Dostupni linkovi

Inicijativa o zatvorskom kažnjavanju upotrebe ustaškog pozdrava na putu za Sabor


Spomen-ploča s ustaškim pozdravom koja je bila postavljena nedaleko od mjesta nekadašnjeg logora u Jasenovcu, da bi potom bila izmještena u desetak kilometara sjevernije u mjesto Novska, rujna 2017.
Spomen-ploča s ustaškim pozdravom koja je bila postavljena nedaleko od mjesta nekadašnjeg logora u Jasenovcu, da bi potom bila izmještena u desetak kilometara sjevernije u mjesto Novska, rujna 2017.

Nakon godinu dana čekanja na odgovor premijera, predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pokušat će kažnjavanje upotrebe ustaškog pozdrava kroz saborsku proceduru.

Kraus, u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE), navodi da je upravo toliko dugo pokušavao da sa Andrejem Plenkovićem, hrvatskim premijerom i liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), dogovori da se zabrana ustaških znamenja i pozdrava ugradi u Kazneni zakon.

"Ako vam netko u sedmom mjesecu kaže da ćete u devetom mjesecu imati sastanak i da on s obzirom na situaciju moli malo vremena, pa onda dođe jedanaesti mjesec pa pišete pismo i opet tražite sastanak i onda je opet muk. Osim toga, premijer je rekao da je to već riješeno postojećim zakonskim odredbama. Onda ćemo probati ići drugim putem", najavljuje Kraus.

Ni premijer Plenković, ni vladajuća stranka HDZ ovim povodom se nisu oglašavali.

Kraus: Dođe jedanaesti mjesec, opet tražite sastanak i opet muk (15. travnja 2016.)
Kraus: Dođe jedanaesti mjesec, opet tražite sastanak i opet muk (15. travnja 2016.)

Javna upotreba ustaškog pozdrava i sada je zabranjena, ali se tretira kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo.

Također, nedovoljna jasnoća zakona omogućila je različitu sudsku praksu, pa se desilo da je 2020. godine Visoki prekršajni sud oslobodio kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona, suđenog zbog upotrebe ustaškog pozdrava na početku njegove pjesme Čavoglave.

Marko Perković Thompson, Zagreb (25. svibnja 2019.)
Marko Perković Thompson, Zagreb (25. svibnja 2019.)

Povrh toga, stav Vladinog ad hoc Vijeća za suočavanje za prošlošću da korištenje ustaškog pozdrava jest zabranjeno, ali da je iznimno dopušteno na komemoriranju poginulim pripadnicima stranačke vojske HOS Hrvatske stranke prava u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih, dodatno je zakomplicirao situaciju.

Što se predlaže?

Kraus - zajedno s predstavnicima drugih naroda žrtava fašizma – Srba, Roma i Hrvata antifašista - zagovara da se ustaški pozdrav i isticanje simbola uvrsti u Kazneni zakon (KZ), kvalificira kao kazneno djelo i kazni zatvorom do tri godine.

Pripremljen je i tekst novog članka 325 a KZ-a:

"Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine".

To bi vrijedilo i za medije i društvene mreže.

Uloga Plenkovića ključna

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Franjo Habulin u izjavi za RSE i dalje misli da je Plenković ključan za željenu izmjenu zakona.

"Održavamo kontakte i smatram da je potrebno da predsjednik Vlade prihvati našu inicijativu, jer ako on to ne prihvati, te izmjene i dopune zakona neće biti donesene u Saboru", upozorava Habulin.

Dodatni pritisak na Plenkovića (na fotografiji, 16. srpnja 2020.) da se riješi ovo pitanje.
Dodatni pritisak na Plenkovića (na fotografiji, 16. srpnja 2020.) da se riješi ovo pitanje.

Naime, Plenković nije samo premijer, nego i predsjednik vladajućeg HDZ-a, čija koalicija ima u Saboru većinu potrebnu za izglasavanje bilo kakvog zakonskog prijedloga.

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič u izjavi za RSE ovaj Krausov potez vidi kao dodatni pritisak na Plenkovića da se konačno riješi ovaj problem.

Teršelič: Zakon se može izmijeniti samo ako su tu i ruke HDZ-ove većine (23. svibnja 2018.)
Teršelič: Zakon se može izmijeniti samo ako su tu i ruke HDZ-ove većine (23. svibnja 2018.)

"To što sada nema incidenata je privremeno stanje. Grafitiranje će se nastaviti, iako je u zadnje vrijeme efikasnije brisanje grafita, nastavit će se uzvikivanje na stadionima i na obljetnicama 'Oluje' ", kaže sugovornica RSE.

"Mislim da se zakon može izmijeniti samo ako su tu i ruke HDZ-ove većine. Posve razumijem što Kraus više nema strpljenja, jer je prošlo toliko vremena od iniciranja ovog prijedloga i on naprosto želi potaknuti javnu raspravu kako bi stvorio dodatni pritisak", procjenjuje Vesna Teršelič.

Zašto je 'pravo vrijeme'?

Teršelič podsjeća da Hrvatska sljedećeg proljeća preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA).

"Zato je pravo vrijeme za iskorake i ozbiljne pomake", zaključuje Vesna Teršelič.

I Kraus ima komentar na skoro hrvatsko predsjedanje IHRA-om.

"Ako se nismo riješili ustaškog znamenja, kako uopće možemo preuzimati predsjedništvo IHRA-e", pita se predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske.

Krausov potez 'nema smisla'

U pismenom odgovora na upit RSE, saborski zastupnik romske, židovske i još deset manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi kaže kako Krausov potez "nema smisla".

"Jedno takvo pitanje mora biti doneseno konsenzusom svih važnih političkih stranaka. Razumijem da je gospodin Kraus nezadovoljan i da je nestrpljiv baš kao i ja koji kontinuirano radim na tome. Sjećate se da smo uspjeli maknuti spornu ploču iz Jasenovca. Drago mi je da Socijaldemokratska partija (SDP) i dio opozicije podržava ovaj prijedlog, ali su i oni mogli učiniti taj iskorak kada su bili na vlasti, pa nisu", kaže Kajtazi.

"Zbog toga mislim da je neozbiljno slati ovakav prijedlog u proceduru bez prethodnog konsenzusa dvije najveće strane i što većeg broja partnera, kako i takav zaključak ne bi ostao mrtvo slovo na papiru nego nešto što bi bilo dio prevladavajuće klime u društvu", poručuje saborski zastupnik.

Kajtazi: Neozbiljno je slati ovakav prijedlog u proceduru bez prethodnog konsenzusa dvije najveće strane (5. studeni 2021.)
Kajtazi: Neozbiljno je slati ovakav prijedlog u proceduru bez prethodnog konsenzusa dvije najveće strane (5. studeni 2021.)

Prema ocjeni Kajtazija, zbog toga treba bolje informirati i senzibilizirati građane "što to nama znači kao manjinskim narodima i da je to dobro i za naš međunarodni ugled".

"Kao što sam ranije govorio, pomalo je ponižavajuće da taj i slične pozdrave zabranjuju recimo Austrijanci, a da mi to još uvijek nismo učinili. Sada je odlično vrijeme da pokrenemo širu raspravu o tome u kojoj nam fokus ne bi bio ova ili ona stranka, nego što je najbolje za naše društvo", navodi Kajtazi.

"Sve prijedloge gospodina Krausa ja, kao predstavnik židovske nacionalne manjine, komuniciram i na sastancima vladajuće koalicije, ali moj je dojam da ni opozicija, a ni oni u poziciji koji se načelno slažu s tim prijedlogom, ne čine dovoljno da se to pitanje stavi na dnevni red", zaključuje Kajtazi.

Svih osam manjinskih zastupnika u Hrvatskom saboru dio su vladajuće koalicije predvođene HDZ-om.

Do zaključenja ovog priloga nije stigao odgovor predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca na upit RSE da komentira aktualni razvoj situacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG