Dostupni linkovi

Gutereš pozvao na zaustavljanje govora mržnje na globalnom nivou


Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je 8. maja da pandemija korona virusa nastavlja da stvara "cunami mržnje i ksenofobije" i apelovao na "sveopšti napor da se zaustavi govor mržnje na globalnom nivou", prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Šef UN je rekao da se netrpeljivost prema strancima može primetiti i na internetu i na ulicama i dodao da su migranti i izbeglice tretirani kao izvor virusa, a potom im je uskraćen medicinski tretman.

Gutereš je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost prema svim ljudima i obrazovne institucije da se usredsrede da "digitalnu pismenost".

Pozvao je medije, a posebno "društvene medije", da "uklone rasističke, mizogene i druge štetne sadržaje", civilno društvo da pojača kontakt sa ugroženim ljudima i verske ldere da budu "model međusobnog poštovanja".

Generalni sekretar UN je istakao da korona virus "nije briga ko smo, gde živimo, u šta verujemo niti bilo šta po čemu se razlikujemo".

Njegov globalni apel za suzbijanje govora mržnje usledio je nakon poruke od 23. aprila, kada je pandemiju nazvao "ljudskom krizom koja ubrzo postaje kriza ljudskih prava".

Gutereš je tada upozorio da se tokom pandemije primećuju nesrazmerni efekti na određene zajednice, porast govora mržnje, ciljanje ranjivih grupa i rizici od preteranih bezbednosnih reakcija koje potkopavaju zdravstvenu reakciju.

Od početka pandemije u Kini u decembru 2019. godine, u svetu je registrovano 3.859.559 osoba pozitivnih na korona virus, a 269.729 je preminulo.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG