govore o tome", kazao je Igor Simić ispred Srpske liste.

Mediji na Kosovu prenose da je Srpska lista, nakon jučerašnjih razgovora sa pobedničkom koalicijom koja će pokušati da formira vladu na čelu sa Ramušom Haradinajem, pored Ministarstva za administraciju lokalne samouprave i Ministarstva za povratak, izdejstvovala i Ministarstvo poljoprivrede.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj nakon konstitutivne sednice je kazao da sa Srbima treba da se sarađuje i da će, što se više kosovski Srbi integrišu u institucije, to biti manji uticaj Beograda nad njima.

"Mi smo zainteresovani da sa Srbijom imamo dobre i normalne odnose i odlučni smo da dijalog dovedemo u drugu fazu koja će se završiti recipročnim priznanjem... Srpski poslanici Skupštine Kosova mogu da posete Beograd, ne govorim u njihovo ime već u svoje. Ali, stavovi koji se donose ovde biće u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", kazao je Hodžaj.

Hodžaj: Zainteresovani smo da sa Srbijom imamo normalne odnose
Hodžaj: Zainteresovani smo da sa Srbijom imamo normalne odnose

Koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosovo i Inicijativa) je nakon više od mesec dana od kako je počela konstitutivna sednica Skupštine, konačno predložila kandidata za predsednika Skupštine Kosova – Kadriju Veseljija, lidera Demokratske partije koji je i u prošlom sazivu bio na toj poziciji. Njegov izbor omogućila je partija Behdžeta Pacolija, Alijansa novo Kosovo.

Konstitutivna sednica u Skupštini Kosova koja je trebalo da počne danas prepodne počela je tek oko 14 časova.

Razlog tome je što se sednici zakazanoj u 11 časova ponovo nisu odazvali poslanici pobedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa), dok su poslanici partije Behdžeta Pacolija, koja se pridružila ovoj koaliciji i omogućila joj većinu, bili u sali.

Ostali poslanici osudili su ovakvo ponašanje PAN-a navodeći da se radi o trgovini institucija u poslednjem trenutku.

"Loše je po zemlju što se zbog niskih trgovina mora i dalje odlagati konstitutivna sednica Skupštine", kazao je Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.

"Loše jer je postignuta jedna koalicija s niskom trgovinom, krijumčarenjem poslanika, a što je najgore, koalicija je postignuta uz saglasnost Beograda", dodao je Hoti.

Aljbuljena Hadžiu iz pokreta Samoopredeljenje kazala je da se, i pored sedmog pokušaja da se Skupština konstituiše na zahtev samog PAN-a, to se nije desilo jer "deluje da još uvek nisu uspeli da utvrde pazar".

"Glavni su odgovorni za situaciju što zemlja još uvek nema nove institucije. Zabrinjavajuće je to što ti ljudi, zbog ličnih, privatnih, porodičnih interesa i dalje trguju sa institucijama države", kazala je ona.

Iz Pacolijeve partije, koja se pridružila PAN-u, nisu znali zašto se poslanici PAN-a nisu pojavili.

Inače, Korab Sejdiu, jedan od četiri poslanika partije Behdžeta Pacolija iz Alijanse novo Kosovo, podneo je ostavku sa mesta potpredsednika te partije, kao i sa svih dužnosti te partije. Njegov odlazak ostavio je Pacolijevu partiju sa tri poslanika.

Sejdiju je bio oštar protivnik koalicije PAN (Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative) kojoj se Pacoli pridružio ove nedelje.

"Ostaću veran svojim rečima koje sam izneo pred izbornim telom i na konstitutivnoj sednici glasaću i protiv izbora predsednika Skupštine i protiv Vlade", saopštio je Sejdiu na Facebooku.

"Jedna vlada sa albanskom manjinom koja se uslovljava od Srpske liste je u suprotnosti sa državnim interesima jer je talac beogradskog režima", dodao je on.

PAN zajedno sa poslanicima manjina broji 59 poslanika, plus njih troje iz Pacolijeve partije. Za izglasavanje predsednika Skupštine i nove vlade potreban je 61 glas.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG