Dostupni linkovi

Vučić: O kontramerama Prištini posle sastanka u Parizu


Marko Đurić i Aleksandar Vučić
Marko Đurić i Aleksandar Vučić

“O statusu Kosova neće biti nikakvih razgovora dok Kosovo ne ukine takse”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što se danas u "Palati Srbija" u Novom Beogradu, sastao sa, kako je navedeno, 140 predstavnika kosovskih Srba.

Vučić je podvukao da će najavljene kontramere koje će Srbija preduzeti kao odgovor na kosovsko uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije, biti "snažne i oštre", ali da neće biti iznete u javnost do konferencije u glavnom gradu Francuske, koja je, u okviru "Berlinskog procesa" (međunarodna inicijativa sa ciljem proširenja EU na Zapadni Balkan), zakazana za 1. i 2. jul.

“Ukinite takse pa ćemo razgovarati o čemu hoćete, ne ukinite pričaćemo o lepom ili ružnom vremenu”, podvukao je Vučić dodajući da će o takvom stavu informisati nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji će takođe prisustvovati regionalnom skupu u Parizu.

Takođe, dodao je, učiniće se sve da kontramere Srbije na takse koje je Kosovo uvelo pre devet meseci ne pogađaju kosovske Srbe, te da su zbog toga one "organičenog karaktera".

Prisutan i Milan Radojičić

Sastanku u Beogradu su prisustvovali lideri “Srpske liste”, partije Srba sa Kosova, koji su pre pet dana ostvarili pobedu na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova većinski naseljenim srpskim stanovništvom (severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić).

Vučić im je čestitao izbornu pobedu opisavši je kao "čudesnu", pošto je, tvrdi on, dobijena pod snažnim pritiscima kako na Kosovu i u Srbiji, tako i iz inostranstva.

Vučić sa predstavnicima kosovskih Srba
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00


Upitan je da prokomentariše najave po kojima su pobednici tih izbora održanih po kosovskim zakonima, spremni da se ponovo povuku sa opštinskih pozicija, kao što su to učinili i početkom godine a što je i bio razlog raspisivanja vanrednih izbora. Vučić im je poručio da ne žure:

"Da rade svoj posao, pa polako. Spremamo da vas upoznamo sa našim odlukama ali posle Pariza. Mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se dočepali 'severa'. A to, na našem jugu kažu, 'neće da može'.”

Ubrzo posle Vučićevog obraćanja, predsednik “Srpske liste” Goran Rakić izjavio je da su Srbi spremni da napuste institucije Kosova ako bude potrebno i pozvao međunarodnu zajednicu da uvaži rezultate izbora za gradonačelnike na severu Kosova.

"Mi smo spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude potrebno, odnosno ako ne bude razumevanja Prištine i međunarodne zajednice", rekao je Rakić, precizirajući da se to ne odnosi samo na gradonačelnike na severu Kosova već na napuštanje institucija na svim nivoima.

Inače, osim Rakića i potpredsednika "Srpske liste" Dalibora Jeftića, među prestavnicima Srba sa Kosova sastanku u glavnom gradu Srbije prisustvovao je i Milan Radojičić, za kojim vlasti Kosova tragaju zbog sumnje u umešanost u nerešeno ubistvo političara Olivera Ivanovića, iz januara 2018. godine.

Goran Rakić, Milan Radojičić i Dalibor Jeftić na sastanku u Beogradu, 24. maja 2019.
Goran Rakić, Milan Radojičić i Dalibor Jeftić na sastanku u Beogradu, 24. maja 2019.

Sastanak ovog formata poslednji put je održan 27. februara, nakon što su lideri kosovskih Srba odlučili da stupe u bojkot tamošnjih institucija.

'Bez otkrivanja narednih koraka'

Najavljujući da će u Skupštini Srbije, na sednici zakazanoj za ponedeljak, 27. maj, govoriti o dosadašnjem toku pregovora o Kosovu, odluku dela opozicije da bojkotuje i tu sednicu nazvao je “bezbobrazlukom”.

Podstimo, deo opozicionih poslanika bojkotuje Skupštinu optužujući vladajuću većinu iz Vučićeve partije da krše procedure i onemogućavaju diskusije, pre svega trošenjem vremena predviđenog za rasprave iščitavanjem na desetine istovetnih amandmana. Ne prihvataju ni povratak u skupštinsku salu tokom predstojećeg Vučićevog izlaganja o Kosovu, jer on nema nameru da iznese naredne poteze Srbije.

Govoreći šahovskim terminima, Vučić je objašnjavao zbog čega ne može da iznese detalje o narednim koracima Beograda u okviru dijaloga sa Kosovom, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije:

“Nije to pitanje naše odluke, to je pitanje teških razgovora. Kako možemo da vam iznesemo šta je to što pokušavamo da uradimo? Da damo našim protivnicima na tacni 'e, ovo nam je sledeći potez', da im kažemo 'imamo damu i topa manje, ali da znaš napašćemo ti kraljevo krilo sa svih strana'”.

Vučić je takođe izneo da će u Skupštini Srbije govoriti i o detaljima razgovora sa velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na sednici Sabora, kojoj je prisustvovao 13. maja. U medijima su se pojavili navodi o žustrim raspravama koje je navodno tada imao sa nekim od episkopa, na šta je Vučić uzvratio da je mislio da su razgovori u SPC bili između četiri zida i zatvoreni za javnost.

XS
SM
MD
LG