Dostupni linkovi

Dezinformacije o korona virusu kao ključ ruskog i kineskog uticaja


Obezbeđenje ne dozvoljava fotoreporterima da načine fotografije ispred bolnice u Pekingu, fotoarhiv
Obezbeđenje ne dozvoljava fotoreporterima da načine fotografije ispred bolnice u Pekingu, fotoarhiv

Ključ ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu je plasiranje dezinformacija i to je tekući problem, rekao je Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju.

Odgovarajući na pitanja novinara o ruskom i kineskom uticaju tokom pandemije bolesti COVID-19, Riker je u telefonskom brifingu rekao da se Zapadni Balkan i jugoistočna Evropa sve više posmatraju kao „koherentno strateško mesto gde su građani pokazali zapadnu i evropsku orijentaciju“, i izrazio uverenje da države i narodi Zapadnog Balkana „sami stvaraju svoje izbore i ciljeve“.

Na uticaj Kine i Rusije u regionu ukazuju u brojne međunarodne institucije, a u izveštaju Fridom Hausa (Freedom House) koji je objavljen danas, 6. maja, konstatuje se da Kina pokazuje slične afinitete prema tranzicionim državama kao i Rusija.

“Tranzicione države dokumentovano su već dugo pod uticajem agresivne spoljne politike Rusije, čiji je cilj destabilizacija transatlantskog saveza i ponovno uspostavljanje onoga što on smatra ‘sferom uticaja’. Ipak, poslednjih godina predsednik Kine, Si Đinping, nije bio ništa manje aktivan u promociji ciljeva svoje spoljne politike. Iako je međunarodni angažman Kine često manje direktno konfrontiran od ruskog, on ipak ima podmukli uticaj na razvoj i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu koji se protežu od centralne Evrope do centralne Azije”, piše u izveštaju Fridom Hausa.

Filip Riker je odgovarajući na pitanje novinara naglasio da se 75 godina nakon završetka Drugog svetskog rata svet suočava sa drugačijom vrstom neprijatelja - virusom, te da je transatlantska saradnja koja je tokom decenija uspostavljena pomogla da zapadni saveznici zajedno odgovore na izazove pandemije, uključujući povratak građana kućama i razmenu informacija i zdravstvenih resursa.

„Važno je da naglasimo da i uprkos pandemiji mi nastavljamo da unapređujemo transatlantske odnose i da nastavljamo sa našom agendom“, rekao je Riker i kao primer naveo nedavno pristupanje Severne Makedonije NATO i pozitivan stav Evropske unije (EU) prema otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

„Gledajući širu sliku, istorija koju smo stvarali se nastavlja i pažljivo ćemo koordinirati i ekonomski odgovor na krizu i oživljavanje naših ekonomija“, istakao je Riker.

Posebno je naglasio da je upotrebio reč „istorija“, jer je bilo napora da se „izvrši revizija istorije i istorijskih narativa naročito od strane ruskog predsednika Vladimira Putina“.

„Kada vidimo šta se dešava sa korona virusom, primećujemo da nedostatak transparentnosti ostavlja mesto za nastanak dezinformacija i reviziju narativa“, dodao je Riker.

Koje su lažne vesti o korona virusu?

Lea Gabrijele (Lea Gabrielle), specijalna izaslanica i koordinatorka Global Engagement Centre (GCI) koji se u SAD bavi proučavanjem strane propagande, istakla je da su tokom globalne zdravstvene krize izazvane zarazom COVID-19 ozbiljna pretnja dezinformacije i propagandne kampanje kojima rukovode strani akteri, a kojima se unosi strah i konfuzija među građane.

„Videli smo da postoje države koje dezinformacije koriste kao oružje, i ne oklevaju da to rade čak i u najosetljivijim trenucima, kao sada kada pokušavamo da odgovorimo na ovaj zajednički izazov“, rekla je Gabrijele.

Navodeći primere ruske mreže dezinformacija, koju pomaže Kremlj u cilju destabilizacije spoljnih aktera, Gabrijele je istakla da su od izbijanja pandemije COVID-19 plasirani lažni narativi da je korona virus biološko oružje Sjedinjenih Država i da je pandemija deo zavere kojom zapadne vlade pokušavaju da povećaju kontrolu nad stanovništvom.

Takođe, naglašavala se uloga Rusije i Kine kao globalnih lidera u odgovoru na pandemiju, dok su EU, NATO i SAD predstavljeni kao „nemoćni ili nezainteresovani“ da odgovore na krizu.

„Postoji velika verovatnoća da će ruski sistem dezinformacija raditi na potkopavanju poverenja u delotvornost vakcine protiv COVID-19 kada ona postane dostupna. To smo mogli da vidimo i u prošlosti, i verovatno će se služiti taktikom širenja lažnih podataka i pojačavanja lokalnih glasova koji podstiču teorije zavere“, istakla je Gabrijele.

Podsetila je i na primere teorija zavere o zika virusu, eboli, kao i o 5G mreži, i naglasila da su neke od tih teorija plasirali provladini mediji u Rusiji, ali i najviši državni zvaničnici.

Kina i Rusija ciljano do globalne publike kroz COVID-19 propagandu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Kineske teorije zavere

Kada je reč o propagandnoj kampanji kojom rukovodi Kina, Gabrijele je objasnila da je ranije postojala „ograničena dokumentacija“ o korišćenju botova, trolova i drugih „taktika u ruskom stilu dezinformisanja inostrane javnosti“ od strane kineske vladajuće Komunističke partije.

„Ali, tokom COVID-19 krize naglašeno je koliko je daleko spremna da Komunistička partija u pokušaju da kontroliše globalni narativ“, rekla je Gabrijele.

Podsetila je da Komunistička partija u Kini decenijama kontroliše informacije unutar države, te da se cenzura i utišavanje informacija koje do kineske javnosti dopiru spolja sada poklapaju sa naporima vlasti da podstaknu propagandu i širenje dezinformacija i putem globalnih platformi i društvenih mreža, čak i onih koje su blokirane u Kini.

„Sada vidimo napore Pekinga da plasira oprečne teorije o korona virusu koje imaju nameru da rašire sumnju, da odbace eventualnu krivicu vlasti, ali i da kreiraju ideju da možda neće biti moguće da se sazna istina. Kina takođe pokušava da progura narativ da je superiornija u odnosu na Zapad u odgovoru na zdravstvenu krizu“, navela je Gabrijele.

Prema njenim rečima, cilj Komunističke partije je da se Kina predstavi kao „model za druge države“ tokom pandemije, izostavljajući činjenice o nedostatku informacija u Kini o poreklu i širenju virusa, te da preoblikuje globalni narativ o kineskom državnom uređenju.

Odnos SAD prema SZO

Osvrćući se na odluku SAD da privremeno obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Filip Riker je rekao da su sredstva suspendovana dok se vrši revizija rada SZO, te da je to odgovoran čin jer SAD moraju biti sigurne „da će njihov i novac svih drugih država biti upotrebljen na ispravan način“ i tokom pandemije COVID-19 i u budućnosti.

„Vredi podsetiti ljude da je i samo rukovodstvo SZO priznalo da ima prostora za poboljšanje, mislim da je to bio termin koji su koristili, i oni su otvoreno razgovarali u kontekstu šire reforme SZO, o potrebi zemalja članica da SZO bude odgovorna. Dakle, sigurno se slažemo sa tim. I to je ono ka čemu je naša revizija usmerena“, istakao je Riker.

Dodao je da su Sjedinjene Države u svakodnevnom kontaktu sa partnerima iz EU.

„Verujemo da treba nastaviti istraživanje porekla ovog virusa i pandemije. Još uvek nemamo potpuni pristup informacijama i transparentnost Komunističke partije u Kini. To će biti važno i neophodno. Mislim da će SAD i EU i dalje biti najbliži partneri. Moramo da iskoristimo svaki kanal povezivanja na svim nivoima da bismo se nosili sa ovim izazovom. U proteklih 75 godina naporno smo radili u izgradnji institucija i stvaranju mogućnosti i liderstva koje imamo“, naglasio je Riker.

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju. je istakao da će Sjedinjene Države nastaviti da daju najveći doprinos globalnoj zdravstvenoj sigurnosti, te da je u protekle dve decenije za jačanje globalnog zdravstvenog sistema izdvojeno 140 milijardi dolara.

„Od izbijanja epidemije, američka vlada je opredelila više od 775 miliona dolara za borbu protiv korona virusa. Amerikanci ne obezbeđuju pomoć samo kroz državne fondove, već i kroz brojne humanitarne organizacije“, rekao je Riker i dodao da SAD zajedno sa evropskim partnerima ulažu značajna sredstva u razvoj vakcine protiv COVID-19.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG