Dostupni linkovi

Na zatvor osuđeni poslanik Srpske liste i dalje poslanik


Ivan Todosijević (na fotografiji, 28. februar 2018.) je predsednik privremenog opštinskog organa Zvečan, koji funkcioniše u sistemu Srbije.
Ivan Todosijević (na fotografiji, 28. februar 2018.) je predsednik privremenog opštinskog organa Zvečan, koji funkcioniše u sistemu Srbije.

U skupštinskim klupama u kosovskom parlamentu i dalje sedi osuđenik na zatvorsku kaznu.

Reč je o Ivanu Todosijeviću, poslaniku Srpske liste, kome je Osnovni sud u Prištini po drugi put odložio izdržavanje kazne.

Ustav Kosova pri tome predviđa oduzimanje mandata poslaniku koji je kažnjen zatvorskom kaznom na godinu ili više. Iz Skupštine Kosova, međutim, nije nam odgovoreno zašto ta mera nije primenjena u slučaju Todosijevića.

Todosijević i na poslednjim izborima

U međuvremenu, Todosijević je na poslednjim lokalnim izborima 17. oktobra bio i kandidat za odbornika u parlamentu u Zvečanu, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova.

Nakon što je osvojio mandat, Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je isti poništila jer je Todosijević 24. avgusta pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je negirao masakr nad Albancima u Račku 1999. godine, koji su počinile srpske snage.

Ivan Todosijević je predsednik privremenog opštinskog organa Zvečan, koji funkcioniše u sistemu Srbije.

Srpska lista je partija kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Od samog osnivanja, ova partija je postala vodeća među srpskom zajednicom na Kosovu, pa tako učestvuje u radu Vlade Kosova. Ima deset poslanika u Skupštini i drži vlast u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Zašto sud odlaže izdržavanje kazne?

Osnovni sud u Prištini je, za nešto više od mesec dana, dva puta odložio izdržavanje zatvorske kazne Todosijeviću, ali ovoga puta zbog "zdravstvenih razloga".

"Izdržavanje kazne je odloženo za još tri meseca", rekli su iz Osnovnog suda za Radio Slobodna Evropa (RSE) uz napomenu da ne mogu da daju druge detalje, "jer svaka dodatna informacija može da šteti slučaju".

To isto je za RSE rekao i Nebojša Vlajić, advokat osuđenog Ivana Todosijevića, iako je u ranijoj izjavio tvrdio da njegov klijent uopšte nije dobio poziv za izdržavanje zatvorske kazne.

Todosijević je prvobitno na izdržavanje kazne trebao da se javi 6. oktobra, ali mu je Osnovni sud odobrio zahtev da se taj rok produži "jer se nalazi u inostranstvu".

Zašto je osuđen Ivan Todosijević?

Ivan Todosijević je u martu 2019. u Zvečanu, na obeležavanju 20. godišnjice bombardovanja tadašnje Savezne Republike (SR) Jugoslavije, rekao da su "upravo ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao".

"Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćine i policajce na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije i nakon dolaska tzv. Mirovne misije na Kosovo i Metohiju", izjavio je tada Todosijević.

NATO je pokrenuo akciju vazdušnih udara na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju sa ciljem sprečavanja nasilja srpskih vojnih, policijskih i paramilitarnih snaga nad Albancima na Kosovu. Tome je prethodio i masakr nad 45 Albanca u selu Račak u opštini Štimlje.

Dve decenije od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

Todosijević je u vreme davanja ove izjave bio ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Ramuša (Ramush) Haradinaja. Ubrzo biva smenjen upravo zbog izjave o Račku i protiv njega se pokreće postupak za govor mržnje.

On je potom na parlamentarnim izborima 2019. godine dobio mandat poslanika u Skupštini Kosova, a onda ponovo i na prevremenim parlamentarnim izborima u februaru 2021. godine.

Međutim, njegov mandat bi, prema Ustavu Kosova, trebao da prestane onog momenta kada je pravosnažnom presudom osuđen na dve godine zatvora.

RSE se obratio Skupštini Kosova 25. novembra sa upitom - da li je Ivan Todosijević i dalje poslanik - imajući u vidu da je na zvaničnoj internet stranici Parlamenta pisalo da jeste.

Snimak ekrana sa zvanične internet stranice Skupštine Kosova načinjen 25. novembra 2021. godine (kliknite za uvećanje slike)
Snimak ekrana sa zvanične internet stranice Skupštine Kosova načinjen 25. novembra 2021. godine (kliknite za uvećanje slike)

Odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao, a u međuvremenu je ime Ivana Todosijevića uklonjeno sa zvaničnog sajta Skupštine Kosova.

Ni iz CIK-a nije preciziran status Todosijevića u Skupštini Kosova.

Na pitanje zašto mu je potvrđena kandidatura za odbornika u Skupštine Opštine Zvečan kada je pravosnažno osuđen, portparol CIK-a Valjmir Eljezi objašnjava da je 23. avgusta Kancelarija za registraciju političkih partija dobila odgovor od Sudskog saveta Kosova da Ivan Todosijević nije pravosnažno osuđivan za neko krivično delo.

Todosijević je, inače, pravosnažnom presudom osuđen 24. avgusta, a CIK je, na svojoj zvaničnoj internet stranici, konačnu listu potvrđenih kandidata za odbornike i gradonačelnike objavio 3. septembra.

Na ovoj listi se nalazi i Ivan Todosijević.

Eljezi dalje navodi da je 19. novembra Kancelarija za verifikaciju ponovo zatražila mišljenje Sudskog saveta Kosova o dodeljivanju mandata Ivanu Todosijeviću, nakon što su dobili informacije da je pravosnažno osuđen.

"Dobili smo odgovor da je dotično lice osuđeno pravosnažnom sudskom odlukom 24. juna 2021. godine za krivično delo, što je suprotno Zakonu o opštim izborima. Pored toga, presudom Ustavnog suda KO95/20 je utvrđeno da se poništava osvojeni mandati koji nije u skladu sa Zakonom", precizira Eljezi i dodaje da je CIK 23. novembra doneo odluku da Todosijeviću poništi mandate za odbornika.

Njegovo mesto je zamenio sledeći kandidat na listi sa najvećim brojem glasova - u ovom slučaju to je Marko Stefanović.

Iz Srpske liste nisu bili dostupni za komentar.

Da li Todosijević može da izbegne zatvorsku kaznu?

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu navodi da moraju da postoje jaki i legitimni razlozi da se nekome odloži izvršenje zatvorske kazne i dodaje da se u ovom trenutku može samo spekulisati o slučaju Ivana Todosijevića i njegovim zahtevima za odlaganje kazne.

Ipak, Miftaraj ne isključuje mogućnost da Todosijević izbegne zatvorsku kaznu kroz odlaganje ili odugovlačenje.

"Ako u sledeće četiri godine gospodin Todosijević ne odsluži kaznu, može doći do takve odluke da slučaj zastari. Ponavljam, videli smo da se traži odlaganje, ali bez uvida u odgovor suda - možemo samo da spekulišemo", kaže Miftaraj za RSE.

On napominje da nadležne kosovske institucije moraju da razmenjuju informacije koje se odnose na krivična dela i pravosnažne presude, te dodaje da je slučaj Todosijevića sasvim jasan, odnosno da on ne može da bude poslanik u Skupštini Kosova, niti da učestvuje na narednim izborima na centralnom ili lokalnom nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG