Dostupni linkovi

Stano: Kosovo rizikuje da zaostane na putu ka EU zbog jednostranih akcija


Portparol Evropske unije Petar Stano, 17. novembar 2020.
Portparol Evropske unije Petar Stano, 17. novembar 2020.

Portparol Evropske unije (EU) Petar Stano izjavio je u sredu da Kosovo rizikuje da zaostane na putu ka članstvu u EU, zbog, kako je rekao, jednostranih akcija.

On je pozvao Kosovo i Srbiju da se fokusiraju na ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz sporazuma na koje su pristali u dijalogu uz posredovanje EU.

Kosovo je u poslednje vreme konstantno pod kritikama EU, zbog odluke Centralne banke Kosova (CBK) da zabrani upotrebu srpskog dinara za gotovinske transakcije širom zemlje, kao i zbog zatvaranja nekoliko paralelnih srpskih opština u Dragašu i Peći.

EU je navela da su ove odluke jednostrane i tražila da Kosovo reši ta pitanja u razgovorima sa Srbijom u dijalogu u kome ona posreduje.

"Vidimo mnoge stvari na koje smo reagovali, posebno u slučaju Kosova, jednostranim akcijama koje su izazvale zabrinutost kod nas. To stvara strah na našoj strani da Kosovo može biti izostavljeno i da će zaostati", rekao je Stano.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u EU 2022. godine i jedina je zemlja sa Zapadnog Balkana koja još nije stekla status zemlje kandidata.

Uredba CBK-a, koja zahteva da evro bude jedina valuta koja se može koristiti za gotovinska plaćanja u celoj zemlji, stupila je na snagu 1. februara, uprkos velikom međunarodnom pritisku da se odloži njena primena.

Odluka o ukidanju dinara na Kosovu poklapa se sa zatvaranjem paralelnih opština koje rade u srpskom sistemu i koje su nezakonite za Kosovo.

U poslednje dve nedelje zatvorene su četiri paralelne srpske opštine u Dragašu i Peći.

Stano je rekao da ne vidi opasnost od blokiranja dijaloga Kosova i Srbije, uprkos nedostatku napretka u poslednjih nekoliko sastanaka.

"Dijalog se nastavlja i naš rad se nastavlja da pomažemo stranama da konačno počnu da se ponašaju konstruktivno i da idu napred. Ne plašimo se nikakve blokade, zapravo se ničega ne plašimo. Ali bojim se samo da će ljudi na Kosovu i u Srbiji biti izostavljeni iz onoga što im je važno, procesa integracija", naglasio je Stano.

On je dodao da se nastavlja rad, kao i da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kao i visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) "nastavljaju da rade sa partnerima, kako u regionu, tako i na međunarodnoj sceni, kako bi omogućili obe strane da počnu da preduzimaju korake koji bi im omogućili napredovanju u svim pitanjima u dijalogu… posebno u sprovođenju svega što je postignuto prošle godine i u Briselu i u Ohridu".

Kosovo i Srbija su početkom 2023. godine postigli Sporazum o normalizaciji odnosa i Aneks za njegovu primenu, koji se, međutim, ne sprovode uprkos međunarodnim pritiscima.

XS
SM
MD
LG