Dostupni linkovi

Dokazivanje terorizma čeka kraj ferija


Da li su advokati odbrane ili optuženi bili pod tajnim nadzorom Specijalnog tužilaštva: Milan Knežević i Andrija Mandić ispred suda u Podgorici
Da li su advokati odbrane ili optuženi bili pod tajnim nadzorom Specijalnog tužilaštva: Milan Knežević i Andrija Mandić ispred suda u Podgorici

U septembru će biti nastavljano suđenje optuženima za pokušaj terorizma u slučaju „državni udar“, saopštila je sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša. Razlozi su: novi zahtjev odbrane za izuzećem iz postupka Specijalnog tužioca Milivoja Katnića i omogućavanje novom braniiocu optuženog Milana Kneževića da prouči spise predmeta. Glavni pretres je između ostalog obilježila rasprava o tome da li su advokati odbrane ili optuženi bili pod tajnim nadzorom Specijalnog tužilaštva.

Zbog više zahtjeva advokata odbrane, sutkinja Suzana Mugoša je odložila glavni pretres u slučaju „državni udar“ za septembar. Da li su advokati odbrane optuženih za „državni udar“ bili pod tajnim nadzorom Specijalnog tužilaštva i da li je advokatima odbrane onemogućeno kvalitetno zastupanje njihovih branjenika, bila su pitanja 45-minutne rasprave u sudnici u kojoj se sudi optuženima za pokušaj terorizma i nasilno rušenje vlasti. Advokati odbrane su zahtjevali od sudije Suzane Mugoše da utvrdi da li je bilo prisluškivanja advokata. Advokat Milan Petrović kaže: „Ukoliko smo mi u dosadašnjem toku istrage bili prisluškivani, onda su svi naši dokazi kompromitovana, a naša odbrana je apsolutno nepripremljena za ovako nešto. I mi u tom slučaju nećemo biti u stuaciji da obavljamo funkciju branilaca“.

Velike mjere bezbjednosti zbog suđenja "vijeka" u Podgorici
Velike mjere bezbjednosti zbog suđenja "vijeka" u Podgorici

Advokat Miroje Jovanović je zahtjevao od suda da naloži Specijalnom tužilaštvu da sa službene internet stranice skine objavljene transkripte razgovora između branilaca i njihovih klijenata. „Ja zahtjevam da sud naloži Specijalnom tužilaštvu, da sa svoje web stranice i internet portala ukloni spornu objavu, već danas. Iako je to već otišlo u javnost, to ne može da postoji dok traje ovaj postupak, na zvaničnom sajtu zvaničnog organa“, rekao je branilac Jovanović.

Podsjetimo, advokati odbrane su uputili više protesta i zahtjev za izuzećem tužilaca, jer je dan pred suđenje na web stranici Specijalnog tužilaštva objavljen transkript komunikacije između advokata a u kojem se govori upravo o slučaju „državni udar“. Specijalni tužilac Milivoje Katnić je odbacio navode odbrane da su advokati bili pod tajnim nadzorom i pojasnio da su objavljeni transkripti skinuti sa zaplijenjenog telefona jednog od advokata. On je optužio jedan dio branilaca da su prekršili advokatski kodeks: „Ni prema jednom advokatu koji djeluje u Crnoj Gori i iz okruženja nikada nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora ili bilo koja druga procedura. To je sudu poznato jer se o tome vode stroge evidencije. Tužilaštvo je samo objavilo ono što se odnosi na ozbiljno kršenje advokatskog kodeksa koji se primjenjuje u Crnoj Gori“.

Advokat Goran Petronijević je Katnićeve navode shvatio kao prijetnju pa zatražio ponovno izuzeće Specijalnog tužioca: „Prijetnja je da još nisu pokrenuti postupci protiv advokata. To znači da će biti pokrenuti ukoliko mi ne budemo kooperativni i ne budemo se ponašali na način kako to tužilaštvo od nas očekuje“.

Tada je optuženi Milan Knežević jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta izrazio sumnju da je Specijalno tužilaštvo prisluškivalo opozicione lidere: „Da mi dostavite informaciju ko je protiv mene kao poslanika u Skupštini Crne Gore, pokrenuo mjere tajnog nadzora kako bi opstruirao ovaj postupak“.

Sličan zahtjev je uputio i Andrija Mandić: „Specijalni državni tužilac je u Skupštini Crne Gore tvrdio da se nijedan poslanik ne prisluškuje. Mi njemu ne vjerujemo“.

Prikupljeni dokazi za izvršenje navodnog državnog udara prošle godine
Prikupljeni dokazi za izvršenje navodnog državnog udara prošle godine

Specijalni tužilac Katnić je odbacio navode o prijetnji, ali i o tajnom nadzoru nad poslanicima: „Ja sam jasno saopštio da se prema advokatima nisu primjenjivale mjere tajnog nadzora. Što se tiče poslanika, mogu biti relaksirani ovdje okrivljeni. Ono što je objavljeno nema veze sa prisluškivanjem“.

Sutkinja Suzana Mugoša je konstatovala da nema podataka da je bilo ko bio pod mjerama tajnog nadzora i uputila odbranu na upravu suda za informaciju o potencijalnom tajnom nadzoru. Sudija je kazala da nije ovlašćena da naloži tužilaštvu da uklanja sadržaj sa sajta. Zbog zahtjeva o Katnićevom izuzeću i zbog omogućavanju novom braniocu Milana Kneževića da se upozna sa više od 2000 stranica spisa i dokaza, sudija je odredila da se naredni pretres održi 6. septembra.

Podsjetimo sudski proces se vodi protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije, među kojima su nedostupni ruski državljani, državljani Srbije i lideri i aktivisti opozicionog Demokratskog fronta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG