Dostupni linkovi

Parlament EU rezolucijom će pozvati na istragu o izborima i moguću suspenziju fondova za Srbiju


Sednica Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska, 22. novembra 2023.
Sednica Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska, 22. novembra 2023.

Evropski parlament će rezolucijom zatražiti međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji.

Takođe, pozvaće i na suspenziju evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Rezolucija o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora biće izglasana u četvrtak, 8. februara, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

O završnom tekstu su se usaglasile političke grupacije i tekst ide na glasanje bez prethodne rasprave.

Evropski parlament je još u januaru raspravljao o situaciji u Srbiji u svetlu navoda o izbornim nepravilnostima.

Ta debata je poslužila za izradu konačnog teksta dokumenta koji će nakon glasanja dobiti verziju rezolucije Evropskog parlamenta.

Poziv za međunarodnu istragu

"Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, jer se proširuju pojedini navodi, uključujući i one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou izvan delokruga obuhvaćenog izveštajima OEBS/ODIHR (Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava)", navodi se u konačnom Nacrtu rezolucije, koji je usaglašen među političkim grupacijama u Evropskom parlamentu.

Tekstom se izražava podrška za brzo raspoređivanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji, uz učešće Evropskog parlamenta.

U Nacrtu rezolucije se izražava žaljenje zbog toga što su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. decembra "odstupili od međunarodnih standarda i opredeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika da bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost".

Ističe se da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima zbog navoda o "široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji".

U tekstu Nacrta rezolucije se sa ozbiljnom zabrinutošću konstatuju brojni dokazi koje su prikupili međunarodni i domaći posmatrači, koji pokazuju aktivnosti koje su prethodile i tokom izbornog dana, a koje su mogle promeniti izborni ishod, te su, navodi se, mogle kritično uticati posebno na rezultate izbora za grad Beograd i ozbiljno narušiti legitimitet parlamentarnih izbora.

"Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, nedostaju dovoljno primenjeni osnovni demokratski standardi EU i međunarodni standardi. Pozivaju se vlasti Srbije da obezbede dovoljno demokratskih garancija za održavanje sledećih redovnih lokalnih izbora 2024. godine, kao i budućih izbora", ističe se u Nacrtu rezolucije.

Rezolucijom se žali zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje o umešanosti zvaničnika u izborne manipulacije i zloupotrebe, što, prema usaglašenom tekstu rezolucije, održava nekažnjivost i osigurava kontinuitet ove prakse.

Evropski poslanici će rezolucijom zaključiti da neke od izbornih nepravilnosti, koje su dovele do izbora u decembru 2023, predstavljaju potencijalno kršenje srpskog zakona i Ustava.

Oni će upozoriti i da će ova praksa, ukoliko joj se dozvoli da opstane bez ikakvih posledica, nastaviti da podriva poverenje u izborne procese i institucije u Srbiji, nepovratno ometajući demokratsku vladavinu i dalje evropske integracije.

'Očekujemo poništavanje izbora': Deo opozicije pred Ustavnim sudom Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Naglašava se važnost detaljne istrage svih pritužbi u vezi sa izborima, uključujući nedavni zahtev podnet Ustavnom sudu za poništavanje izbora za Skupštinu grada Beograda koalicije "Srbija protiv nasilja".

"Izražava se žaljenje zbog nedostatka rezultata u procesuiranju i sankcionisanju prekršaja na izborima, uključujući ozbiljne optužbe o nezakonitoj manipulaciji biračkim spiskom i biračkim pravima, pritiske i zastrašivanja građana i izbornih kandidata, slučajeve korupcije, falsifikovanja potpisa građana, klijentelizma, nelegitimnog i nezakonita zloupotreba podataka o građanima, zloupotreba državnog položaja i nedostatak efikasnih mehanizama za sprečavanje nosilaca da steknu nepravednu institucionalnu prednost na izborima", navodi se.

Biće zatražena obustava financijskih sredstava EU

"Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i da odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata.

Parlament podvlači da ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi ove istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, poziva na obustavu finansiranja EU na osnovu teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji", navodi se.

Ovom rezolucijom će Evropski parlament ponoviti stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primenu preporuka OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije.

Poseban poziv će putem rezolucije biti upućen Evropskoj komisiji i Savetu EU da primenjuju stroge uslove.

