Dostupni linkovi

Skinuta ploča sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu


Sporna spomen-ploča
Sporna spomen-ploča

U Jasenovcu je jutros skinuta sporna spomen-ploča za 11 poginulih pripadnika hrvatskih snaga na kojoj je uklesan i ustaški pozdrav "Za dom spremni", javili su hrvatski mediji.

Ploča je nedugo potom postavljena na drugoj lokaciji Trokut u Novskoj.

Kansije danas hrvatski premijer Andrej Planković na press konferenciji u Zagrebu je izjavio da je njemu ustaški pozdrav “Za dom spremni” neprihvatljiv i da se moralo pronaći alternativno rješenje za taj problem.

"Prije nekoliko dana sam najavio da ćemo riješiti ovo pitanje - postojanje spomen ploče u Jasenovcu. I s obzirom da je u grbu HOS-a slogan "Za dom spremni" koji je po nizu aspekata neprihvatljiv da bude u Jasenovcu mi smo to pitanje riješili na način kako inače želimo riješiti pitanja koja stvaraju velike ideološke prijepore. Tako da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču i našli smo rješenje tako da je ploča danas premještena u Novsku, u područje gdje su ranije postavljena spomen obilježja vojsci koja je branila Hrvatsku"

Plenković je reako da je druga ključna faza sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava.

"Nažalost, to pitanje nije regulirano, ti slogani u statutima bili su dopuštani iz različitih institucija vlasti u različitim vremenskim periodima. U ožujku smo oformili Vijeće o totalitarnim sustavima. Danas sam razgovarao s akademikom Kusićem, dogovorili smo da Vijeće intezivira svoj rad. Vijeće će raditi na preporukama za cjelovito zakonsko rješenje. To cjelovito zakonsko rješenje će Vlada predložiti Saboru i tada ćemo nastojati riješiti pitanje pozdrava ZDS, ali i simbola drugih totalitarnih sustava kako bi nestale dvojbe i dileme i kako se te teme ne bi zlorabile da se vraća Hrvatsku unatrag. Vrijeme je da se to pitanje riješi" poručio je hrvatski primijer.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar na današnjoj je press konferenciji djelovao iznenađen izjavama pripadnika HOS-a o rješenju. Na pitanje jesu li on i premijer uopće razgovarali, Plenković je odgovorio:

"Prvo nema nikakvog rješenja, nego samo odgovor s razine načelnice Ministarstva uprave. Nikakvo novo rješenje, nikakva legalizacija, nikakav akt za nešto novo ne postoji. Drugo, naravno da smo razgovarali s našim partnerima. HNS je svjestan rješavanja ovog pitanja u dva koraka. Prvi je bio ploča u Jasenovcu i drugi je ovo sustavno rješenje. HNS je temeljno bio uoznat s procesom."temeljno HNS je bio upoznat s procesom", odgovorio je Plenković.

Kako se press konferencija HOS-a završila pozdravom "Za dom spremni" novinari su Plenkovića pitali trebaju li zbog toga dobiti prekršajne prijave?

"Ja nisam gledao tu pressicu, bila je za vrijeme trajanja Vlade. Postoji praksa i postupanje policije, a to je kontekstualiziranje tog pozdrava. Pristupili smo ovom problemu na ovako delikatan i human način. Što se tiče sudske prakse... Ono što je moja poanta ovdje je da želim pronaći društveni konsenzus u kojem ćemo artikulirati što je prihvatljivo, što nije. Kakve su konotacije totalitarnog znakovlja u kojem kontekstu prihvatljive, a u kojem kontekstu nisu. Da je ta situacija čista i jasna danas, onda se mi njome ne bismo bavili."

Vrijeđa li Vas osobno i kao predsjednika Vlade pozdrav "Za dom spremni", bilpo je jedno od pitanja premijeru, uz podsjećanje da je predsjednica Kolnda Grabar Kitarović rekla "da je to stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitiran".

"Za mene taj pozdrav ima predominatno konotacije vezane za NDH i za ustaški režim." rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ranije danas ,predsjednik Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Grada Zagreba Ivan Friščić najavio je da će "u izvornom obliku" biti postavljena u Novskoj, te je zahvalio institucijama na pronalaženju kompromisnog rješenja.

"Ploča je postavljena u Jasenovcu u skladu sa svim zakonskim propisima u suradnji s obiteljima poginulih branitelja. Domovinski rat jedini je pokret kojem su pripadali. Branili su zemlju bez ideologije", rekao je Friščić na konferenciji za novinare Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreb, koji su i postavili spornu ploču, te predstavnika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

"Ovo nije kompromis, nego rješenje da sačuvamo dostojanstvo HOS-a, da poginuli ostanu neokaljani, da se ne lome koplja preko njih", poručio je na konferenciji predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić.

"Umorni smo. Mislim da je krajnje vrijeme da se riješe neke stvari u RH. Ne bori se samo protiv ove ploče, kontekst je puno širi. Ploča ide, ratna oznaka HOS-a ostaje! Nismo fašisti, mi smo se suprotstavili fašistima u Hrvatskoj", dodao je.

Ministar branitelja Tomo Medved prije je izjavio kako Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen-ploče u Jasenovcu.

"Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a", rekao je Medved novinarima uoči sjednice u Banskim dvorima.

Danas prijepodne HOS-ova ploča u Jasenovcu je skinuta, a neslužbeno se doznaje da će biti prebačena na lokaciju Trokut u Novskoj, gdje je spomen-obilježje braniteljima, a u 14 sati tamo bi trebala biti održana komemoracija.

Ploču su skinuli radnici Novokom Novska, gradskog komunalnog poduzeća, uz policijsko osiguranje, a cijeli je događaj prošao bez incidenata.

XS
SM
MD
LG