Dostupni linkovi

Fabrici: Priština novim merama krši CEFTA sporazum


Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je večeras u Novom Sadu da je tokom dana bio na sastanku sa predsednikom Srbije, te da je tada kazao da je stav EU o potezu Prištine i uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH, da je to stoprocentno kršenjne Sporazuma o slobodnoj trgovini u EU (CEFTA).

"Naš je stav prilično jasan, uvodjenje mera je sto odsto kršenje CEFTA sporazuma i protivi se duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tražili smo od kosovskih vlasti da povuku odluku odmah", rekao je Fabrici u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, dijalog izmedju Prištine i Beograda, u kojem kao facilitator učestvuje i EU, moglo bi biti najefikasnije mesto na kojem bi se ovakvi problemi mogli raspraviti.

"Dijalog, uz posredovanje EU, je najbolje mesto da se razgovara o mnogim stvarim, da se nadje zajednički dogovor i očekujem nastavak dijaloga", rekao je Fabrici.

Vlada Kosova usvojila je ranije danas odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini niti kršiti CEFTA sporazum jer je "Srbija ozbiljan i pouzdan partner svakome u Evropi".

Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini izjavila je ranije danas da Vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi jer ovakva odluka "pogoršava situaciju pošto je Priština prošle nedelje uvela takse od deset odsto".

XS
SM
MD
LG