Dostupni linkovi

U Hrvatskoj lokalna transmisija korona virusa


Zagreb, 16 mart 2020.
Zagreb, 16 mart 2020.

U Hrvatskoj je 8 novih slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupni broj oboljelih 113, od čega je pet izliječenih, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu.

"Epidemiološka situacija ukazuje na određenu lokalnu transmisiju, ali kako je pred nekoliko dana odlučeno da se obrambeni sustav podigne na višu fazu, to je irelevantno", kazao je.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

To znači da su zabilježeni oboljeli koji nisu došli zaraženi iz drugih zemalja, ili članovi njihove obitelji.

Prosjek godina oboljelih je 42,6 godina, što je uzrok da je klinička slika oboljelih dobra.Svega kod jedne osobe klinička je slika pogoršana, on je na respiratoru, ali stabilno. Među oboljelima je 11 liječnika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se ograničenja provode "uglavnom dobro, ali da ima i neodgovornog ponašanja".

Međunarodni promet roba ide bez problema, i do sada je kroz Hrvatsku u konvojima prošlo preko 1300 kamiona. Sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova dogovoreno je da teretna vozila sa hrvatskim registracijskim tablicama ne idu u konvoje, već mogu individualno ući iz Slovenije u Hrvatsku na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak. Individualni promet putnika je 'praktički stao', a od četvrtka ujutro je u Hrvatsku ušlo svega nekoliko desetaka stranih državljana u tranzitu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je gotovo 13.000 građana u samoizolaciji, da je među njima 790 kontakata koje se posebno prati. U karanteni su 84 osobe, od toga 52 hrvatska državljana, i 18 vozača kamiona.

Božinović je izvijestio da je Vlada u četvrtak usvojila prijedlog zakona kojim bi se omogućilo elektronsko praćenje osoba koje krše samoizolaciju. Ako Sabor usvoji izmjene zakona, postoji rješenje koje je već u testnoj fazi, kazao je.

XS
SM
MD
LG