Dostupni linkovi

EU pozvala Vladu Kosova da povuče carine


Evropska Unija očekuje od kosovske strane da preduzme korake kako bi se omogućio nastavak dijaloga na najvišem politčkom nivou. Ovo su za RSE objasnili zvaničnici upućeni u proces u svetlu sinoćnje najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se neće sastati sa kosovskim kolegom Hašimom Thačijem, dok su na snazi mere kosvoske vlade o tarifama na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema našim izvorima, ovo pitanje je bila dominantna tema u toku sinoćnjeg susreta dvojice predsednika. Stoga, kako su potvrdili EU izvori, naredni susret na predsedničkom nivou će zavisiti od postupaka vlade u Prištini oko tarifa na uvoznu srpsku robu.

EU sa druge strane ponovo je ponovo pozvala kososvku vladu da povuče odluku.

“Mi smo jasno dali do znanja da je odluka kosovske vlade, kršenje obaveza Kosova koje proizilaze iz CEFTE. Mi jasno očekujemo od Kosova da povuče ovu meru. Ova mera potcenjuje regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, poručila je Maja Kocijančić, portparolka EU.

Osvrćući se na poslednju predsedničku rundu koja je održana u četvrtak uveče, Kocijančić je potvrdila da su dva predsednika, Vučić i Tači, složili da ostanu u “konstantnom kontaktu u narednim danima”.

Inače, sinoćnji susret se završio bez konkrtenih rezultata. Predsednik Srbije, Aleksnadar Vučić je na kraju susreta izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog, “ali pre toga neko (Priština) mora da se ponaša odgovorno”.

Gjeraqina Tuhina

XS
SM
MD
LG