Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Opštinski radnici nose zaštitne maske dok dijele besplatnu hranu, Priština, Kosovo, 20. mart, 2020.
Opštinski radnici nose zaštitne maske dok dijele besplatnu hranu, Priština, Kosovo, 20. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 20. mart, 2020.:

Počela evakuacija stranaca iz Maroka, nakon što je Vlada te zemlje objavila da se od nedelje, zbog širenja korona virusa, obustavljaju svi međunarodni letovi i putničke brodske veze.

Crnogorska policija je saopštila da će spriječiti sva okupljanja građana, ukljujčujući i ona u organizaciji sveštenih lica.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine još jednom je zatražila od domaćih vlasti donošenje konkretnih mjera kojima bi se pomoglo poduzetnicima u vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa.

Evropska Unija upozorava kosovske političare da prioritet u ovim trenucima treba da budu građani, a ne njihovi politčki interesi.

Student Branislav Stojiljković, jedan od državljana Srbije koji su proveli noć na aerodromu u Amsterdamu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u tranzitnoj zoni aerodroma više od deset građana Srbije kojima su otkazani letovi za Beograd jer je aerodrom „Nikola Tesla“ zatvoren za međunarodne komercijalne letove 19. marta u podne.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine procesuirati će sve pojave ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Samostalni sindikat osnovnog vaspitanja i obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da potpuno obustavi rad predškolskih ustanova i osnovnih škola na području Kantona zbog epidemije korona virusa jer zaposleni, nakon odluke o obustavi javnog saobraćaja, nemaju mogućnost dolaska na posao, rekao je Srni predsjednik tog sindikata Saudin Sivro.

Vrhovni sud Izraela najavio je da će zaustaviti masovni program nadgledanja zaraženih korona virusom ako izraelski parlament, Kneset, ne uspostavi parlamentarni nadzor nad takvom merom u narednih pet dana.

U Hrvatskoj je 8 novih slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupni broj oboljelih 113, od čega je pet izliječenih, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu.

Ministri spoljnih poslova Japana, Kine i Južne Koreje održali su danas video konferenciju i dogovorili se da nastave da sarađuju u borbi protiv pandemije korona virusa.

Drugi uzastopni dan Kina danas nema prijavljen ni jedan slučaj novozaraženog lokalnog porekla, mada je broj uvezenih slučajeva zaraze dostigao rekord.

Iranski vrhovni vođa ajatola Ali Kamnei i predsednik Hasan Rohani su u odvojenim porukama danas povodom iranske Nove godine (Norvuz), naveli da će savladati korona virus, kao i da će povećati ekonomski rast.

XS
SM
MD
LG