Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poslanici Demokratskog fronta čuvaju Medojevića u parlamentu


Nebojša Medojević i Andrija Mandić u parlamentu Crne Gore, 29 jun 2017.

U centru pažnje crnogorske javnosti i dalje slučaj Nebojše Medojevića iz Demokratskog fronta, čiji poslanici već peti dan ne napuštaju zgradu državnog parlamenta, kako bi onemogućili eventualno hapšenje Medojevića, koga Specijalni tužilac sumnjiči za pranje novca.

Taman kad se činilo da će se situacija otegnuti i radikalizovati, neočekivano intervencija je stigla sa najviše državne adrese. Oglasio se predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji traži od Vrhovnog državnog tužioca da se Nebojši Medojeviću omogući da se brani sa slobode.

Predsjednik Filip Vujanović sugerisao je u pismu Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe da se poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević pritvara i da može da se brani sa slobode.

Filip Vujanović traži da se Medojeviću omogući da se brani sa slobode
Filip Vujanović traži da se Medojeviću omogući da se brani sa slobode

Upravo takvu odluku Stankovića, već pet dana čekali su u DF-u, a to su kao najbezbolniji način izlaska iz uzavrele situacije vidjeli i u opoziciji i dijelu javnosti. Tim prije što je za sličnom mjerom tužilac Stanković posegnuo u februaru ove godine, kada je prijetilo hapšenje dvojici ostalih lidera Fronta, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, koji su optuženi u tzv. slučaju "državni udar".

Podsjetimo, glasovima svih 42 poslanika vladajuće koalicije, u četvrtak je u Parlamentu, koga opozicija naziva krnjim pošto u njemu već gotovo osam mjeseci nema njenih predstavnika, ukinut je poslanički imunitet Nebojši Medojeviću.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio je da mu Zakonodavni dom odriješi ruke u krivičnom gonjenju Medojevića zbog navodnog pranja 30.000 eura,uz mogućnost da mu odredi pritvor. Nakon toga su svih 17 poslanika Fronta odlučili da ostanu u zgradi parlamenta kako bi branili Medojevića, pošto tvrde da je određivanje pritvora koje zahtijeva Katnić nepotrebno i da tako nešto po Ustavu tužilac od parlamenta nije ni mogao da traži.

Ukinut imunitet Medojeviću, poslanici DF u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Najnoviju poruku Frontovaca sinoć je na svom Facebook profilu postavio Slaven Radunović iz prostorija poslaničkog kluba, u kome su zanoćili četvrtu noć zaredom:

“Četvrta noć, sjutra peti dan, čekamo da se Ivica Stanković odluči. A ako se ne odluči mi smo tome naredni. Spremni smo ovdje da provedemo i čitavo ljeto. Spremni smo da čitavom svijetu pošaljemo sliku kakva je Crna Gora pod režimom Mila Đukanovića.“

Poslanike Demokratskog Fronta u nedjelju je ispred državne skupštine iznenada posjetio Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije, kome predsjednik Skupštine Ivan Brajović nije dozvolio da uđe u samu zgradu.

Amfilohije je situaciju okarakterisao kao veoma ozbiljnu i pozvao je na dijalog svih strana i smirivanje tenzija. U poruci Medojeviću, nije propustio priliku da ukaže kako je pravda u Crnoj Gori selektivna:

“Sve što se gradi u Crnoj Gori, gradi se na diobama nezapamćenim u istoriji Crne Gore. Da bi se provjerilo to Vaše, prije svega treba da se provjeri i onih koji su malo više, ne malo, a to i oni znaju i mi znamo i cijela Crna Gora zna.“

Medojević je zahvalio Amfilohiju na posjeti i istakao:

“Ja sam spreman da odem na sud i da branim svoju čast i svoju nevinost ali ona druga strana mora da zna da sam spreman da, zajedno sa svojim drugovima, branim čast i dostojanstvo Crne Gore. Ne moju lično.“

Šef crnogorske Skupštine Ivan Brajović dan kasnije, pred novinarima je obrazložio da nije dozvolio ulazak Amfilohija u najviši zakonodavni domjer, kako je rekao, Skupština nije ni sudnica, ni pozorište ni crkva.

“Naravno, u Skupštinu Crne Gore dobro došli su svi njeni građani, pa i crkveni velikodostojnici. Zna se kad je radno vrijeme parlamenta i kad, na zahtjev bilo kog građanina u Crnoj Gori mu se može dati odobrenje da uđe u parlament. Kršiti kućni red Skupštine svakako neću, nijesam ni juče pa neću ni ubuduće“, rekao je Brajović.

Mitropolit Amfilohije u iznenadnoj posjeti poslanicima DF-a u nedjelju
Mitropolit Amfilohije u iznenadnoj posjeti poslanicima DF-a u nedjelju

Podrška Medojeviću prehodnih dana stizala jeiz redova opozicije, čak i iz onog dijela čija je politika dijametralna politici Demokratskog Fronta. U reagovanju Bečićevih Demokrata, Lekićevog Demosa, Krivokapićevog SDP-a, URE Dritana Abazovića i dijela SNP-a, zajedničko je to što smatraju da niko, pa ni Medojević, ne smije biti pošteđen zakona i pravde, ali da je očigledno selektivno postupanje tužilaštva.

Ono, prema mišljenu opozicije, zazire od centra moći koncetrisanih oko bivšeg i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića i Duška Markovića i ne procesuira brojne krupne afere u koje su navodno upetljani njihovi partijski i poslovni prijatelji i srodnici.

U svom reagovanju Gradjanska Alijansa takođe krivicu adresira na Specijalnog tužioca, koji prema mišljenju te nevladine organizacije nepromišljenim potezima podiže tenzije u ionako napetoj političkoj i socio-ekonmskoj situaciji u Crnoj Gori. Stoga su apelovali na međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u proces rješavanja crnogorske krize.

I dok se čeka odgovor Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića na pismo predsjednika Vujanovića i zaustavi rast tenzija, predsjednik parlamenta Ivan Brajović poručuje:

“Priče da je Crna Gora u najdubljoj mogućoj krizi, ikada u svoj istoriji, apsolutno ne stoje, niti su dobronamjerne. Nijesu dobronamjerne, baš kao ni one koje pozivaju na građanski rat.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG