Račak: 21 godina negiranja masakra

Amra Zejneli Loxha

Masakr u Račku, selu oko četrdeset kilometara udaljenom od Prištine, zauvek je promenio istoriju Kosova i imao veliki uticaj na međunarodnu politiku. Ubistvo 45 albanskih civila nateralo je međunarodnu zajednicu da brže reaguje u slučaju rata na Kosovu.

1999 ➟

15. januar 1999.

16. januar 1999.

19. januar 1999.

27. januar 1999.

Albright i Ivanov pozvali na otvaranje pregovora

29. januar 1999.

30. januar 1999.

6. februar 1999.

13. februar 1999.

14. februar 1999.

20. februar 1999.

10. mart 1999.

15. mart 1999.

18. mart 1999.

20. mart 1999.

22. mart 1999.

24. mart 1999.

9. jun 1999.

12. jun 1999.

2006 ➟

11. mart 2006.

2019 ➟

09. april 2019.

Smenjen ministar zbog izjava o Račku

05. decembar 2019.

06. decembar 2019.

14. januar 2020.

Zemlje Kvinte: Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku
15. januar 1999.

Srpske policijske i vojne snage ubile su 45 albanskih civila, među kojima i žene i decu

Srpske policijske i vojne snage ubile su 45 albanskih civila, među kojima su bili i žene i deca. Srpske vlasti negiraju da su ubile civile, navodeći da je reč o ubijenim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, stradalim u borbama.

Upozoravamo na moguće uznemirujuće sadržaje u videu

16. januar 1999.

William Walker: „Izgledalo je jasno, bez sumnje, kao jedan težak zločin protiv čovječnosti”

Račak je obišao šef verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker (William Walker) koji je potom na konferenciji za medije izjavio da ono što je video u Račku ne okleva da opiše kao masakar. "Izgledalo je jasno, bez sumnje, kao jedan težak zločin protiv čovječnosti". Par dana kasnije, tadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), Slobodan Milošević naredio je Walkeru da napusti državu.

19. januar 1999.

Wesley Clark odlazi kod Miloševića

Američki komandant NATO snaga za Evropu Vesli Klark (Wesley Clark) i predsedavajući Vojnog saveta Klaus Numan (Klaus Neumann) odlaze kod Miloševića na sastanak sa tri zahteva: Da se omogući dolazak glavne tužiteljke Haškog tribunala Luiz Arbor (Louise Arbour) u cilju sprovođenja istrage masakra u Račku; da Milošević odustane od zahteva da ambasador Walker napusti Kosovo; i da održi obećanje dato NATO-u o povlačenju trupa i uzdržavanju od upotrebe teškog naoružanja. Milošević na sva tri zahteva odgovara negativno. Kaže da se u Račku nije desio masakr, a Klarka naziva ratnim zločincem.

27. januar 1999.

Albright i Ivanov pozvali na otvaranje pregovora

Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) i ministar spoljnih poslova Rusije Igor Ivanov putem zajedničke izjave pozivaju dve strane uključene u borbe na Kosovu da otpočnu pregovore u cilju postizanja političkog rešenja.

29. januar 1999.

Još jedan poziv za otvaranje pregovora u Rambujeu

Ministri spoljnih poslova Kontakt grupe (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Rusija) u Londonu postavljaju ultimatum kosovskim Albancima i Srbima, pozivajući ih da otpočnu pregovore u Rambujeu u Francuskoj, 6. februara.

30. januar 1999.

Upozorenje NATO-a

NATO upozorava da je spreman da poduzme sve mere, uključujući vazdušne napade na SRJ kako bi sprečio humanitarnu katastrofu.

6. februar 1999.

Počeli pregovori u Rambujeu

Počinju pregovori u Rambujeu, Slobodan Milošević odbija da lično učestvuje. Dva dana kasnije, porodicama ubijenih u Račku dozvoljeno je da preuzmu tela ubijenih.

13. februar 1999.

Clinton planira poslati 4.000 pripadnika američkih mirovnih snaga na Kosovo

Američki predsednik Bill Clinton poziva rukovodioce u Kongresu da diskutuju o Rambujeu. U radijskom obraćanju, kaže da je njegova namera da pošalje 4.000 pripadnika američkih mirovnih snaga na Kosovu nakon prestanka vatre i pošto Srbija bude počela povlačenje.

