Dostupni linkovi

Reperima iz Hrvatske raskinut ugovor zbog govora mržnje


Ilustrativna fotografija

Zahvaljujući pritisku dijela medija i javnosti, diskografska kuća „Menart“ povukla je iz prodaje najnoviji album rap dvojca Tram 11 „Jedan i jedan“ zbog govora mržnje.

U njihovim stihovima „na udaru“ su se našli LGBT zajednica, nevladine udruge, istraživačke novinarke, ćirilica, „mit“ o Jasenovcu...

„Mislim da je dužnost reagirati ako želimo bolje društvo, a ja to definitivno želim svojoj djeci“, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) urednik web magazina pop kulture „Ravno do dna“ Zoran Stajčić.

Njegov je tekst – nakon iza pohvalnih kritika u hrvatskim medijima na račun pjesama na novom albumu rap dvojca Tram 11 – upozorio da su pjesme namijenjene „razjarivanju slušatelja mržnjom“. Time je pokrenuo val reakcija koje su dovele do toga da je uvažena diskografska kuća „Menart“ sa njima raskinula ugovor.

Treba razlikovati stvari. Ako oguglamo na to, onda se uistinu nitko ne smije žaliti i pitati se – što nam se to dogodilo? Ako nismo reagirali, onda nam se dogodilo najgore -
kaže urednik web magazina pop kulture „Ravno do dna“ Zoran Stajčić, čiji je tekst pokrenuo val reakcija.

„Treba razlikovati stvari. Ako oguglamo na to, onda se uistinu nitko ne smije žaliti i pitati se – što nam se to dogodilo? Ako nismo reagirali, onda nam se dogodilo najgore“, kaže Stajčić.

Kroz njihove pogrdne tekstove u jedan koš strpani su komunisti, LGBT zajednica, Srbi, istraživačke novinarke, premijer i predsjednik Hrvatskog sabora, nevladine udruge, oni koji ne pristaju na minoriziranje žrtava u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovac...

Novinar tjednika srpske manjine “Novosti” Jerko Bakotin kaže za RSE kako se ovako nešto nije očekivalo od autora rapa, kao jednog od glasnogovornika urbane kulture.

“Možemo izravno reći da je riječ o fašistoidnim stihovima. Rap jest glazbeni žanr u kojem su stihovi svugdje izuzetno politički nekorektni, međutim - ovo je stupanj dalje! Ovo je vrlo artikulirano i dosljedno svrstavanje uz svjetonazor jedne političke opcije. Ta opcija je ekstremno desno – tu se između ostaloga dovodi u pitanje genocid u Jasenovcu”, podsjeća Bakotin.

'Ni cenzura, ni reklama'

Brojni su komentari u medijima i na društvenim mrežama da su raskid ugovora i prozivanja u medijima samo dobra reklama za novi album Trama 11.

“Ukazivanje na nešto nije cenzura, jer će oni sami iznova izdati album, a nije ni reklama”, kaže Stajčić.

Ovako razumije “Menartov” raskid ugovora sa reperskim dvojcem i povlačenje albuma s tržišta:

“Kako je netko negdje dobro napisao – proizvođačima se dogodi bofl (pokvarena, neispravna) roba, pa se ta bofl roba povlači sa polica. Ja mislim da je ovdje slučaj o bofl robi, a sada – ako netko misli da reklamiramo bofl robu, to je njegovo osobno mišljenje. Ja ne mislim tako.”

Obrazloženje izdavačke kuće

Nakon što su i drugi mediji upozorili na govor mržnje u pjesmama Tram 11, diskografska kuća „Menart“ raskinula je ugovor s njima.

“Nedavno objavljeni album 'Jedan i jedan', odlučili smo povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa. Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. 'Menart' nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti”, stoji u njihovom priopćenju nakon kojeg više ne komuniciraju s medijima.

U prvim reakcijama dvojac iz Trama 11 – General Woo i Target – kažu kako shvaćaju potez diskografske kuće kao rezultat “velikog medijskog pritiska” na njih, ne vide ništa sporno u svojim pjesmama, i najavljuju da će album izdati iznova – u vlastitoj izdavačkoj kući.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG