Dostupni linkovi

Imunitet na korona virus steklo 6,4 odsto građana Srbije


U Srbiji je u okviru Nacionalne seroepidemiološke studije od 11. maja do 25. juna 2020. testirano 1.006 ispitanika sa ciljem da se proceni obim COVID-19 infekcije, odnosno koliko je građana od početka pandemije steklo antitela na SARS-CoV-2.

Antitela stvara sam organizam kako bi se borio protiv virusa.

Studija je organizovana na bazi dosadašnjih saznanja o ključnim epidemiološkim karakteristikama novog virusa SARS-CoV-2. U njenom izvođenju učestvuju Instituti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Institut za epidemiologiju i Institut za statistiku i informatiku, Institut za primenu nuklearne energije (INEP) i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" sa svojom mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje.

Na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome šta pokazuju prvi rezultati, ispred Studijskog tima Medicinskog fakulteta u Beogradu koji čine profesori, docenti i asistenti sa Katedre epidemiologije odgovara prof. dr Tatjana Pekmezović, rukovodilac studije i upravnik Instituta za epidemiologiju.

Prema njenim rečima, studija je još u toku, prva domaćinstva su testirana u Beogradu 11. maja 2020. dok je testiranje domaćinstava u drugim regionima Srbije započeto četiri dana kasnije. Prilikom odabira uzorka, vodilo se računa da domaćinstva budu proporcionalno geografski zastupljena.

Šta su pokazali prvi rezultati? Kod koliko građana Srbije je utvrđeno prisustvo antitela?

Nalaz specifičnih antitela klase IgG u serumu koji označava da je osoba bila u kontaktu sa SARS-CoV-2 virusom i da je razvila otpornost (imunitet), nepoznatog trajanja, imalo je 6,4 odsto ispitanika.

Kod koje starosne kategorije su antitela najprisutnija?

Najviša seroprevalencija je registrovana u najmlađoj uzrasnoj grupi (mlađi od 20 godina) - 12,9 odsto, a najniža kod najstarijih (80 i više godina) – 2,2 odsto. Ovakvi nalazi ukazuju, između ostalog i na veću izloženost virusu kod mladih osoba.

Da li prisustvo antitela znači da je osoba imuna na korona virus u slučaju ponovne izloženosti?

U momentu kada se test radi i kada je postignut odgovarajući nivo antitela, osoba je zaštićena od infekcije. Međutim, nije poznato koliko dugo ta zaštita traje. Najnovija istraživanja ukazuju da je to period od svega 7-8 nedelja.

Za šta će se koristiti rezultati studije?

Ovakve studije daju podatke o nivou kolektivnog imuniteta. Jasno je da je on nizak i da, u nedostatku vakcine, moramo snažno da se oslonimo na opšte preventivne mere, kao što su socijalna izolacija, nošenje maske, izolacija visoko rizičnih grupa i širok obim testiranja. Osim toga, rezultati ovakvih studija služe zdravstvenim vlastima za kreiranje strategija prevencije.

Države testiraju i ograničavaju broj turista da spasu letnju sezonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Šta pokazuju rezultati sličnih studija rađenih po istoj metodologiji u drugim evropskim državama?

Slični rezultati dobijeni su u studijama izvedenim u Španiji (seropozitivnost 5 odsto), u nekim kantonima u Švajcarskoj (5-11 odsto), Austriji (4,7 odsto).

Naučnici širom sveta još nisu sigurni da li se COVID-19 može dobiti dva puta. Svetska zdravstvena organizacija je u saopštenju od 24. aprila navela da ne poseduje čvrste dokaze o tome da su osobe koje su se oporavile od COVID-19 zaštićene od nove infekcije.

I dok se, u očekivanju drugog talasa pandemije, rade ispitivanja na više od 100 kandidata potencijalne vakcine za COVID-19, naučnici i medicinski radnici u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini istražuju da li krvna plazma pacijenata oporavljenih od COVID-19 koja sadrži antitela na korona virus, može pomoći u lečenje pacijenata sa težom kliničkom slikom bolesti.

Transfuzija krvne plazme kao eksperimentalni način lečenja COVID-19
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Srbija proteklih nedelja beleži rast novoobolelih od COVID-19. Broj novoobolelih svakodnevno premašuje 200 od 27. juna.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, na dan 30. jun 2020. registrovano je ukupno više od 14.500 potvrđena slučaja, dok je od posledica infekcije preminulo 277 osoba.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Zbog porasta broja obolelih, u Srbiji su odlukom republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na snazi preventivne mere u cilju borbe protiv epidemije korona virusa koje predviđaju obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i gradskom prevozu u Beogradu.

Krizni štab je preporučio građanima u ostatku Srbije da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju fizičku distancu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG