Dostupni linkovi

Medojević bez imuniteta


Ukinut imunitet Medojeviću, poslanici DF u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Odlukom svih poslanika parlamentarne većine iz vladajuće koalicije crnogorski parlament ukinuo je večeras nakon višesatne rasprave poslanički imunitet jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću.

To je urađeno na zahtjev Specijalnog tužilaštva koje Medojevića sumnjiči za krivično djelo pranje novca. Nakon takve odluke 17 poslanika DF-a odlučilo je da ostane u parlamentu do privođenja Medojevića.

"Mi ostajemo u Skupštini sve dok Ivica Stanković (vrhovni državni tužilac) ne da obavezujuće uputstvo ili neko slično njemu, kojim će suspendovati određivanje pritvora Medojeviću. Ako želi sila države da dođe i primijeni silu na 17 poslanika DF-a neka izvoli! Mi nemamo protiv da se vodi postupak, ali ne i pritvor", izjavio je poslanik DF-a Predrag Bulatović.

Povodom skidanja imunitetu Nebojši Medojeviću, poslanici najvećeg opoziciong saveza DF-a prvi put su od opozicionog bojkota parlamenta, koji traje gotovo osam mjeseci, sjeli u skupštinske klupe.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, na početku poslaničke debate o ukidanju imuniteta Nebojši Medojeviću, naglasio je da poslanici DF-a dolaskom na sjednicu ne prekidaju opozicioni bojkot, već su se pojavili u parlamentu zbog toga što su "predmet državnog terora".

"Mi smo ovdje kako bi izveli jedan od najosnovnijih činova samoodbrane na koji smo prinuđeni, zato što smo kao politička organizacija predmet državnog terora parlamentarne većine i organa države Crne Gore", rekao je Mandić.

Ubrzo se povela polemika zbog toga što na sjednicu nijesu došli vrhovni i specijalni državni tužilac Ivica Stanković i Milivoje Katnić, koga su iz DF-a pozvali da direktno obrazloži svoj zahtjev za krivično gonjenje Medojevića.

Zbog toga je poslanik i bivši potpredsjednik Skupštine iz redova DF-a Branko Radulović optužio predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da krši poslovnik i da je specijalni tužilac morao da prisustvuje sjednici.

"Katnić je morao ovdje da dođe zbog procedure. S kim mi pričamo? Sa zidom? Mora da dođe, jer krši Ustav. On ne traži skidanje imuniteta nego stavljanje lanaca na ruke", rekao je Radulović.

"Sasvim jasno saopštavam da se ova skupština potpuno zakonito ponaša i da nikakve obaveze ne postoje pozivanja gospode iz tužilaštva. Zato što je predlagač akta Administrativni odbor i to je jasno i poslaniku Raduloviću ako je četiri godine predsjedavao skupštinom", odgovorio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Ivan Brajović: Skupština se zakonito ponaša
Ivan Brajović: Skupština se zakonito ponaša

Miodrag Bobo Radunović iz vladajućeg Demokratske partije socijalista (DPS) poručio je kako zakonodavni dom mora omogućiti institucijama sistema da rade svoje posao.

"Ovaj isti parlament je izabrao časne i čestite ljude i profesionalce na čelo državnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva. Nije moralno da, zavisno od slučaja do slučaja, te ljude glorifikujemo ili dižemo u nebesa zbog provođenja zakona, a u drugom slučaju izražavamo sumnju u njihov moralni, etički i profesionalni integritet", riječi su Radunovića.

Potom se za riječ javio i sam Nebojša Medojević koji je ponovio svoj raniji stav da mu se, kako je rekao, specijalni tužilac Katnić sveti zbog onoga što je DF otkrio o njegovim navodnim aktivnostima na Dubrovačkom ratištu.

"Ako postoji školski primjer gdje ne treba skinuti imunitet, to je ovaj slučaj o kome raspravljamo. Ja sam predmet lične osvete, odmazde, jednog čovjeka koji zloupotrebljava svoju ustavnu poziciju i sveti mi se zbog mog javno izrečenog stava, da je riječ o čovjeku za koga su građani Cavtata 1991. i 1992. godine rekli da je činio torture, da ih je tukao, uzimao novac i da je silovao", kazao je Medojević.

Specijalno tužilaštvo tereti Nebojšu Medojevića da je navodni organizator pranja novca, zbog čega je od Zakonodavnog doma zatražilo pravo da ga krivično goni, sa mogućnošću određivanja pritvora.

Zeleno svjetlo za to najprije je nedavno stiglo od Administrativnog odbora, na kome je došlo do bučne rasprave na ivici fizičkog incidenta između poslanika Demokratskog fronta i vladajuće Demokratske partije socijalista.

U DF-u tvrde kako u radnjama Medojevića i četiri osobe koje su uhapšene u slučaju pranja novca, nema krivičnog djela, te su optužili Katnića za progon tog opozicionog saveza iz političkih razloga.

Nebojša Medojević je treći lider Demokratskog fronta za koga je specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio skidanje poslaničkog imuniteta.

Prethodno je to urađeno Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću pred podizanje optužnice u slučaju poznatom kao državni udar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG