Dostupni linkovi

Palmer: Važno poštovati rezultate izbora na Kosovu


Palmer: Odluka Evropskog saveta je istorijska greška
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Metju Palmer ocenio je prilikom današnje posete Beogradu da je Evropska unija načinila "istorijsku grešku", odlukom da Severnoj Makedoniji i Albaniji ne dodeli datum za početak pristupnih pregovora.

Palmer se na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obratio na srpskom a prva poruka bila je u vezi sa regionom.

"Odluka Evropske unije je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka regionu", ocenio je Palmer.

Naveo je da SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i da će raditi na tome da ubede lidere EU u to pre samita u Zagrebu u maju sledeće godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka da je zadovoljan sadržajem susreta ali nije otkrivao mnogo detalja. Rekao je da je zagovor bio "otvoren i iskren" ali da mu "pristojnost kao domaćina nalaže da javnosti ne otkriva baš sve".

Vučić je takođe rekao i da očekuje da će uskoro, kako se izrazio, "za dva ili tri meseca", biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

"Želimo da dijalog bude ozbiljan i da vodi ka kompromisnom rešenju. Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za ponižavanje sebe i svog naroda - i svog naroda na Kosovu i naroda u celini. Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne zahteve, niti ono što znamo da niko neće prihvatiti, zato smo pominjali kompromis", rekao je Vučić.

Poručio je da "greše i oni među Albancima i u delu međunarodne zajednice koji smatraju da je moguće da se pritiskom Srbija natera da prihvati bilo šta suprotno svojim nacionalnim interesima, jer je tako nešto nemoguće".

Želimo evropsku perspektivu za ceo Zapadni Balkan: Metju Palmer
Želimo evropsku perspektivu za ceo Zapadni Balkan: Metju Palmer

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa izborima na Kosovu, Metju Palmer je rekao je da je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u vladi Kosova.

"Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova, ali je važno i da se poštuju rezultati izbora", poručio je on.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces.

Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju

Predsednik Srbije je poručio i da Srbija želi da intenzivira bilateralne odnose sa SAD.

"Koristim priliku da još jednom pozovem američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju. Nijedan američki predsednik od Džimija Kartera 1980. godine nije posetio Srbiju i to bi bio snažan impuls razvoju naših odnosa", rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima sa SAD, Vučić je poručio da ne želi sukob sa, kako se izrazio, najvećom silom sveta.

"Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo. Ja sam vam to rekao već bezbroj puta. Srbija da misli da može da pobedi Ameriku i da se svađa sa Amerikom bi pokazala ne samo naivnost već i glupost, i meni ne pada na pamet da takvu politiku vodim. Zato ćemo sve probleme koje imamo umeti da rešavamo na bilateralnom nivou štiteći svoje interese, ne podilazeći uvek najmoćnijoj sili sveta, ali dobro razumevajući dokle i šta možemo da učinimo i kako možemo da učinimo", rekao je Vučić.

Poseta Metjua Palmera Predsedništvu trajala je oko sat vremena. Prvo je održan tet-a-tet sastanak specijalnog izaslanika i predsenika Srbije a potom i susret u širem sastavu kada su se sastanku priključili i ambasador SAD Entoni Godfri i direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić.

Palmer je došao u Beograd nakon što je prethodno posetio Prištinu i Skoplje, gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima.

Specijalni predstavnik državnog američkog državnog sektretara je 1. novembra u obraćaju studentima i članovima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini rekao da Sjedinjene Države neće nametati rešenje Srbiji i Kosovu.

"Mi to ne možemo i nećemo uraditi. Nema konačnog rešenja dok Kosovo i Srbija ne postignu dogovor i dok ga ne potvrde oba parlamenta", rekao je on i dodao da taj proces mora biti prioritet za sve građane Srbije i Kosova i sve lidere, uključujući i novu kosovsku vladu.

Što se tiče učešća Srbije u procesu dijaloga, Palmer je rekao da Srbija mora da promeni svoju strategiju.

"Srbija se ponašala agresivno u svojim nastojanjima da delegitimizuje Kosovo. Kampanje za stimulisanje država da povuku priznanje Kosova i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama moraju biti obustavljene. Srbija mora da prekine sa uznemiravanjem članova srpske zajednice na Kosovu koji su deo tamošnjih institucija. Stalna retorika konfrontacije sa obe strane mora biti obustavljena. Ovi postupci samo otežavaju atmosferu za sporazum koji je potreban Srbiji kako bi dostigla svoj puni potencijal i otvorila evropski put. Predsednik Vučić i većina građana Srbije znaju da Srbija nikada neće postati članica EU, ako ne reši svoj dugogodišnji spor sa Kosovom", rekao je Palmer.

Dodao je da Srbija ostavlja prostor za političke i ekonomske gubitke dokle god činioci vlasti budu odbijali da prihvate Kosovo kao komšijsku državu.

Palmer za RSE: Cilj SAD, EU i Balkana je napredak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:31 0:00

Uoči dolaska u Beograd, Palmer je za makedonsku televiziju Alsat M izrazio zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji.

"Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija nabavi specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svesni toga", rekao je Palmer odgovarajući na pitanja kakav je stav SAD povodom nedavno održane vojne vežbe srpske i ruske vojske "Slovenski štit" i prisustva raketnog sistema S-400 u Beogradu.

Ruski S- 400 u Srbiji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 2. novembra i da ga je iznenadilo to što je američki izaslanik Metju Palmer prilikom poseta Prištini i Skoplju "govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova".

"Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora", rekao je Vučić za “Večernje novosti”.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da "smanje očekivanja" i da se potrude oko kompromisa a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

"O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse (na robu iz Srbije koje je Vlada Kosova uvela krajem 2018. godine, prim. RSE)? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati", rekao je Vučić.

Komentarišući Palmerovu izjavu o riziku od uvođenja sankcija zbog kupovine ruske vojne opreme, Vučić je rekao da Srbija nije nabavila sistem S-400, te dodao da SAD imaju različite aršine za različite zemlje, a kako je dodao eventualne sankcije bi bile "potpuno neopravdane i nepravedne".

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG