Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rizici ukidanja dinara na Kosovu; Nova otkrića Human Rights Watcha o ruskom razaranju Mariupolja


Mariupolj u aprilu 2022.
Mariupolj u aprilu 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Asja Hafner, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Pročitajte i pogledajte šta smo za vas izabrali:

Važno za danas

  • Evropski parlament će rezolucijom zatražiti međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji. Takođe, pozvaće i na suspenziju evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača.
  • Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius poručio je u srijedu u Beogradu da je od odlučujućeg značaja istraga o Banjskoj gdje se u septembru prošle godine grupa naoružanih Srba sukobila sa kosovskom policijom. "Važno je i potrebno da Srbija nastavi istragu o dešavanjima 24. septembra i to je od odlučujućeg značaja", rekao je Pistorius na konferenciji za medije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju o DNK nalazima nekompletnih posmrtnih ostataka dvije osobe koje je poslao Institut za nestale osobe BiH, a za koje je utvrđeno da pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz ove pravosudne institucije u srijedu, 7. februara. Radi se o nekompletnim posmrtnim ostacima koji su pronađeni zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće u Brčkom.
  • Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da postoje dva načina promjene odluka Centralne banke Kosova (CBK) da jedina valuta bude euro, čime bi se ukinula upotreba srpskog dinara. Jedna opcija je da Centralna banka Kosova postigne dogovor sa Narodnom bankom Srbije o transakcijama, a druga da banke koje imaju filijale na Kosovu i u Srbiji omoguće distribuiranje transakcije u eurima.

RSE intervju

Marko Prelec iz Međunarodne krizne grupe, kaže da o zabrani upotrebe dinara na Kosovu treba postići dogovor u okviru pregovora Kosova i Srbije, kojima posreduje Evropska unija. Prema njegovim riječima, dinar "nije samo valuta, u dobru i u zlu od njega zavisi srpska zajednica". On za Radio Slobodna Evropa kaže da će odluka za njega, kao i zatvaranje nekoliko paralelnih srpskih opština na Kosovu, uticati na Zajednicu opština sa srpskom većinom, za koju se očekuje da se formira.

"Kako sada stvari stoje, ili nećemo imati Zajednicu, ili ćemo imati, da tako kažem, praznu instituciju, koju će Vlada jednostrano formirati, bez ikakvog stvarnog napora da izađe u susret potrebama te zajednice. I to je žalosno", rekao je Prelec.

Balkan na RSE

Narodna banka Srbije navodi da Kosovo nije dozvolilo ulazak dinara kako je saopšteno 7. februara da vlasti nisu dozvolile da na teritoriju ove zemlje uđu sredstva u dinarima namijenjena za isplatu plata, penzija i drugih davanja kosovskim Srbima. Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su predstavnici srpske strane došli na granični prelaz Jarinje i pitali da li je dopušten uvoz monetarnih sredstava."Mi smo objasnili da bez autorizacije Centralne banke Kosova, nije dozvoljen promet monetarnih sredstava", rekao je Stavileci.

Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je u srijedu da Kosovo rizikuje da zaostane na putu ka članstvu u EU, zbog, kako je rekao, jednostranih akcija.

Pogledajte video - 'Sada će biti drugačije': Zatvaranje paralelnih opština brine Srbe na Kosovu - Potez Vlade Kosova da zatvori paralelne opštine Srbije izazvao je očaj i zabrinutost među Srbima na Kosovu. U selima Osojani, u Istoku, i u Goraždevcu, u Peći, gdje većinu stanovništva čine Srbi, kažu da u ovim paralelnim opštinama nikada nije bilo nelegalnih radnji, već su se samo pružale usluge građanima.

Vlasnici parcela uz rudnik lignita u Bistrici kod Prijedora, okupljaju se danima kako bi sačuvali zemlju. Zbog rada teških mašina "Drvoexporta" iz Teslića, parcele im se osipaju u kop, iako nisu dio predviđenog rudnika. Kažu da po cijenu života bagerima neće dati ni metar zemlje.

U Crnoj Gori je na igre na sreću 2022. godine utrošeno oko 1,1 milijarda eura, procjenjuje se u izvještaju MONEYVAL-a, uz upozorenje da je ova oblast veoma rizična za pranje novca. "To je gotovo petina crnogorskog bruto domaćeg proizvoda", navodi MONEYVAL, specijalizovano tijelo Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Rodno senzitivni jezik tema polemika u institucijama Srbije - Polemika u javnosti o rodno senzitivnom jeziku, odnosno upotrebi ženskih oblika za profesije i titule žena, traje godinama unazad u Srbiji, ali sada se prenosi i na institucionalni nivo budući da se ovom zakonu, koji je 2021. usvojila Skupština Srbije, protivi tijelo Vlade. Savjet za srpski jezik, nezavisno tijelo pri Vladi Srbije, predložiće novoj Vladi, nakon što bude formirana, da izjmeni Zakon o rodnoj ravnopravnosti u djelu u kom se propisuje upotreba rodno senzitivnog jezika.

Krivolovci na Skadarskom jezeru napali su čuvare Nacionalnog parka. Nije prvi put da se tako nešto dešava, ali je ovog puta dio incidenta snimljen. Napadači su u pritvoru, a lovočuvari najavljuju još veće kontrole uoči dvomjesečne zabrane lova, koja počinje u martu. U videu pogledajte može li se stati u kraj krivolovu na Skadarskom jezeru?

Rat u Ukrajini

Nova otkrića o ruskom razaranju Mariupolja: Human Rights Watch poziva da se istraže ratni zločini - Više hiljada civila poginulo je i ranjeno u ruskim vojnim napadima na ukrajinski grad Mariupolj između februara i maja 2022. dok stotine hiljada građana sedmicama nisu mogle da zadovolje osnovne životne potrebe, saopšteno u izvještaju organizacija Human Rights Watch, Truth Hounds i SITU Research. U izvještaju je obavljeno 240 intervjua sa uglavnom raseljenim stanovnicima Mariupolja, dok su Human Rights Watch i SITU anaizirali više od 850 fotografija i videa, brojna dokumenta i desetine satelitskih snimaka.

Svijet

Čuje se kako ruski zvaničnici govore kako je zemlju zahvatio talas ekstremizma. S druge strane kritičari kažu da nije, jer je skok sudskih slučajeva zbog ekstremizma dio pritiska Kremlja na one koji se ne slažu sa politikom vlade koji se često kombinuje sa dozom osvete na lokalnom nivou. "Ovo je osveta FSB-a za moju prošlost, za moj aktivizam, za ono za šta ih optužujem", rekao je ruski aktivista o slučaju za ekstremizam koji se vodi protiv njega.

Taj porast je uslijedio nakon sličnog skoka u 2022., prvoj godini ruske invazije na Ukrajinu, kada su 264 osobe u Rusiji osuđene na osnovu zakona o ekstremizmu i terorizmu. Osim toga, prošle godine je na vladinu listu "terorista" uvršteno oko 1.100 pojedinaca i organizacija.

Švedska je okončala istragu o eksplozijama koje su potresle gasovode Sjeverni tok 1 i 2 2022. godine, uz obrazloženje da nema nadležnost da je nastavi. Tužioci su u srijedu saopštili da je preliminarna istraga dala vlastima "dobru sliku" incidenta i da se ništa nije pojavilo što bi ukazivalo na to da su Švedska ili švedski državljani bili umiješani u napad koji se dogodio u međunarodnim vodama. Zapadni zvaničnici su prvobitno okrivili Rusiju za eksplozije koje su skoro uništile gasovode. Moskva je okrivila Zapad navodeći da nema razloga da ošteti energetsku vezu koja je vitalna za njene isporuke gasa u zapadnu Evropu.

Kriza na Bliskom istoku

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je 7. februara u Izraelu da još treba da se radi na sporazumu o taocima između Izraela i ekstremističke grupe Hamas, ali je izrazio nadu u uspjeh i takođe se založio za veće isporuke pomoći Pojasu Gaze. Hamas, kojeg su SAD i Evropska unija označili kao terorističku organizaciju, izložio je plan u tri faze koji bi trebalo da traje četiri i po mjeseca, u odgovoru na prijedlog SAD, Izraela, Katara i Egipata. Svi taoci bi bili oslobođeni u zamijenu za stotine Palestinaca koje je zatvorio Izrael, uključujući istaknute militante, i okončanje rata.

Ubrzo nakon sastanka sa Blinkenom, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odbacio zahtjeve ekstremističke grupe Hamas za prekid vatre i obećao da će izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze trajati dok ne postigne "apsolutnu pobjedu".

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte zašto žene češće oboljevaju od autoimunih bolesti?

Šta ima?

Poslušajte šta će se dešavati u vezi sastanaka predstavnika vlasti o uslovima EU koje BiH treba ispuniti do marta. Na današnji dan Dženan Memić zadobio teške povrede, sedam dana kasnije preminuo. Obilježava se četrdeseta godišnjica ZOI ’84 u Sarajevu.

Šta ima još…

Za kraj pogledajte priču o četiri decenije olimpijskog duha u Sarajevu.

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Asja Hafner

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG