Dostupni linkovi

Koje predstavnike Srba će Kurti izabrati?


Nakon izborne pobede Aljbin Kurti je rekao da će najpre da razgovara sa Srbima koji priznaju Kosovo i koji žele da žive na Kosovu. Fotografija iz septembra, sa izbornog skupa u Mitrovici.
Nakon izborne pobede Aljbin Kurti je rekao da će najpre da razgovara sa Srbima koji priznaju Kosovo i koji žele da žive na Kosovu. Fotografija iz septembra, sa izbornog skupa u Mitrovici.

Povodom inicijative mogućeg budućeg premijera Kosova Aljbina Kurtija o pokretanju razgovora sa srpskim predstavnicima na Kosovu koji, kako je rekao, priznaju kosovske institucije, srpski političar sa Kosova Nenad Rašić kaže kako je pomirenje Srba i Albanaca nemoguće bez kosovskih Srba, a uspostavljanje odnosa sa njima neizbežno.

Kao političare koji priznaju kosovske institucije Kurti je naveo upravo Rašića, te Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne stranke, te Petra Miletića, bivšeg potpredsednika Kosova.

"Od samog početka predstavljanja plana gospodina Kurtija za dijalog sa Srbima, ja sam bio prvi koji je to podržao jer sam stalno potencirao da je najveći problem to što Srbi pre svega nisu dovoljni informisani i budu često manipulisani i korišćeni kao instrument za neku zvaničnu politiku u Beogradu, za neko potkusurivanje. Tako da smo mi ostajali izolovani ili potpuno na strani bilo kog sistema odlučivanja. I samo iniciranje briselskog dijaloga imalo je za cilj da se integracija Srba učini održivim i dobrim, time što će oni u potpunosti ući u kosovsko društvo i da će imati određene obaveze i privilegije", kazao je Rašić iz Koalicije Sloboda u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"A sve ovo vreme pregovora, videli smo da Srbi na Kosovu nisu o ničemu bili ni pitani. I to je osnova problema, to što mi nemamo dovoljno informacija da bi mogli da se uključimo u tom odlučivanju koje se tiče naših života, i života naših porodica", kazao je Rašić.

Budući da Srpsku listu vidi kao produženu ruku zvaničnog Beograda na Kosovu, Kurti je rekao da će najpre da razgovara sa Srbima koji priznaju Kosovo i koji žele da žive na Kosovu, "za razliku od onih u Beogradu koji pritiskaju Srbe na Kosovu i koji bi želeli da postanu dirigenti u našim unutrašnjim poslovima".

"Ja sam optimista da će razgovori sa srpskom zajednicom, ne odozgo nego odozdo, doprineti tome da će integracija i razvoj, i ekonomski i društveni, biti mnogo bolji. Ja ću početi time da sa Srbima koji žele da žive na Kosovu, koji imaju svoju autonomnost i koji nisu sredstvo Beograda nego subjekat demokratije, gradimo ovaj novi projekat unutrašnjeg dijaloga", kazao je Kurti u nedavnom intervjuu za RSE.

(Intervju Aljbin Kurti)

Kurti: Ne može Kosovo isto da tretira Sarajevo i Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:26 0:00

Apsolutnu podršku Kurtiju pruža Rašić, ali navodeći da je bez uključenosti kosovskih Srba u briselski dijalog nemoguće postići pomirenje Srba i Albanaca.

"Ovo za šta se gospodin Kurti zalaže, a o tome smo pričali i kad smo se videli, jeste da mi moramo biti spremni, ko god da je od nas i ko god je od njih, da preuzmemo punu odgovornost kroz ceo taj proces dijaloga i o u tome ja vidim osnovnu komponentu onoga što je gospodin Kurti pričao ranije, a to je pomirenje i dijalog mora početi odozdo naviše. Ne da se insistira da to bude na političkom nivou, a da na lokalnom nivou nema ništa od tog dijaloga i dogovora. Ako nemamo pomirenja na terenu, džaba se političari mogu viđati hiljadu puta, ako to ne osete građani, to nema težinu. Ovo je pravi put i ja ću dati što se toga tiče punu podršku Kurtiju", kazao je Rašić.

