Dostupni linkovi

Turska izručila BiH osobu protiv koje se vodi postupak u predmetu SKY i ANOM aplikacija


Ilustrativna fotografija.
Ilustrativna fotografija.

Turska je izručila Bosni i Hercegovini Almira Serdarevića, protiv koga se u BiH vodi istraga u predmetu iz SKY i ANOM aplikacija, navodi se u saopštenju ove pravosudne institucije u srijedu, 7. februara.

Ističe se da je Serdarević bio nedostupan pravosuđu BiH, te je za njim raspisana potjernica.

"Nakon izručenja i preuzimanja osumnjičenog, u Sudu BiH je održano ročište povodom prijedloga za određivanje mjere pritvora, na kojem je tužiteljica detaljno obrazložila prijedog za pritvor", navodi se u saopštenju, te dodaje da se, zbog toga što je predmet u fazi istrage, tužilaštvo ne može dati više detalja i informacija.

Sud BiH u decembru 2022. godine je potvrdio prvu optužnicu u kojoj su korišteni dokazi iz SKY i ANOM aplikacija, nakon što je Evropska komisija u svom izvještaju o napretku BiH na putu prema EU, u oktobru iste godine, zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na ove aplikacije.

ANOM je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje.

Napravili su je i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP). Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja. Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj SKY ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od ANOM-a, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, holandska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i Europol su dio dešifriranih poruke iz ANOM-a i SKY ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužilaštvima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG