Dostupni linkovi

Srpska policija istražuje tvrdnje o falsifikovanim PCR testovima


Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu
Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu

Policijska uprava u Nišu na jugu Srbije obavestila je 25. juna medije da je uprkos tome što Ministarstvu unutrašnjih poslova nije prijavljeno da se falsifikovani negativni PCR testovi mogu kupiti na Aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu i na pojedinim benzinskim pumpama na teritoriji Vranja, policija o ovim medijskim navodima obavestila nadležna tužilaštva, po čijem nalogu će preduzeti sve neophodne mere i radnje na utvrđivanju njihove tačnosti.

Makedonski mediji preneli su vest 24. juna uveče da su pojedini građani Severne Makedonije prijavili službama bezbednosti da im je na Aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu nuđeno da kupe falsifikovane negativne testove na korona virus.

„Građani koji se vraćaju u svoju domovinu preko niškog aerodroma rekli su da imaju mogućnost da za 50 evra kupe falsifikovani negativni PCR test na tom aerodromu“, preneo je makedonski portal MKD.

Makedonski državljani pri ulasku u zemlju trebalo bi da pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili će u suprotnom biti poslati u karantin na 14 dana.

Ovim povodom oglasili su se Aerodromi Srbije 25. juna tvrdnjom da je takva “trgovina” nemoguća jer se “ terminalna zgrada Niškog aerodroma nalazi na području graničnog prelaza i da je pod stalnim nadzorom pripadnika granične policije i službe obezbeđenja aerodroma“.

„Objekat je pokriven i 24-časovnim video-nadzorom. U trenutku kad je kontakt putnika i aerodromskog osoblja sveden na minimum usled primena mera prevencije, gotovo je nemoguće da se to dešava unutar zgrade“, navodi se u saopštenju Aerodroma Srbije.

U njemu se dodaje da to javno preduzeće ne poseduje bilo kakva saznanja da se u niškoj vazdušnoj luci prodaju bilo kakvi testovi ili potvrde o urađenim testovima.

“Po saznanju iz štampe, obavestili smo nadležne službe, koje će izvestiti javnost u slučaju istinitosti navedene sumnje”, navodi se u saopštenju Aerodroma Srbije.

XS
SM
MD
LG