Dostupni linkovi

Nemački ministar odbrane u Beogradu pozvao na istragu o Banjskoj i sankcije Rusiji


Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus (Pistorius) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, 7. februara 2024.
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus (Pistorius) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, 7. februara 2024.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus (Pistorius) poručio je u sredu u Beogradu da je od odlučujućeg značaja istraga o Banjskoj gde se u septembru prošle godine grupa naoružanih Srba sukobila sa kosovskom policijom.

"Važno je i potrebno da Srbija nastavi istragu o dešavanjima 24. septembra i to je od odlučujućeg značaja", rekao je Pistorijus na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom sukoba grupe naoružanih Srba 24. septembra prošle godine sa kosovskom policijom na severu zemlje ubijen je kosovski policajac, a potom i trojica napadača.

Pistorijus je poručio i da je važno smanjenje prisutnih jedinica na granici sa Kosovom.

On je pozvao na deeskalaciju odnosa između Kosova i Srbije i na povratak dijalogu o normalizaciji odnosa, pod okriljem Evropske unije.

Komentarišući uredbu kojom se ukida upotreba dinara na Kosovu, rekao je da se to "mora organizovati tako da niko ne trpi štetu" i da moraju postojati "prelazni periodi" za to.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova koja predviđa da evro bude jedina valuta za plaćanja na Kosovu, zabranjujući upotrebu srpskog dinara.

Nemački ministar je preneo da ga je Vučić uverio da Srbija neće učiniti nešto što bi ugrozilo stabilnost u regonu.

"Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije u Republici Srpskoj nego da će se zalagati za integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", dodao je Pistorijus.

Poručio je i da EU i NATO jedinstveno podržavaju Ukrajinu u ratu zbog ruske invazije na tu zemlju.

"Sankcije su u tome važno sredstvo kojima bi Srbija kao kandidat za članstvo u EU trebalo da se priključi. Gospodine predsedniče glasanje Srbije na Generalnoj skupštini UN je bio snažan znak u tom pravcu. Hajde da se zajedno zalažemo za to da se rat okonča brzo i da Ukrajina živi u miru", rekao je Pistorijus Vučiću.

Srbija je glasala za nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali se nije priključila EU u uvođenju sankcija Rusiji.

Nemački ministar se osvrnuo i na izbore koji su održani 17. decembra u Srbiji.

"Zadovoljan sam što je predsednik rekao da je spreman da uvaži preporuke međunarodnih organizacija za poboljšanje izbornog procesa“, istakao je nemački ministar.

Vlast u Srbiji se suočava sa optužbama za nepravilnosti na izborima održanim 17. decembra prošle godine.

Za 8. februar najavljeno je glasanje Evropskog parlamenta o rezoluciji o izborima u Srbiji, nakon što su međunarodni i domaći posmatrači ukazali na niz nepravilnosti. Vladajuća Srspka napredna stranka i državni vrh su te navode odbacili.

Vučić: Ekonomski uticaj Rusije u Srbiji neuporedivo manji od nemačkog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan o ruskom uticaju, rekao je da je ekonomski uticaj Rusije u Srbiji neuporedivo manji od nemačkog.

Što se tiče političkog uticaja, Vučić je rekao da ne može da govori o svim akterima, navodeći da možda Rusija na nekog ima, a na nekoga nema uticaj.

On je izjavio da na premijera, predsednika Skupštine i predsednika Republike niko sem građana Srbije nema uticaj.

"Niko ne može da mi naređuje, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, ni iz bilo kog mesta. Srbija sama donosi odluke ni pod čijim uticajem ", dodao je.

On je naveo i da nema mnogo ruskih državljana u Srbiji, dodajući da su oni koji su tu uglavnom orijentisani protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Upitan od nemačkog novinara da li je kada je govorio da su strane sile uticale na izbore u Srbiji mislio na Rusiju, Vučić je odgovorio "interesantno, ali u ovom slučaju nisam".

Naveo je da će javnost biti upoznata sa izveštajem o tome čim bude završen.

"Da li postoji ruska propaganda? Pa postoji. Da li postoji neka druga? Pa postoji. Koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da ruskog predsednika Vladimira Putina nije video dve godine osim jednom "slučajno i kratko" na samitu u Kini.

"Ne ugrožavamo saradnju sa Ukrajinom, prisustvovaću samitu Zapadnog Balkana i Ukrajine koji će se uskoro održati. Imamo veoma korektne odnose sa ukrajinskim rukovodstvom", dodao je.

Nemački ministar spoljnih poslova Boris Pistorijus i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Nemački ministar spoljnih poslova Boris Pistorijus i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije je naveo i da se sa nemačkim ministrom saglasio da su stabilnost i mir od presudnog značaja ne samo na Zapadnom Balkanu nego i u Evropi.

"Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima već ćemo čuvati stabilnost", rekao je Vučić.

Govoreći o Banjskoj, Vučić je rekao da Srbija sprovodi istragu, ali i da traži od Nemačke da, u okviru Euleksa, utiče na to da se sprovede istraga i o napadima na Srbe na Kosovu.

Vučić je ponovio da je BiH druga država i da Srbija "ne dovodi u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet".

On je ponovio da će Srbija poštovati Dejtonski mirovni sporazum kojim je 1995. godine okončan rat u BiH.

Sastanak delegacija Srbije i Nemačke koje su predvodili predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane Boris Pistorijus
Sastanak delegacija Srbije i Nemačke koje su predvodili predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane Boris Pistorijus

Vučić je izjavio da je nemačkom ministru rekao da su u Srbiji održani "veoma fer i veoma pošteni izbori" i da će vlast prihvatiti sve preporuke ODIHR-a i OEBS-a.

"Veoma je važno da se poštuju pravila i međunarodno-pravne norme, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja jer se Srbija ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove. Nažalost mi smo u poslednje vreme postali predmet mešanja mnogih sila", rekao je Vučić.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus stigao je u Beograd nakon posete Prištini i Sarajevu.

XS
SM
MD
LG