Dostupni linkovi

Poslaniku 'Srpske liste' odložena kazna zatvora jer je u 'inostranstvu'


Ivan Todosijević, poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova i nekadašnji ministar lokalne samouprave - fotografija iz februara 2018.

Osnovni sud u Prištini je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da je prihvaćen zahtev advokata Nebojše Vlajića da se Ivanu Todosijeviću, poslaniku u Skupštini Kosova iz redova Srpske liste, produži rok za izdržavanje zatvorske kazne “jer se nalazi u inostranstvu”.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja je 2013. godine formirana uz podršku zvaničnog Beograda a Todosijević, osim što je poslanik u Skupštini Kosova, obavlja i funkciju predsednika Privemenog opštinskog organa Zvečan na severu Kosova, koji funkcioniše u srpskom sistemu.

Todosijević je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora 24. avgusta zbog izjave u kojoj je negirao masakr nad Albancima u Račku 1999. godine, koji su počinile srpske snage a na izdržavanje kazne je trebao da se javi 6. oktobra.

Međutim, njegov advokat Nebojša Vlajić sada navodi kako Todosijević uopšte nije dobio poziv za izdržavanje ove kazne, iako je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković na vanrednoj konferenciji za novinare 24. septembra potvrdio suprotno.

“Ivan Todosijević je dobio poziv da se 6. oktobra do 12 sati javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne od dve godine”, rekao je Petković uz navode da je to “novi udar iz Prištine”.

Srpske vlasti, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučcićem smatraju da je Todosijević “nepravedno osuđen samo zato što je rekao istinu”.

Vučić je 25. avgusta u video-snimku objavljenom na Instagram profilu "budućnostsrbije", ocenio da su Todosijevića “osudile albanske sudije, iako su po Briselskom sporazumu morali da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija”.

On je tada pozvao Srbe na Kosovu da budu jedinstveni i uz Todosijevića, “baš kao što ćemo mi u centralnoj Srbiji biti uz njega, njegovu porodicu i ceo srpski narod na Kosovu”, poručio je srpski predsednik.

Todosijevićev advokat, Nebojša Vlajić, nije želeo da odgovori na upit RSE gde se nalazi njegov klijent, odnosno da li se nalazi na Kosovu ili u Srbiji.

“Ne mogu to da vam kažem, nemojte tako nešto ni da me pitate”, rekao je Vlajić.

Iz Osnovnog suda u Prištini navode kako ne mogu da kažu kakve posledice će biti po Todosijevića ukoliko se uopšte ne pojavi na izdržavanju kazne jer “bi mogao biti narušen postupak za izvršenje krivične kazne u konkretnom slučaju”.

Zbog čega je tačno Todosijević osuđen?

Ivan Todosijević je osuđen zbog izjave da je "povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak".

On je u martu 2019. u Zvečanu na obeležavanju 20. godišnjice bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije rekao da “upravo su ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćine i policajce na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije i nakon dolaska tzv. Mirovne misije na Kosovo i Metohiju".

NATO je pokrenuo akciju vazdušnih udara na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju sa ciljem sprečavanja nasilja srpskih vojnih, policijskih i paramilitarnih snaga nad Albancima na Kosovu. Tome je prethodio i masakr nad 45 Albanca u selu Račak uopštini Štimlje.

XS
SM
MD
LG