Dostupni linkovi

Vlada Kosova uvela takse od 10 posto na uvoz iz Srbije i BiH


Ilustracija
Ilustracija

Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mera podrazumeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa poreklom iz Srbije i BiH.

Izuzetak su proizvodi međunarodnih brendova koji se proizvode u te dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer Ramuš Haradinaj ovu je mjeru obrazložio kao zaštitnu za kosovsku privredu.

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja je na današnjem zasedanju Vlade Kosova kazao da je nakon zahteva premijera Ramuša Haradinaja o uvođenju mera na uvoz, ovo minitarstvo uradilo analizu proizvoda koji u velikoj meri štete kosovskom tržištu.

„Prema tome ministarstvo predlaže Vladi Kosova da uvede mere na uvoz na sve proizvode iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Mera od 10 posto predlaže se na sve proizvode koji se proizvode ili su poreklom iz Srbije ili BiH, osim proizvoda međunarodnih brendova koji se proizvode u te dve zemlje. Dakle, neki od tih proizvoda su mleko i mlečni proizvodi, jabuke, higijenski proizvodi, tekstil, brašno iz Srbije i BiH, građevinski materijal, slatki keksi, sokovi, osim međunarodnih brendova, lekovi, alkohol, duvan, mašinerija...dakle svi proizvodi koji se proizvode u Srbiji i u BiH“, rekao je on.

Šalja je dodao da ovakvu meru praktikuje i Svetska trgovinska organizacija (STO).

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj tom prilikom je rekao da Srbija troši veliki novac za podrivanje suvereniteta Kosova i pri tom taj novac zarađuje od trgovine sa Kosovom.

„Odluka o ekonomskim merama štiti interese Kosova, unutrašnji i spoljni integritet i suverenitet, to je najbolji odgovor na destruktivno i antievropsko ponašanje Srbije, a pored toga ova odluka brani i interese kosovskih proizvođača i omogućava razvoj domaćeg tržišta. Pozivam građane da od danas što više kupuju domaće proizvode a nadam se da će kofer Ivice Dačića od danas biti manji i tanji u njegovom radu protiv Kosova“, kazao je Hodžaj.

O destruktivnom pristupu Srbije prema Kosovu govorio je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sednice Vlade, navodeći da Kosovo neće beskonačno da sedi bez kontra-reakcije.

„Našim parama preduzimaju mere koje preduzimaju. Kosovo do danas nije koristilo tu kartu. Ovo su ekonomske sankcije. Nismo skroz prekinuli uvoz, ali smo uveli meru od 10 posto na svu robu. Ako hoće da nastave ovako, neka nastave“, poručio je Haradinaj.

Uvoz Srbije na Kosovo godišnje iznosi oko 400 miliona eura. Uvoz iz BiH prošle godine iznosio je 81.5 miliona eura.

XS
SM
MD
LG