Dostupni linkovi

EU: Kosovski političari da stave interes građana ispred partijskog


Zastave EU i Kosova u Pritšini, ilustrativna fotografija
Zastave EU i Kosova u Pritšini, ilustrativna fotografija

Evropska Unija upozorava kosovske političare da prioritet u ovim trenucima treba da budu građani, a ne njihovi politčki interesi.

“Sadašnja situacija u vezi sa korona virusom zahteva konsenzus, političko jedinstvo i zajedničku svrhu. Dakle, naglašavamo da bi političke stranke trebalo da se pre svega brinu za dobrobit ljudi na Kosovu, iznad bilo kakvog partijskog interesa”, rekla je portparolka EK Ana Pisonero i dodala da evropske institucije pomno prate dešavanja na Kosovu.

U sredu uveče Demokrtaski savez Kosova je saopštio da je doneo odluku da pokrene proceduru izglasavanja nepoverenja vladi.

Razlog za to je bilo razrešenje ministra unutrašnjih poslva Agima Veljiua (Agim Veliu), kao i odbijanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da poptuno ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegvoine.

DSK smatra da premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) neukidanjem taksi “šteti i odnosima Kosova i SAD”.

Kurti se protivi potpunom ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH posšto smatra da se ona, pre potpunog ukidanja, treba zameniti principom reciprociteta.

SAD se oštro protive ovakvom Kurtijevom stavu, a specijalni američki izlaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) je odluku ocenio “pogrešnom” i inistirao na poptunom ukidanju taksi, bez uvođenja ikakvih mera reciprociteta.

Korporacija američke vlade "Milenijumski izazov" je zbog odbijanja Vlade Kosova da ukine takse pauzirala finansijku pomoć Kosovu, dok su dva američka senatora pozvala na povlačenje američkih trupa sa Kosova.

Borel danas razgovara sa Vučićem

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žosef Borel (Jospeh Borell) je u sredu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kuritjem (Albin Kurti).

Borel je zatražio ukidanje takse, ali i da Kosovo "vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom u formatu dijaloga koji pomaže Evropska unija".

Iz Borelove preš službe je potvrđeno da će šef evropske diplomatije u toku današnjeg dana obaviti telefonski razgovor i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Protest sa balkona u Prištini: Traži se dogovor u vlasti o pandemiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

XS
SM
MD
LG