Dostupni linkovi

NVO: Migranti i izbeglice u Srbiji nezakonito lišeni slobode


Detalj iz Centra za izbeglice i migrante u Bujanovcu (10. april 2020)
Detalj iz Centra za izbeglice i migrante u Bujanovcu (10. april 2020)

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava "A 11" ocenila je u ponedeljak da je oko 9.000 izbeglica, tražioca azila i migranata nezakonito i arbitrarno lišeno slobode kretanja u Srbiji i najavila da će, po isteku policijskog časa, podneti inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti člana uredbe koja je to omogućila.

U saopštenju te nevladine organizacije takođe se dodaje da će biti podneta i pritužba protiv Vlade Srbije Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

"Izbeglice, migranti i tražioci azila lišeni su slobode pod obrazloženjem 'sprečavanja nekontrolisanog kretanja' kao i činjenice da mogu biti nosioci virusa... Imajući u vidu da svako može biti nosilac virusa, kao i da među populacijom migranata nema ni jednog potvrđenog slučaja korona virusa, te da lica iz iste populacije u privatnom smeštaju nisu podvrgnuta nikakvim posebnim ograničenjima prava, ističemo da se radi o diskriminaciji na osnovu pravnog statusa, porekla i mesta boravka", navodi se u saopštenju.

Ta inicijativa je ocenila da je posebno zabrinjavajuće to što je kolektivno lišavanje slobode te kategorije stranaca doprinelo da u smeštajnim centrima dođe do nehumanih i ponižavajućih uslova zbog prenaseljenosti.

Inicijativa tvrdi da se u centrima u Somboru i Principovcu nalazi četiri i po puta više ljudi od kapaciteta, da je u Kikindi popunjenost 270 odsto, u Kikindi 254 odsto i u Adaševcima 167 odsto.

"Visoka stopa prenaseljenosti u trenutku kada je u celom svetu vlada epidemija korone povećava rizik od širenja te bolesti i kosi se sa svim preporukama SZO, Komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnavanja, ali i sa preporukama epidemiologa i kriznog štaba koje su usmerene na prevenciju korone", navodi se u saopštenju i dodaje da takvi uslovi ugrožavaju telesni i mentalni integritet ne samo izbeglica već i pripadnika MUP-a, vojske i komesarijata za izbeglice.

XS
SM
MD
LG