14. februar 1999.

Albright stiže u Rambuje

Medlin Olbraj (Madeleine Albright) stiže u Rambuje za poslednje dane pregovora. Rok međunarodne zajednice za postizanje sporazuma je 20 februar.

20. februar 1999.

Privremeni prekid pregovora

Delegacija kosovskih Albanaca odbija da potpiše sporazum, pregovori se privremeno prekidaju kako bi se vratili na Kosovo u cilju konsultacija. Jedan od kosovskih pregovarača Hashim Thaci, odbija da potpiše sporazum u kome se ne predviđa pravo na referendum za nezavisnost. Clinton nastavlja razgovore sa Kongresom o Rambujeu.

10. mart 1999.

Holbrooke i Hill kod Miloševića

Ričard Holbruk (Richard Holbrooke), glavni američki izaslanik i Kristofer Hil (Cristopher Hill) specijalni predstavnik SAD za Kosovo, sastaju se sa Slobodanom Miloševićem i postavljaju mu ultimatum: da prihvati mirovni sporazum sa Kosovom oko kojeg su se kosovski Albanci u međuvremenu složili, u suprotnom NATO će gađati srpske vojne ciljeve.

15. mart 1999.

Pregovori se nastavljaju u centru Kleber u Parizu

Pregovori se nastavljaju u centru Kleber u Parizu.

18. mart 1999.

Kosovo prihvata, Srbija odbija sporazum

Delegacija kosovskih Albanaca pristaje da potpiše sporazum. Srpska strana odbija.

20. mart 1999.

Verifikaciona misija OEBS-a napušta Kosovo

Verifikaciona misija OEBS-a napušta Kosovo.

22. mart 1999.

Holbrooke posljednji put u Srbiji

Richard Holbrooke po poslednji put odlazi u Srbiju i postavlja ultimatum Miloševiću koji on odbija.

24. mart 1999.

NATO napada vojne ciljeve SR Jugoslavije

Počinje vazdušna kampanja NATO-a na vojne ciljeve Savezne Republike Jugoslavije.

9. jun 1999.

Potpisan Kumanovski sporazum

Potpisan je Kumanovski sporazum, koji stupa na snagu dan kasnije. Počinje povlačenje srpskih snaga. Kosovo je oslobođeno. Tokom rata, ubijeno je ili nestalo preko 13 hiljada osoba.

12. jun 1999.

Ulazak NATO trupa na Kosovo

Bombardovanje SRJ trajalo je 78 dana.

11. mart 2006.

Niko od optuženih nije osuđen za zločin počinjen u Račku

Masakar u Račku bio je dio optužnice Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji protiv Slobodana Miloševića i nekoliko drugih srpskih zvaničnika. Međutim, proces je zastao na pola nakon Miloševićeve smrti u martu 2006. godine. Niko od optuženih nije osuđen za zločin počinjen u Račku.

09. april 2019.

Smenjen ministar zbog izjava o Račku

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je ministra za administraciju lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz Srpske liste.

Todosijević je na obeležavanju godišnjice od NATO bombardovanja u Zvečanu izjavio da je “povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak”.

05. decembar 2019.

Ministar osuđen na dve godine zatvora

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Todosijević, osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora bog izjave povodom 20. godišnjice od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

06. decembar 2019.

Dvadeset godina poricanja zločina

Dvadeset godina kasnije, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić odbija da prizna da se u Račku desio zločin protiv čovječnosti.

Njegove izjave o tome da se radi o ‘fabrikovanom’ događaju dovele su do toga da je početkom decembra 2019. godine protiv njega na Kosovu podignuta krivična prijava zbog dela “podsticanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdruživanja ili netrpeljivosti” u skladu sa članom 147. Kosovskog Krivičnog zakonika.

14. januar 2020.

Zemlje Kvinte: Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku

‘Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svim drugim pokoljima na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije', poručili su u zajedničkoj izjavi ambasadori zemalja Kvinte, odnosno Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

"Vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih. Građani svih nacionalnosti bi trebali da se osjećaju kao kod svoje kuće i slobodno žive i rade u miru sa svojim komšijama", stoji dalje u zajedničkoj izjavi ambasadora.