Dostupni linkovi

Haradinaj smenio ministra Todosijevića


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra za administraciju lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz Srpske liste.

Haradinaj je kazao da je odluka usledila zato što se “jezik mržnje ministra ne može tolerisati”.

“Besmisleno je kako se jedan od naših dosadašnjih kolega izražava sa toliko neznanja, mržnje i uvreda prema žrtvama Račka, ostalim žrtvama Miloševićevog režima”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Todosijević je na obeležavanju godišnjice od NATO bombardovanja u Zvečanu izjavio pred medijima da je “povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak”.

“A upravo su ti šiptarski teroristi, koji su to sve izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali su dobre srpske domaćine i policajce na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije i nakon dolaska tzv. Mirovne misije na Kosovo i Metohiju”, kazao je Todosijević.

Haradinaj je poručio da u vladi koju on vodi nema mesta za one koji vređaju ostale na etničkoj, verskoj ili drugoj osnovi, te da njegova odluka stupa na snagu odmah.

Haradinaj je krajem marta smenio i zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić, inače članicu Srpske liste, nakon što je na Fejsbuku napisala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije predstavljalo "namerno planiran genocid" koji je, kako je navela, usledio posle "decenije borbe protiv albanskih terorista".

Srpski ministri inače tvrde da su u ostavci od marta prošle godine, nakon hapšenja Marka Đurića u Severnoj Mitrovici. Oni jedino nisu prisustvovali sednicama vlade Kosova, ali su ostale aktivnosti obavljali ‘u ostavci’.

Dan ranije, Glas Amerike na srpskom jeziku preneo je prilog sa Kosova o diskriminaciji žena u društvenom životu na Kosovu u odnosu na muškarce.

Kao primer su izdvojili smenu Vesne Mikić sa mesta zamenice ministra pravde zbog njenog stava o NATO bombardovanju Jugoslavije. Glas Amerike potom navodi kako Vlada Kosova nije delovala isto i u slučaju ministra za lokalnu samoupravu Ivana Todosijevića koji je imao sličan stav o NATO-u.

XS
SM
MD
LG