Rašić, međutim, nije uspeo da dobije poslanički mandat u Skupštini Kosova, i svih 10 osvojila je Srpska lista. Stoga su iz ove liste poručili da je formiranje Vlade bez Srpske liste protivustavno, budući i da sam Ustav predviđa da jedno ministarsko mesto pripadne srpskoj zajednici, odnosno političkoj opciji koja je deo Skupštine Kosova.

Rašić, međutim, navodi i da srpska zajednica na Kosovu, i pored ekonomskih, emotivnih i verskih veza sa Srbijom, gleda na budućnost.

"Ja znam da će te veze, pogotovo emotivne, opstati, ali, s druge strane, ta racionalnost, pragmatičnost i omogućavanje boljih uslova za život njihove dece će u svakom slučaju biti jedan od bitnijih fokusa za sve kosovske Srbe. Dakle, ja smatram da ukoliko postoje inicijative koje su vrlo obrazložive, opravdane i konkretne, mislim da će kosovski Srbi biti deo tog procesa, jer svako od nas i svako od njih razmišlja baš o budućnosti i načinu kako se mogu pouzdano opredeliti kako ostati na Kosovu, a ostanak treba da bude prioritet", kaže Rašić.

S druge strane, Dušan Radaković, izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice, smatra da je pre svega potrebno uspostaviti srpsko-srpski dijalog sa onima južno i severno od Ibra.

On navodi da je Srpska lista nezaobilazna u tim razgovorima, budući da je osvojila svih deset mandata u Skupštini, na kojima će uglavnom biti Srbi sa severa Kosova.

"Mislim da je realnija činjenica da to bude jedan sveobuhvatni pristup, da svi politički činioci na Kosovu uzmu neko učešće da bi kasnije mogli da imamo realniju sliku. Ali, mislim da pre toga mora razgovarati i sa Srpskom listom, jer budimo realni, svidelo se to nekom ili ne, Srpska lista je ubedljivi pobednik na izborima 6. oktobra", kaže Radaković.

On smatra "da se treba pokrenuti taj neki interni srpsko-srpski dijalog između severa i juga i da se razgovori uspostave radi još bolje saradnje sa Kurtijem".

"Ako se razgovara samo sa opozicijom a ne sa Srpskom listom, a znamo da Srpska lista ima podršku Beograda i Vučića… samo će još veći jaz i još veći otpor imati od strane srpskog stanovništva i Srpske liste ako razgovara samo sa Rašićem ili nekim opozicionim liderima", smatra Radaković.

On ističe da je moguće da će i međunarodna zajednica insistirati na tome da Srpska lista razgovara sa Koalicijom Sloboda, Samostalnom liberalnom strankom i sa Aleksandrom Jablanovićem (Pokret kosovskih Srba iz Leposavića), a radi boljeg pristupa srpske političke scene na Kosovu.

"Da li će Kurti uspeti u tome, ne znam. On je od početka krenuo sa tim da želi Srpsku listu da vidi u opoziciji", kazao je Radaković.

On smatra da će i Srpska lista biti spremna da razgovara sa Kurtijem, da je saradnja predviđena i Ustavom Kosova.

"Mislim i da će Srpska lista malo neki stav promeniti i malo drugačije sagledavati situaciju sa Vladom na čelu sa Kurtijem, ne po pitanju da li su oni predstavnici Beograda i da li će Beograd učestvovati u svakom vidu dejstva Srpske liste, ali smatram da će stav biti malo izbalansiraniji kada je Kurti u pitanju. Mislim da će na kraju Srpska imati nekog svog predstavnika i da će naći neko kompromisno rešenje sa budućim najverovatnijim premijerom Aljbinom Kurtijem", kazao je on.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova, koji vode pregovore o budućoj vladi, imaju dovoljan broj glasova za formiranje Vlade i neće zavisiti od glasova manjinskih zajednica. Njihova uključenost u izvršnu vlast je, međutim, predviđeno Ustavom Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG