Dostupni linkovi

Kina ne želi međunarodnu istragu o pandemiji prije konačne pobjede nad virusom


Kineski laborant, Hengjang, Kina, 19. februar
Kineski laborant, Hengjang, Kina, 19. februar

Kina odbija međunarodnu istragu o porijeklu korona virusa dok se pandemija i američke optužbe upućene Pekingu nastavljaju širiti, rekao je kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, javio je AFP.

"Prvi prioritet je koncentracija na borbu protiv pandemije do konačne pobjede... Mi nemamo vremena za gubljenje za spašavanje života", rekao je ambasador Čen Su (Chen Xu) na videokonferenciji za novinare.

Upitan o pozivu koji Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje da bi mogla poslati svoje stručnjake u Vuhan u kojem je počela pandemija u decembru 2019., Čen je ocijenio da diplomatski kontekst to ne dozvoljava.

On je osudio izjave američkih zvaničnika prema kojima se virus proširio iz instituta za virologiju u Vuhanu.

"Ne možemo tolerisati da se ta vrsta političkog virusa slobodno širi u vrijeme kada svi napori trebaju biti usmjereni na borbi protiv pravog virusa", rekao je on.

Čen je rekao da Kina nije "u načelu alergična na svaki oblik istrage ili procjene" jer to omogućuje da se pripremi za hitne zdravstvene slučajeve u budućnosti, ali da sada nemaju vremena za gubljenje jer se spašavaju životi.

Kada je riječ o tome kakav bi poziv SZO za istragu mogao biti, on je rekao da se trebaju definisati dobri prioriteti i da postoji dobra atmosfera.

Optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa i državnog sekretara Mikea Pompea koji kažu da imaju dokaze da je novi korona virus došao iz laboratorije u Vuhanu, da otežavaju borbu protiv pandemije time što skreću pažnju sa sopstvene odgovornosti za širenje virusa u SAD-u.

Na insistiranje novinara da demantuje američke tvrdnje, Čen je rekao da on nije u položaju da govori o tome.

"Ako Trump i Pompeo imaju dokaze, neka ih pokažu cijelom svijetu, umjesto što upiru prstom... Naučnici mogu odgovoriti na ta pitanja", rekao je Čen novinarima.

XS
SM
MD
LG