Dostupni linkovi

Mogherini i Hahn: Izbori na Kosovu dobro sprovedeni i transparentni


Federica Mogherini i Jahnnes Hahn
Federica Mogherini i Jahnnes Hahn

Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini kao i komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn su ocenili da su izbori na Kosovu bili “mirni i uredni”.

Ovo dvoje visokih zvaničnika koji se direktno bave pitanjima u regionu Zapadnog Balkana poručili su da očekuju što brže formiranje vlade na Kosovu, čim se završe odgovarajuće procedure. Prema Mogherini i Hahnu, ovo je važno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi sa radom na podršci ekonomskog i socijalnog razvoja kao i vladavini zakona, na primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i na dijalogu sa Beogradom.

“Očekujemo da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima, koji su ključni za budućnost Kosova, za napredak na njegovom evropskom putu i što je najvažnije u korist građana Kosova i celog regiona”, poručili su Federica Mogherini i Johannes Hahn.

Žvaničnici EU su danas primili izveštaj posmatračke misije koja je boravila na Kosovu u toku izbornog procesa za vanredne parlamentarne izbore koji su održani 6. oktobra. U zajedničkom saopštenju Mogherini i Hahn, stoji da su prema preliminarnom izveštaju misije, “izbori dobro sprovedeni i transparentni”.

Očekuje se da će u narednim mesecima, posmatračka misija podneti završni izveštaj koji će obuhvatiti i konkretne preporuke za buduće izborne procese. Evropski zvaničnici, kako stoji u saopštenju, očekuju da će kosovski političari ozbiljno razmotriti ovaj izveštaj i pozabaviti se propustima koje će identiifkovati izveštaj posmatračke misije.

XS
SM
MD
LG