Dostupni linkovi

Privatne klinike čekaju dozvole za PCR testove u Srbiji


PCR testiranja rade se isključivo na sopstveni zahtev u Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak'
PCR testiranja rade se isključivo na sopstveni zahtev u Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak'

"U ovom trenutku sedam privatnih laboratirija je podnelo zahtev da radi PCR testiranja (na korona virus, prim. aut.) i njima će u toku današnjeg dana biti dostavljen set kriterijuma", rekla je 15. jula za Radio Slobodna Evropa (RSE) Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

„Ko bude ispunjavao te kriterijume, dobiće dozvolu za testiranje", rekla je Kisić Tepavčević i dodala da će privatne laboratorije svakako moći da rade serološka testiranja (brze testove iz krvi) jer su za tu vrstu testiranja "manji zahtevi".

Ona je na konferenciji za novinare objasnila i da su privatne klinike "više nego dobrodošle", te da su od samog početka pozivane da se uključe.

"Međutim, da bi neko radio testiranje mora da ispuni minimum zahteva“, rekla je Kisić Tepavčević.

Predstavnici privatnih zdravstvenih ustanova navode da je u pripremi Zaključak Vlade kojim se omogućava privatnim zdravstvenim ustanovama da rade brze testove iz krvi (serološke testove) na korona virus.

Do sada, kako tvrde, državne institucije im nisu dozvoljavale da rade bilo kakva testiranja za ovaj virus.

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, koja okuplja oko 60 privatnih zdravstvenih ustanova i praksi, navode da su se, zbog zabrane da obavljaju testiranja na korona virus, obraćali u međuvremenu brojnim institucijama.

Kako navode, 8. juna dobili su zvaničan odgovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na brojne dopise i zahteve koje su uputili na više adresa.

Kako je rečeno za RSE u Asocijaciji, tada im je najavljeno da će Vlada Srbije doneti spomenuti Zaključak.

O ovom pitanju, kako tvrde u Asocijaciji, imali su i više sastanaka sa Kriznim štabom Vlade Srbije.

Kako je objašnjeno, takođe je održana i on-line obuka za uzimanje uzoraka.

Da li privatne klinike imaju kapacitete za testiranja?

Članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović objasnila je za RSE da je na početku pandemije bilo važno da se imenuju laboratorije koje mogu da rade masovno testiranje, a ispunjavaju uslove za rad sa infektivnim materijalom.

Pri izboru laboratorija, kako tvrdi, smernica je bila vodič Svetske zdravstvene organizacije za biobezbednost i biosigurnost.

"Prema ovim kriterijumima novi korona virus pripada grupi agenasa koji nose visok rizik za infekciju/obolevanje, za laboratorijske radnike, za širu zajednicu, a ne postoji imunoprofilaksa (način sprečavanja zarazne bolesti, prim. aut.), niti specifična terapija koja bi se koristila u cilju sigurnog izlečenja u slučaju laboratorijskog incidenta", navodi ona.

Čekajući testiranje i rezultate na korona virus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Jovanović kaže da je, kada je reč o PCR testiranju na korona virus, potrebno da laboratorija ispuni niz kriterijuma, između ostalog, da poseduje određeni biosigurnosni nivo, da rad u laboratoriji mora biti organizovan tako da ne dođe do kontaminacije prostora, a postoje i uslovi koji se odnose na osoblje koje radi u laboratoriji. Ona smatra da privatne laboratorije ne ispunjavaju te kriterijume.

Sa druge strane, ona kaže da privatne laboratorije mogu da rade serološka testiranja (testiranja iz krvi kojim se utvrđuje postojanje antitela na virus) jer se tako ne dolazi u kontakt sa virusom.

"Oni (osoblje laboratorije, prim. aut.) uzimaju krv i u krvi traže prisustvo specifičnih antitela, tako da je ta vrsta dijagnostike rutinska dijagnostika koja može u bilo kojoj mikrobiološkoj laboratoriji da se uradi", navodi ona.

Jovanović navodi da je Ministarstvo zdravlja odobrilo da se ova serološka testiranja rade u privatnim laboratorijama i da ne zna zbog čega nisu počele s radom.

Ovaj stav ponovila je i premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare 13. jula.

"Mi smo dozvolili testiranje serološkim brzim testovima u privatnim laboratorijama. Oni za to imaju kapacitet", rekla je Brnabić i dodala da nema informaciju da li privatne laboratorije mogu da obrađuju PCR testove jer se u martu i aprilu, na poziv Vlade, nisu prijavile da "mogu da pomognu sa PCR testovima".

Sa druge strane, iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova kažu da su privatne ustanove dobile od Ministarstva zdravlja rešenja na osnovu kojih "imaju pravo pružanja usluga iz oblasti mikrobiološke dijagnostike sa virusologijom i u tu oblast spadaju i serološka testiranja i PCR testiranja na prisustvo SARS-CoV-2".

"То znači da su ispunili sve uslove u pogledu prostora, opreme i stručnog kadra i dugi niz godina obavljaju testiranja za sve druge viruse iz oblasti serologije, virusologije i PCR dijagnostike", piše u odgovoru od 9.jula.

Iz Asocijacije do kraja rada na ovom prilogu nisu dostavili RSE na uvid rešenja koja potvrđuju da privatne klinike mogu da vrše spomenuta testiranja.

U odgovoru dodaju da bi privatne ustanove, kada bi bile uključene u testiranja, dale značajan doprinos u sprečavanju širenja virusa korona.

Privatne klinike: Inspektori su zabranili, ali nema jasnog obrazloženja

Pacijenti koji sumnjaju da su zaraženi virusom korona, kako je RSE pisao, javljaju se u COVID-19 ambulante pri domovima zdravlja, gde im se, između ostalog, radi takozvani brzi test (test iz krvi).

Takozvani PCR testovi, koji se smatraju najtačnijim testovima, o trošku države se rade samo određenim pacijentima, između ostalih, ako su hospitalizovani, imaju simptome akutne respiratorne bolesti, ako brzi test pokaže prisustvo IgM antitela (pozitivan nalaz).

Testiranja se rade i na lični zahtev. Sva ova testiranja i analize za korona virus, kako tvrde u ustanovama u privatnom vlasništvu, još uvek se mogu raditi samo u državnim ustanovama.

"Razloge zašto nam nije dozvoljeno vršenje pomenutih testiranja, mi Vam, nažalost, ne možemo dati odgovor, pa Vas molim da se obratite nadležnim organima državne uprave", piše u odgovoru privatne "Beo-Lab laboratorija".

Iz privatne "Laboratorije Beograd" navode da su zdravstveni inspektori zabranili privatnim laboratorijama da rade testiranja na korona virus.

"Sve zabrane su usmene, ali vrlo ozbiljne", navodi se u odgovoru.

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova takođe tvrde da nisu dobili zvanično, pisano obaveštenje zbog čega privatnim ustanovama vršenje testiranja na korona virus nije dozvoljeno, ali da su inspektori Ministarstva zdravlja bili u nadzoru privatnih laboratorija i to zabranili.

U odgovoru se dodaje da se ove zabrane pozivaju na odluke Kriznog štaba Vlade od 6.4, 12.5, 19.5. i 5.6. "prema kojima su kao mesta testiranja i uzorkovanja određene zdravstvene ustanove iz Plana mreže (zdravstvenih ustanova koji donosi Vlada, prim. aut.)".

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanje RSE zbog čega je privatnim laboratorijama zabranjeno da rade testiranja na korona virus.

Za razliku od Srbije, neke države su ranije počele da koriste privatne klinike u borbi sa korona virusom. Šef austrijske privredne komore Harald Mahrer rekao je 21. maja da se osniva konzorcijum privatnih laboratorija koji će testirati 65.000 hotelskih radnika sedmično od 1. jula u toj zemlji. Južna Koreja, kako je RSE preneo 24. marta, testirala je dnevno skoro 20 hiljada građana i u tu svrhu koristila državne i privatne laboratorije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG