Dostupni linkovi

Iz UN upozorenja o 'pandemiji mržnje', SZO brine Afrika


Mural u Skoplju (ilustrativna fotografija)
Mural u Skoplju (ilustrativna fotografija)

Dok se Evropa u karantinu seća pobede nad fašizmom iz 1945. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorava da je korona virus doneo “cunami mržnje i ksenofobije” i pozvao sve svetske lidere da se tome suprotstave.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi u Africi od korona virusa moglo da umre oko 200 hiljada ljudi, a da bi u narednih godinu dana, na tom kontinentu, moglo da se zarazi između 29 i 44 miliona osoba.

Do sad je u svetu zaraženo više od tri miliona i osamsto hiljada ljudi, a umrlo je više od 270 hiljada.

Oporavilo se oko milion i trista hiljada osoba.

Korona 'utišala' proslavu Dana pobede

Bez velikih parada i skromno, tako se može opisati obeležavanje 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata u Evropi i predaje nemačkih trupa, koje prolazi u senci pandemije korona virusa.

U Velikoj Britaniji biće održana dva minuta ćutnje u čast žrtvama rata, a naciji će se obratiti i britanska kraljica.

Skromne ceremonije održane su u Berlinu i Parizu.

Nemačka kancelarka posetila je ratni memorijalni centar, a francuski predsednik Emanuel Makron položio je venac na spomenik Šarla de Gola, generala iz Drugog svetskog rata i francuskog predsednika.

Francuska se od polovine marta nalazi u strogom karantinu, ali epidemiološka situacija počinje da se poboljšava.

Juče je zabeleženo tri puta manje zaraženih nego prethodnog dana, a smanjuje se i broj umrlih.

Dan pobede nad fašizmom slavi se i kao Dan Evrope, odnosno EU, koja se ovih dana bori da uskladi različite odgovore i mere koje su države članice uvele kako bi se borile protiv korona virusa.

Jedan od problema odnosi se i na granične kontrole i zabrane ulaska u neke zemlje.

"Zemlje članice su nekoordinisano uvele različite mere, a ukidanje tih mera na nacionalnom nivou će trajati", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

EU je najavila da će sledeće nedelje izdati smernice državama članicama za otvaranje granica, ali je navela da ukidanje mera nikako ne može biti “diskriminatorno”.

“Ukidaćemo ta ograničenja na osnovu svojih vrednosti, odnosno bez diskriminacije. Zemlje članice ne mogu da otvore granice za građane jedne države EU, a ne za druge. To je važno", navela je Johanson u svom obraćanju Odboru za unutrašnja pitanja Evropskog parlamenta.

Evropska komisija se zalaže za koordinisano ukidanje tih mera zabrane na unutrašnjim granicima.

Međutim, Komisija za sada preporučuje da ostanu zatvorene spoljašnje granice EU i šengenskog prostora.

Granice su zatvorene do 15. maja, a taj rok će verovatno biti produžen.

Gutereš: Zaustavimo ksenofobiju izazvanu korona virusom

Pandemija korona virusa je oslobodila “cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) i apelovao na sve svetske aktere da učine napor kako bi se govor mržnje okončao.

“Netrpeljivost prema strancima je porasla na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavere, a dogodili su se i antimuslimanski napadi, koji su kao povod imali širenje korona virusa”, naveo je Gutereš.

On je kazao da su migranti i izbeglice "zlostavljani jer su ih neki tretirali kao izvor virusa, a uskraćen im je i pristup medicinskom lečenju”.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usresrede na "digitalnu pismenost”, jer je ovo vreme kada "ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici”.

"I molim sve, svugde, da se suprotstave mržnji, da tretiraju jedni druge dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote", rekao je Gutereš.

Pozvao je medije, posebno društvene mreže, da "uklone rasistički, mizogini i drugi štetni sadržaj", civilno društvo da ojača svoje oružje za zaštitu ugroženih ljudi i verske lidere da posluže kao primeri međusobnog poštovanja”.

Generalni sekretar je naglasio da COVID-19 "nije briga o tome ko smo, gde živimo, u šta verujemo ili o bilo kojim drugim razlikama”.

Guterešov apel za suzbijanje govora mržnje povezanog sa COVID-19 usledio je nakon poruke, od 23. aprila, u kojoj je pandemiju korona virusa nazvao "ljudskom krizom koja brzo postaje kriza ljudskih prava”.

Gutereš je tada upozorio da se tokom pandemije primećuju nesrazmerni efekti na određene zajednice, porast govora mržnje, ciljanje ranjivih grupa i rizici od preteranih bezbednosnih reakcija koje potkopavaju zdravstvenu reakciju.

Podsetimo, više međunarodnih organizacija, poput Fridom hausa, ali i OEBS-a, upozorilo je da je pandemija korona virusa, u svim delovima sveta, podstakla autoritarne tendencije, kao i da pojedine vlade pokušavaju da vanredno stanje zloupotrebe kako bi prirgabile više moći.

SZO: U Africi bi moglo da umre 200 hiljada ljudi

Pandemija korona virusa u Africi može tinjati godinama i može odneti skoro 200 hiljada života, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

Prošlog meseca je SZO navela da bi u Africi, u narednih šest meseci, broj obolelih od korona virusa mogao da dostigne deset miliona, ali da će na situaciju na kontinentu značajno uticati način na koji vlade afričkih zemalja odgovore na virus.

Studija Svetske zdravstvene organizacije, koja obuhavata 47 afričkih zemalja i populaciju od milijardu ljudi, pokazuje da bi, ukoliko preventivne mere ne daju rezultate, u prvoj godini pandemije, moglo da se zarazi između 29 i 44 miliona ljudi.

“Taj broj značajno prevazilazi kapacitete medicinskih ustanova na afričkom kontinentu, gde, na milion stanovnika, postoji samo devet kreveta intenzivne nege”, navodi se u studiji.

Direktor SZO za Afriku dr Mašido (Matshidiso) Moeti rekao je se u virus u Africi neće proširiti tako agresivno kao u ostalim delovima sveta, ali da bi u žarišnim tačkama mogao da se zadrži i do godinu dana.

“COVID-19 će postati sastavni deo života u Africi u narednih nekoliko godina, ukoliko ne budemo imali proaktivni pristup vlada na tom kontinentu. Moramo da testiramo, izolujemo i lečimo”, poručio je Moeti.


U Africi je do sada zaraženo više od pedeset hiljada ljudi, a umrlo je nešto više od dve hiljade.

Broj obolelih naglo je porastao prethode nedelje, a SZO predviđa da će, ukoliko ništa ne bude učinjeno, vrhunac epidemije biti za četiri do šest nedelja.

Većina afričkih zemalja nalazi se u karantinu, što je usporilo širenje virusa na tom kontinentu.

Međutim, SZO brine mali broj testova koji se radi u Africi, te smatraju da zvanične brojke ne odražavaju realnu sliku pandemije.

Afrika, na milion stanovnika, radi tek 685 testova na korona virus.

Tramp i dalje tvrdi da je virus potekao iz laboratorije

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) ne odustaje od svoje trvdnje da je korona virus potekao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu.

“Nešto se dogodilo u laboratoriji u Vuhanu. Verovatno je u pitanju nekompetentnost. Neko je bio glup”, rekao je sinoć Tramp.

Zvaničnici SAD, među kojima su najglasniji predsednik Tramp i državni sekretar Majk (Mike) Pompeo, od početka pandemije tvrde da je virus “pobegao” iz laboratorije i da za to imaju dokaze.

Međutim, javnosti ti dokazi, o kojima Tramp i Pompeo govore, još uvek nisu predstavljeni.

Kineski zvaničnici najoštrije demantuju takve tvrdnje i optužuju Vašington da, upirući prstom u Peking, želi da skrene pažnju sa činjenice da je Amerika jako “loše odgovorila na pandemiju virusa”.

SAD su trenutno najpogođenija država korona virusom. Zaraženo je oko 1, 3 miliona ljudi, a urmlo je oko 77 hiljada.

Potparolka ministartsva spoljnih poslova Kine Hua Čunijang (Hua Chunying) rekla je da je Peking uvek spreman da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u istrazi oko porekla virusa, ali da treba sačekati da pademija prođe.

Međutim, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) poručuju da Kina još uvek nije odgovorila ni na jedan njihov zahtev o uspostavljanju zajedničke komisije za istragu porekla virusa, prenosi britanski Gardijan (The Guardian).

Prvi poziv za istragu je upućen još 23. januara, zatim sedam dana kasnije, a za Gradijan su, iz SZO, potvrdili da su zahtev ponovili i prošle nedelje.

Takođe, naveli su da je ta međunarodna organizacija već poslala nekoliko upitnika Kini u vezi sa njihovim domaćim istragama o poreklu novog korona virusa.

U svom zahtevu da se organizuje međunarodna komisija za istragu SAD nisu usamljene.

Među najglasnijim zagovornicima je australisjki premijer Skot Morison (Scott Morrison), ali njegova vlada, za razliku od američke, ne tvrdi da je virus nužno potekao iz laboratorije i smatra da je insistiranje na tome “kontraproduktivno” i da može da našteti nezavisnoj istrazi.

U javnost su juče procurila dokumenta, za koja se smatralo da potiču iz australijske vlade, u kojima se vidi da Australija sprema diplomatski “zaokret” i da će snažnije podržati američku teoriju o korona virusu, piše Gardijan.

Međutim, australijske obaveštajne službe demantovale su takve tvrdnje.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG