Dostupni linkovi

Pritvor Srbima uhapšenim na Kosovu, protesti Beograda


Pripadnik specijalne policije Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da hapšenja u Severnoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića već, kako je naveo, sa uterivanjem straha srpskom narodu na Kosovu. Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka sa članovima Vlade Srbije rekao, da je među uhapšenima i Saša Ćurčić koji nema nikave veze sa Ivanovićem, a uhapšen je "jer je dobacivao specijalnim jedinicama Kosovske policije".

"Mi više nego bilo ko želimo da uhvatimo ubice Olivera Ivanovića, saslušavali smo koga god su tražili", izjavio je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Srbija tražiti pokretanje postupka zbog kršenja sporazuma CEFTA Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "U ponedeljak ćemo se obratiti UNMIK-u. Tražićemo da se pokrene postupak na nivou Evropske unije za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naravno za to ćemo kontaktirati države članice", rekla je Brnabić.

Kosovska policija uhapsila je u petak četiri osobe u Severnoj Mitrovici koje se dovode u vezu sa ubistvom srpskog političara na severu Kosova Olivera Ivanovića.

Racija je sprovedena na četiri lokacije. Četvorici uhapšenih je određen pritvor od 48 sati.

Portparolka Evropske unije (EU) Maja Kocijančič je potvrdila da evropske institucije pažljivo prate ovaj događaj na Kosovu te da postoji stalni kontakt sa različitim stranama.

Kocijančič je pozvala nadležne institucije na Kosovu da se "u potpunosti pridržavaju vladavine prava".

"Očekujemo da nadležni organi vlasti na Kosovu učine sve što je u njihovoj moći kako bi počinioce ovog zločina izveli pred lice pravde i to bez odlaganja", izjavila je Kocijančič.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da ova policijska akcija nije povezana sa bilo kakvim političkim razvojem i da "država Kosovo i njena tela za sprovođenje zakona nikada neće biti usmereni protiv bilo koje etničke ili političke grupe".

Haradinaj je kazao ambasadorima Kvinte u Prištini da je Vlada Kosova posvećena očuvanja reda i mira za sve građane, bez obzira na poslednja dešavanja koja su povezana sa carinom i hapšenjima.

U saopštenju vlade navodi se da je premijer demantovao informacije o "takozvanoj humanitarnoj krizi na severu".

"Građanima Kosova, bez obzira gde su ili koje su etničke pripadnosti, neće nedostajati osnovne prehrambene namirnice ili medicinski prozivodi, i izjave srpske političara nisu ništa drugo od propagande", navodi se u saopštenju vlade.

Haradinaj je ambasadorima preneo da će odluka o carini na robu iz Srbije i BiH ostati na snazi sve dok vlada Kosova postigne svoje ciljeve.

Hapšenja u Severnoj Mitrovici su izvršena na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova. Portparol Policije Kosova Daut Hodža je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su četiri osobe uhapšene, tri zbog sumnje u slučaju Ivanović, a jedna zbog ometanja policije u obavljanju službene dužnosti.

Iz Policije je saopšteno da su uhapšeni N.S., (rođen 1976.), M.R. (rođen 1993.), D.M. (rođen 1970.) i A.C. (rođen 1965.), te da se još traga za osobom M.R. (rođen 1978.).

Prilikom pretresa na ovim lokacijama policijski službenici su zaplenili i relevantne dokaze vezane za predmet, saopšteno je iz Policije Kosova.

Deo konfiskovanih predmeta
Deo konfiskovanih predmeta

Direktor Odeljenja za istrage Policije Kosova Riza Šilova je naglasio da su policijske jedinice pretražile četiri lokacije u Severnoj Mitrovici i uhapsili četiri osobe.

Prema njegovim rečima, trojica uhapšenih su povezani sa ubistvom Olivera Ivanovića, dok je četvrti uhapšen zbog otpora, odnosno ometanja službenih lica tokom dužnosti.

Šilova je kazao da jedan od osumnjičenih M.R. (godište 1978.) nije pronađen u svom stanu i da je za njega izdat nalog za hapšenje.

"On je u bekstvu, a kada se suoči sa Policijom Kosova, ova osoba će biti uhapšena", rekao je Šilova.

Tužilac Sil Hodža, zadužen za komunikaciju sa medijima Specijalnog tužilaštva Kosova, rekao je da je u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića od marta ove godine tužilaštvo prikupilo dokaze o predmetu.

Kako je rekao tužilac, saslušano je više od 40 svedoka, uglavnom iz severnog dela Kosova, a tužilaštvo je u međuvremenu izdalo nalog za početak istrage.

"Specijalno tužilaštvo do sada je prikupilo dokaze i došlo je do zaključka da se samo sa nalogom za kućni pretres osumnjičenih može dobiti još dokaza o ubistvu Olivera Ivanovića. Osnovni sud u Prištini je 21. novembra, posebno pretpretresni sudija Odeljenja za teške zločine, izdao naređenje za kontrolu kuća i prostorija protiv optuženih", rekao je Sil Hodža.

Inače, u Severnoj Mitrovici je zasedao krizni štab četiri opštine severnog Kosova - Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić.

Zahteva se ukidanje carina na srpske proizvode, oslobađanje uhapšenih građana Severne Mitrovice ili da policija ponudi validne dokaze, sačuvanje mira i bezbednosti, te održavanje mirnog jednosatnog protesta, saopšteno je iz kriznog štaba.

Na magistralnom putu Priština - Raška u Rudaru Opština Zvečan je održan protest povodom odluke Prištine o povećanju taksi na robu iz Srbije i hapšenja četvorice Srba.

Protest na magistralnom putu Priština - Raška
Protest na magistralnom putu Priština - Raška

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je obraćajući se okupljenima potvrdio da je policija pretresla i stan potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića, tražeći osumnjičene za ubistvo i maltretirajući, kako je naveo, njegovu suprugu i decu.

"Mi tražimo dokaze za to, a ne da se na ovako brutalan način iživljavaju nad svima nama", rekao je Rakić.

Ministar Administracije lokalne samouprave Vlade Kosova u ostavci Ivan Todosijević pozvao je srpski narod na jedinstvo i slogu, a evropskoj zajednici i Albancima u Prištini poručio da borba srpskog naroda za opstanak i život traje 20 godina i da to pravo niko ne može da oduzme.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je ovo najteža situacija u kojoj su se Srbi na Kosovu našli.

"Okupili smo se ovde da kažemo Prištini da ukinu carine koje znače da ovde Srba više ne bude", rekao je Simić.

Vučić i Han: Sačuvati mir i stabilnost

Povodom jutrošnje akcije specijalnih kosovskih snaga ROSU na severu Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore Johanesom Hanom, sa kojim se saglasio da je potrebno očuvati mir i stabilnost.

"Srbija izložena snažnim provokacijama Prištine koje ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu, ali se ponaša ozbiljno i odgovorno", rekao je Vučić u razgovoru sa Hanom.

Han je na Twitteru napisao da se sa liderima Srbije i Kosova (Vučićem, Tačijem i Haradinajem) saglasio o potrebi za smirenošću i deeskalacijom, te da bi to bilo u interesu čitavog regiona. Komesar je naveo da je ponudio pomoć u radu na brzim i praktičnim rešenjima za trgovinske sporove.

Tokom prepodneva Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa ambasadorima Kine i Rusije Lijem Mančangom i Aleksandrom Čepurinom.

Vučić i Brnabić su poručili da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, te da je akcija ROSU do sada najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu.

Vučić je u razgovoru sa Čepurinom ocenio da je akcija specijalne jedinice kosovske policije do sada najsnažniji pokušaj ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i da više nema razloga za poverenje u Misiju Kfor.

Predsednik i premijerka Srbije su kineskog diplomatu Lija zamolili da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikada nije bila u težoj situaciji, "uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost".

Vučić je rano jutros imao sastanak sa šefovima Vojske Srbije i policije, te sa predstavnicima drugih službi bezbednosti, a najavljeno je da će predsednik države večeras održati sastanak sa svim ministrima u Vladi Srbije.

"Srbija je izložena provokacijama Prištine", reči su Vučića.
"Srbija je izložena provokacijama Prištine", reči su Vučića.

Inače, i vanredna sednica Vlade održana je rano jutros, a premijerka Brnabić otkazala je za danas najavljene aktivnosti.

"Akcija ROSU predstavlja opasan potez kojim se veoma zaoštrava situacija", izjavio je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i parlamentarac vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Drecun je u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) dodao da je to i nagoveštaj mogućih novih nasilnih akcija Prištine na severu Kosova

"Nažalost, čini se da je ovo samo deo šire strategije koju izgleda da je nametnuo prvenstveno Ramuš Haradinaj da bi se prekinuli bilo kakvi razgovori sa Beogradom o konačnom postizanju dogovora o statusu Kosova i Metohije i da se brutalnim pritiskom na bezbednost srpskog naroda Beograd prisili da prizna Kosovo kao nekakvu nezavisnu državu, a sve to treba da bude zapravo preusmeravanje pažnje Albanaca sa izuzetno teške ekonomske i socijalne situacije", rekao je Drecun.

Kosovska policija je saopštila da su specijalne snage ROSU uhapsile četiri osobe u Severnoj Mitrovici koje se dovode u vezu sa ubistvom srpskog političara na severu Kosova Olivera Ivanovića, koji je bio lider Građanske inicijative Sloboda Demokratija Pravda.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da akcija specijalne jedinice ROSU u severnoj Mitrovici ima za cilj širenje straha i zastrašivanje srpskog naroda i ocenio da akcija nema veze sa istragom za ubistvo Ivanovića.

"Mi bismo bili presrećni da se otkriju ubice Ivanovića, ali ovo je zamena teza", kazao je Selaković za RTS.

On je dodao da Priština sprovodi ucenjivačku politiku i da se to vidi uvođenjem taksi za proizvode iz Srbije i BiH, kao i po izjavi premijera Kosova Ramuša Haradinaja da neće smanjiti takse od 100 posto, koje je Priština uvela 21. novembra na robu iz Srbije i BiH, dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.​

Pročitajte - Predsednik opštine Bujanovac: Kosovo da izuzme jug Srbije od poreza

Okupljeni građani na trgu, Severna Mitrovica
Okupljeni građani na trgu, Severna Mitrovica

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu u jutarnjim satima oglasile su se sirene za uzbunu.

Ranije danas je predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da su specijalne jedinice ROSU "upale pod izgovorom da žele da sprovedu istragu povodom ubistva našeg sugrađanina Olivera Ivanovića".

"Upali su u stanove i bukvalno ih pretukli i odveli u nepoznatom pravcu. Radi se o sledećim našim sugrađanima: Dragiši Markoviću, Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Saši Ćurčiću", kazao je Rakić.

Rakić je naveo da ih posebno "zabrinjava reakcija KFOR-a koji su u toku jučerašnjeg dana garantovali da neće dozvoliti da specijalne jedinice ROSU upadnu na Sever".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG