Dostupni linkovi

Vučić: Mislimo da imamo ime ubice Olivera Ivanovića


Milan Radoičić nije cvećka, ali nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića: Aleksandar Vučić
Milan Radoičić nije cvećka, ali nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića: Aleksandar Vučić

Beograd misli da ima ime ubice Olivera Ivanovića, srpskog političara sa severa Kosova, koji je ubijen 16. januara 2018. godine, ali pokušava da dobije materijalne dokaze, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tokom obraćanja javnosti u sredu, kada je govorio o situaciji na Kosovu, rekao da Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koga kosovske vlasti sumnjiče za umešanost u ubistvo, nema veze sa ovim zločinom.

„Milan Radoičić nije cvećka, ali sa svim što smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije, sa sigurnošću možemo da kažemo da Radojičić ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića“, kazao je predsednik Srbije i dodao:

„Mi imamo kompletnu sačinjenu priču, sve šta se i kako dogodilo, sa kojim motivima. Čak smo uvereni da znamo ko je izvršilac ubistva. Mi zbog različitih stvari koje sam naveo – zbog nedostataka DNK analize i plastičnih klonova čaure i svega drugog, zbog nedostatka određenih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali ćemo mi nastaviti da radimo. Nastavićemo da radimo. Kada priču budemo završili, tada će nadležni pravosudni organi Srbije bez ikakve sumnje da podižu optužne akte“.

Sahranjen Oliver Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Predsednik Srbije je postavio pitanje, zbog čega je kosovskim organima bilo potrebno osam meseci da službama u Srbiji dostave prve snimke nadzornih kamera u vezi sa Ivanovićevim ubistvom.

"Sa naše strane je zatraženo da nam se dostavi celokupan video materijal sa svih nadzornih kamera za veći vremenski period pre izvršenja krivičnog dela, ali su dostavljeni samo montirani video snimci kretanja pokojnog Olivera Ivanovića, kao i putničkog vozila opel astra neposredno pre i nakon ubistva. To je vrlo kratak vremnski period koji svavako nije dovoljan za rekonstrukciju kretanja izvršioca, identifikaciju lica i rasvetljavanje krivičnog dela", kazao je Vučić.

On je pitao međunarodnu zajednicu zbog čega istražni organi Srbije ne mogu da dobiju snimke kamera sa aerodroma u Tirani, kao ni podatke o, kako je rekao, "tajnom kretanju lica po imenu Fljorim Ejupi, koji je u Nemačkoj pod prismotrom".

"Šta je on radio na aerodromu u Tirani, zatim se kretao ka Kosovu, pa ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma? Takođe, šta je u Kosovskoj Mitrovici radio Edžmedin Zekaj, koji je promenio ime u Liraj Zekaj? Zbog čega ne možemo da dobijemo podatke o njegovom kretanju?", upitao je Vučić.

Priština hoće da Srbi sa Kosova zaborave na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija na severu Kosova sve teža i veoma kompleksna, a da je najteže u bolnici u Severnoj Mitrovici.

Vučić je rekao da je najviše teškoća sa snabdevanjem, zbog takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH.

On je naveo da su kosovske vlasti pokušale da dovođenjem kamiona prodaju robu Srbima.

„Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli“, rekao je Vučić i poručio da je ponosan na Srbe zbog toga.

Ocene da je reč o lažnoj humanitarnoj krizi, Vučić je označio kao licemerje dela međunarodne, kosovske i srpske javnosti.

„Priština je pribegla zabrani snabdevanja srpskog stanovništva srpskom robom da bi ljudi zaboravili na vezanost za svoju otadžbinu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Vučić je rekao da Priština sprovodi brutalnu zabranu slobode govora, da se hapse svi Srbi koji im se suprostavljaju, da su uz podršku dela međunarodne zajednice "angažovali kompletnu agenturnu i saradničku mrežu u medijskoj, političkoj i verskoj sferi kako bi predstavili Srbiju kao ključnog krivca za sve", te da su pojačali lobiranje i plaćanje političara na međunarodnoj sceni koji bi trebalo da potvrde da Srbi nisu ugroženi.

„Ključni cilj ovih mera Prištine je zauzimanje severa Kosova i proterivanje srpskog življa sa čitavog Kosova“, rekao je Vučić.

On je naveo da međunarodna zajednica na to ćuti jer se nada da će „Albanci tako rešiti problem sa Srbijom i Srbima“ i zato što su od početka podržavali Albance i sada ne znaju šta bi mogli da urade.

XS
SM
MD
LG