Dostupni linkovi

Austrija planira masovna testiranja hotelskog osoblja


Policijska kontrola na granici između Austrije i Njemačke u martu 2020.
Policijska kontrola na granici između Austrije i Njemačke u martu 2020.

U nadi da će ovo ljeto uspjeti da privuče Njemačke i druge turiste, Austrija planira da uvede rasprostranjeno testiranje hotelskog osoblja na korona virus.

Austrija je veoma rano uvela mjere ograničenog kretanja i poslovanja i u zadnjih mjesec dana postepeno olakšava neka od ograničenja. Trgovine, restorani, barovi i neki muzeiji otvoreni su, a 29. maja planirano je otvaranje hotela.

Pratite MAPU širenja korona virusa


“Mnogo ćemo uložiti da testiramo što više osoblja koje je u kontaktu sa gostima kako bismo spriječili da šire virus”, rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Reuters.

Turizam čini osam posto ekonomije Austrije, odnosno 15 posto uključujući bliske sektore.

Susjedna Njemačka, najveći je izvor stranih posjetioca, a granica između ove dvije zemlje bit će otvorena u potpunosti naredni mjesec.

Šef austrijske gospodarske komore Harald Mahrer rekao je da se osniva konzorcij privatnih laboratorija koji će testirati 65.000 hotelskih radnika sedmično od 1. jula. Trenutno, ova alpska država testira od 6.000 do 8.000 ljudi dnevno.

Prema posljednjim informacijama američkog Johns Hopkins univerziteta u Austriji je 16. 404 osoba zaraženo korona virusom, a od početka pandemije preminule su 633 osobe.

XS
SM
MD
LG