O napadima na EU i civilno društvo

Evropski poslanici će rezolucijom oštro osuditi neosnovane tvrdnje srpskih vlasti da su države članice Evropske unije bile umešane u organizovanje postizbornih protesta.

Izraziće se žaljenje što su protesti iskorišćeni kao povod za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj stranci.

"Evropski parlament izražava žaljenje zbog nedostatka glasnih kritika od strane (Evropske) Komisije, posebno od strane komesara za proširenje (Olivera Varhelyija), o brojnim navodima o prevari birača na izborima u Srbiji i poziva Komisiju da bez odlaganja otkloni te nedostatke koji su doveli do ovih navoda", ističe se u Nacrtu teksta.

'Ako ovu borbu ispustimo, nikada više izbora neće ni biti': Novi protest dela opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Evropski poslanici će izraziti osudu zbog orkestriranih napada srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući članove Evropskog parlamenta, i pozivaće na povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima, naglašavajući važnost međusobnog poštovanja u demokratskom procesu.

"Evropski parlament je duboko zabrinut zbog pokušaja diskreditacije i zastrašivanja posmatrača. Poziva srpske vlasti da preduzmu sve neophodne korake da izbegnu bilo kakve dalje kampanje dezinformacija protiv posmatrača izbora i da uspostave uslove koji omogućavaju domaćim i međunarodnim posmatračima da efikasno obavljaju svoj posao, da ih zaštite od bilo kakvog nasilja, pretnji, odmazde, štetne diskriminacije, pritiska ili bilo koje druge proizvoljne radnje kao posledice njihovog legitimnog ostvarivanja svojih prava i Sloboda", navodi se.

S tim u vezi, rezolucijom će se pohvaliti rad domaćih posmatrača iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Nije bilo medijskog pluralizma u predizbornoj kampanji

U tekstu Nacrta rezolucije se navodi da se osuđuje odsustvo medijskog pluralizma tokom predizborne kampanje, dezinformacije i obilje neetičkog i pristrasnog medijskog izveštavanja u korist, navodi se, vladajućih stranaka.

"Evropski parlament sa zabrinutošću primećuje da je veliki broj medija pod uticajem ili kontrolom vlade, što je dovelo do neravnopravnih uslova za opozicione kandidate tokom kampanje. Parlament osuđuje napade koje su mediji bliski vladi podstaknuli na kritične novinare. Žali zbog ogromnog izlaganja predsednika Srbije u javnosti pre i tokom kampanje, brisanjem granice između institucije predsednika, države i političke stranke na vlasti", navodi se.

Jedni u sali, drugi u holu: Poslanici Skupštine Srbije položili zakletvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Posebna kritika se odnosi na Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Evropski poslanici smatraju da je REM zanemario svoje zakonske obaveze da pažljivo prati kampanju u medijima, izveštava o njenim nalazima i sankcioniše medije koji su kršili zakon, širili govor mržnje i kršili novinarske standarde.

Navodi se da se sa zabrinutošću primećuje da je REM objavio samo rezultate praćenja za javni emiter i privatne kablovske kanale, ali ne i za privatne nacionalne kanale bliske vladajućoj stranci.

Evropski parlament će rezolucijom izraziti zabrinutost zbog slučajeva uvredljivih napada i jezika u kombinaciji sa uznemiravanjem novinara, aktivista za ljudska prava i organizacija civilnog društva, u nekim slučajevima koje dolaze od vladinih zvaničnika, posebno pre izbora.

Pozvaće se vlasti Srbije da se suprotstave stranom mešanju i kampanjama dezinformacija i da rade na unapređenju zaštite nezavisnog novinarstva te obezbede transparentnu medijsku sliku.

Rezolucije nisu pravno obavezujuće

Budući da je tekst već usaglašen, očekuje se da ubedljiva većina glasa za usvajanje dokumenta.

Evropski narodnjaci, grupacija čiji je pridružni član Srpska napredna stranka, se protivila održavanju rasprave i usvajanju rezolucije pre konačnog izveštaja misije OEBS/ODHIR.

Međutim, uvođenje ove teme u dnevni red Evropskog parlamenta je primenjeno ad hoc procedurom koju su podržale četiri političke grupacije u Parlamenta.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno niti politički obavezujuće za institucije EU niti države članice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG