Dostupni linkovi

Crnogorska policija neće dozvoliti vjerska javna okupljanja


Vojnik u Crnoj Gori čuva ulaz u jedan od karantina u Podgorici
Vojnik u Crnoj Gori čuva ulaz u jedan od karantina u Podgorici

Crnogorska policija je saopštila da će spriječiti sva okupljanja građana, ukljujčujući i ona u organizaciji sveštenih lica.

Uprava policije Crne Gore je na twitter nalogu pozvala na na potpuno poštovanje naredbi o sprječavanju prenošenja i širenja koronavirusa.

“U suprotnom, neodgovorni pojedinci će snositi odgovornost i posljedice koje iz toga proizilaze“, navedeno je u saopštenju.

Reakcija policije je uslijedila nakon što su pojedini sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori individualno najavili održavanje vjerskih skupova u lokalnim crkvama

Crkvena Opština Danilovgrad je najavila održavanje liturgije za subotu 21.03. ali je naknadno objavila da je ta liturgija otkazana zbog naredbe Vlade Crne Gore o zabrani javnih skupova.

Kotorski paroh SPC Momčilo Krivokapić je pozvan u policijsku stanicu na informativni razgovor u četvrtak (19.03) zbog održanog vjerskog skupa u tamošnjoj crkvi.

Pored toga Uprava policije u Bijelom Polju je podnijela krivičnu prijavu protiv sveštenika Aleksandra Vukajlovića zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Sveštenik je priveden nakon što je ilegalno prešao granicu između Srbije i Crne Gore u četvrtak, pješke prugom.

Više slučajeva kršenja samoizolacije

Od stupanja na snagu naredbi o socijalnoj distanci i zabranu javnih okupljanja, zabilježeno je više slučajeva kršenja samoizolacije.

Građanin Ulcinja S.F. je zatečen u jednoj poslovnoj banci i u kretanju na otvorenom prostoru u Ulcinju, iako mu je određeno rješenje o samoizolaciji kada je doputovao iz Londona preko Dubrovnika u Crnu Goru.

Lice je rješenjem sanitarne inspekcije stavljeno u karantin a policija je ovu osobu transportovala u karantin, a takođe je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Osobe kojima je zbog opasnosti od širenja virusa korona izdato rješenje o samoizolaciji, u slučaju nepostupanja po tom rješenju čine krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za sto je propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine.

Ako zbog toga dođe do prenosa virusa na drugu osobu, smatraće se da je izvršeno krivično djelo Prenošenje opasne zarazne bolesti za sta je predvidjena kazna zatvora do tri godine.

XS
SM
MD
LG