Dostupni linkovi

Sud u Izraelu: Praćenje telefona zaraženih virusom uz nadzor parlamenta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vrhovni sud Izraela najavio je da će zaustaviti masovni program nadgledanja zaraženih korona virusom ako izraelski parlament, Kneset, ne uspostavi parlamentarni nadzor nad takvom merom u narednih pet dana.

Ove nedelje je izraelskoj bezbednosnoj službi Šin bet naređeno da prati kretanje Izraelaca kako bi se sprečilo širenje novog virusa.

Zaraženi se prate preko podataka o lokaciji na njihovim mobilnim telefonima u cilju da se upozore oni koji su s njima bili u kontaktu na razdaljini manjoj od dva metra deset minuta i da odu u samoizolaciju.

Takva mera koja koristi sajber tehnologiju praćenja ranije je bila dozvoljena samo za sprečavanje terorističkih napada.

Organizacije za ljudska prava i politički aktivisti kritikovali su prelaznu vladu predvođenu konzervativnim Likudom premijera Benjamina Netanjahua zbog uvođenja te mere.

Oni si napomenuli da je nastavak političkog zastoja u parlamentu nakon trećih parlamentarnih izbora za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika, sprečio osnivanje pododbora koji bi nadgledao takve mere bez presedana.

Sud je uzeo u obzir tvrdnju vlade da je takvo masovno praćenje neophodno kako bi se zaustavilo širenje virusa kojim je zaraženo skoro 700 Izraelaca.

Političarima je 19. marta dat rok da za šest dana obrazuju pododbor koji se bavi tajnim službama za nadgledanje akcija Šin beta, a u protivnom program praćenja će se zaustaviti.

Pročitajte i pogledajte:

Zašto je teško napraviti vakcinu protiv korona virusa?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
Svijet prije i poslije korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG