Dostupni linkovi

Mogerini pozvala Kosovo da ukine carine


Visoka EU predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je pozvala kosovsku vladu da odmah ukine odluku o povećanju carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Današnja odluka Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto jeste jasno kršenje sporazuma CEFTA i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. To dodatno pogoršava situaciju nakon početnog povećanja poreza od 10 odsto prošle sedmice. Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke”, navela je Mogerini u pisanoj izjavi.

Vlada Kosova uvela je 21. novembra nove carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako se navodi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

"Od danas mera od 100 odsto Srbiji", napisao je premijer Ramuš Haradinaj na Fejsbuku.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, Haradinaj je rekao da Srbija u mnogim slučajevima nije poštovala pravila CEFTA-e, te da se i pored upozorenja Kosova takvo ponašanje Srbije nije promenilo.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

"Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 odsto. Nove mere će biti uskoro objavljene", napisao je Hodžaj.

Povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu popodne u Beogradu sa sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije).

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike Evropske unije i ostalih međunarodnih predstavništava, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

XS
SM
MD
LG