Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Kontakti zaraženih ne testiraju se automatski


Vlada Srbije saopštila je da se, shodno trenutno važećem protokolu, epidemiološki kontakti osoba zaraženih korona virusom ne testiraju.

„To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe“, navodi se, između ostalog, u saopštenju Vlade Srbije 2. juna.

Navodi se da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili oboljevanja od COVID-19, kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, moraju prvo da se jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika u koju spadaju rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena telesna temperatura i urađen brzi test.

„Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test“, saopštila je Vlada.

Iz Vlade Srbije navodi se da je Srbija „ubedljivo najbolja u regionu po broju testiranih građana“ i da je u prethodnih nedelju dana ukupno testirano 50.797 osoba.

Saopšteno je da je Crna Gora uradila 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, a da je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

„U Srbiji je u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u ove četiri države zajedno“, saopštila je Vlada Republike Srbije.

U saopštenju se navodi da je Srbija, kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, takođe ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 građana testirano njih 730, dok je u članicama Evropske unije Rumuniji testirano 427, Sloveniji 305 i Bugarskoj 269 ljudi. Ovi podaci su, zaključila je Vlada Srbije, javno dostupni na internetu i lako proverljivi s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou.

XS
SM
MD
LG